ШЕШЕЉ: Вучићев уговор са „Етихадом“ је велика превара

„СА КОЛИНДОМ ГРАБАР КИТАРОВИЋ САМ У БЛИСКИМ ОДНОСИМА...

ТО СПАДА У НАШУ ИНТИМУ

Др Војислав Шешељ

  • За сувласништво над 49 посто некадашњег ЈАТ-а, а сада се то зове „Ер Србија“, „Етихад“ није уложио ни један једини долар. Дакле, 49 посто је добио потпуно бесплатно. Само је гарантовао кредит од 40 милиона долара, а гаранције је одмах наплатио најмом два „Ербасова“ авиона, које је „Ер Србија“ изнајмила од „Етихада“
  • По уговору, најам сваког од тих авиона платили смо 3137,80 долара по сату, што је 1.300.000,00 долара месечно. ЈАТ је два авиона истих карактеристика изнајмљивао од Бугара по цени најма од 80 хиљада долара месечно, што је око 16 пута јефтиније од првобитног уговора за најам „Етихадових“ авиона
  • Иако је „Етихад“ мањински партнер „Ер Србије“, добио је право стопроцентног руковођења. Дакле, са 49 посто власништва, за које није дао ниједан долар, сад има право стопроцентног руковођења. То „Етихадово“ руководство изнајмило је и десет „Ер басових“ авиона, а девет наших „боинга“ је паркирано у хангару, иако су још у возном стању и могли би да лете
  • „Етихадов“ директор „Ер Србије“, Дане Кондић, набавио је и униформе за посаде авиона из Пакистана. Само на име царине плаћено је 110 хиљада евра, а раније су униформе куповане од домаће фирме „Николас“
  • За обавезну редовну праксу пилота на симулаторима увек се расписивао тендер и бирао најбољи понуђач. Прошле године, без тендера Кондић је изабрао „Ер Берлин“, за који је по пилоту „Ер Србија“ плаћала 50 хиљада евра. „Катар ервејз“, на пример, исте услуге је нудио за пола те цене. Интересантно је да је „Етихад“ сувласник „Ер Берлина“
  • Александар Вучић је недавно изјавио да ће „Ер Србија“ до краја године пословати позитивно, што је апсолутно немогуће, с обзиром да је треће тромесечје завршено са 75 милиона евра губитка

        ПРЕДСЕДНИК Српске радикалне странке - др Војислав Шешељ - одржао је нову редовну конференцију за медије на којој је оценио да напредњачки режим у потпуности почива на аферама и да афера аферу сустиже.

        Даљи ток конференције протекао је овако:

        Шешељ: За данас смо припремили, уз помоћ наших правних стручњака, отварање афере „Етихада“ и преваре са ваздухопловном компанијом „Ер Србија“.

        За сувласништво над 49 посто некадашњег ЈАТ-а, а сада се то зове „Ер Србија“, „Етихад“ није уложио ни један једини долар. Дакле, 49 посто је добио потпуно бесплатно. Само су гарантовали кредит од 40 милиона долара, а гаранције су одмах наплатили најмом два „Ербасова“ авиона, које је „Ер Србија“ изнајмила од „Етихада“.

        По уговору, чији оригинал ми, српски радикали, имамо, а који је у кабинету генералног директора „Јат ервјеза“ заведен 21. октобра 2013. године, и то под бројем 1744, најам сваког од ових авиона платили смо 3137,80 долара по сату, што је 1.300.000,00 долара месечно.

        Такав уговор био је на снази око десет месеци, у ком периоду је „Етихаду“ исплаћен износ од 40 милиона долара кредита.

        Овај уговор, који нам је доставио наш извор из Министарства саобраћаја, Вучић није показао на конференцији за новинаре.

        По истеку тог рока, најам је смањен на 350 хиљада долара месечно. Најам авиона је плаћан за 415 сати лета, без обзира на то колико ће стварно сати летети. Авиони су били изнајмљени са такозваном wet lease клаузулом, што значи са посадом.

        Оба ова авиона ових дана су враћена „Етихаду“ на рециклажу, дакле, дотрајали су, а Александар Вучић је обавештавао и обмањивао јавност да је реч о новим авионима.

        Интересантно је да је ЈАТ два авиона истих карактеристика изнајмљивао од Бугара по цени најма од 80 хиљада долара месечно, што је око 16 пута јефтиније од првобитног уговора за најам „Етихадових“ авиона. Авиони изнајмљени од Бугара су били без посаде.

        Иако је „Етихад“ мањински партнер „Ер Србије“, добио је право стопроцентног руковођења. Дакле, са 49 посто власништва, за које нису дали ниједан долар, сад имају право стопроцентног руковођења. То „Етихадово“ руководство изнајмило је и десет „Ербасових“ авиона, а девет наших „боинга“ је паркирано у хангару, који су још у возном стању и могли би да лете.

         „Ер басови“ авиони су истих карактеристика као и наши „боинг“ авиони, само су нешто млађи. Боинзи који су били власништво ЈАТ-а, сада „Ер Србије“, технички су исправни и могли су да лете без икаквих додатних улагања све до 2017. године.

         „Етихадово“ руководство изнајмљује авионе са клаузулом да се авион повлачи оног момента када „Ер Србија“ не уплати само једну рату најма. Циљ је да „Ер Србија“ на тај начин остане са четири, пет исправних „боинга“, а остале да отпишу, јер се на тај начин испуњава услов Европске уније да „Ер Србија“ постане регионални превозник.

        Уговорено је и да се „Ербасови“ авиони могу повући након годину и по дана без икаквог образложења. То стоји у уговору.

        Намера је да се у скоријој будућности продају слотови, а то су редови летења, за којима је у земљама Европске уније велика потражња. На пример, за слот за Лондон, који је поседовао још ЈАТ и преузела „Ер Србија“ може се добити око пола милиона долара.

         „Етихадов“ директор „Ер Србије“ Дане Кондић набавио је и униформе за посаде авиона из Пакистана. Само на име царине плаћено је 110 хиљада евра, а раније су униформе куповане од домаће фирме „Николас“.

        За обавезну редовну праксу пилота вожње на симулаторима увек се расписивао тендер и бирао најбољи понуђач. Прошле године, без тендера Кондић је изабрао „Ер Берлин“, за који је по пилоту „Ер Србија“ плаћала 50 хиљада евра. „Катар ервејз“, на пример, исте услуге је нудио за пола те цене. Интересантно је да је „Етихад“ сувласник „Ер Берлина“. Дакле, плаћа се „Ер Берлину“ 50 хиљада евра по пилоту, уместо да се плати „Катар ервејзу“ 25 хиљада долара по пилоту, та обука на симулатору.

Етихад - Ер Берлин

        Александар Вучић је недавно изјавио да ће „Ер Србија“ до краја године пословати позитивно, што је апсолутно немогуће, с обзиром да је треће тромесечје завршено са 75 милиона евра губитка.

        Реално постоје услови да „Ер Србија“ послује позитивно зато што испуњава светски стандард од 60 посто попуњености капацитета на летовима, али за то је потребно домаћинско пословање и заштита интереса домаћег превозника, а не испуњавање услова Европске уније.

        Дакле, то је та велика превара око наводне приватизације ЈАТ-а, формирања нове компаније „Ер Србија“ и улоге компаније из Уједињених Арапских Емирата „Ер Етихада“.

        Ту превару ће да плати Србија, да плате сви грађани Србије.

        За данас смо вам припремили и нешто на шта вам морамо скренути пажњу, јер ниједне новине то нису хтеле да објаве, а многе, вероватно, нису ни обавештене.

        Ви знате да су први послератни локални избори на Косову и Метохији, које је заказала Република Србија, одржани 11. маја 2008. године. На тим изборима у већини општина убедљиво је победила Српска радикална странка. Међутим, власт Демократске странке је незаконито распуштала те општинске власти и уводила им привремене мере.

        Након тога су доводили своје неспособне, али послушне кадрове, а 2009. године такозвана влада Косова из Приштине расписала је локалне изборе. За ту сврху у америчкој амбасади у Приштини формира се Самостална либерална странка. Задатак те странке је био да створи институције које ће бити пандан српским институцијама на Косову и Метохији, у српским енклавама.

        Те, 2009. године Српска радикална странка је учествовала у кампањи да Срби не изађу на изборе које је организовала власт из Приштине. Анимирала је грађане и прилично успевала у томе. Бирачи нису излазили на бирачка места. Нисмо ми били једина странка која је у томе учествовала и то вам је познато.

        Међутим, по налогу Кристофера Дела, америчког амбасадора у Приштини и Питера Фејта, шефа међународне канцеларије за Косово и Метохију, долази до фалсификовања тих избора и ствара се вештачка излазност од 60 посто, што је више него довољно да се на бази тих наводних резултата конституишу скупштине.

        Од тог тренутка те институције су, наводно, једине легалне за власт из Приштине и комплетну такозвану међународну заједницу, а српске институције, институције формиране по Уставу и законима Србије, сад се сматрају паралелним и као такве нелегалним.

        Циљ постојања ових нових институција је јачање наводне државности Косова и те нове власти су одмах кренуле са интензивним и систематским антисрпским активностима.

        Године 2012. Славица Ђукић Дејановић је расписала нове локалне изборе, које су бојкотовали и напредњаци и социјалисти, јер је њима обећано да ће до власти доћи именовањем из Београда. Тако се и десило. На северу Косова и Метохије, у општинама Звечан и Зубин Поток избори се ипак одржавају, упркос свим опструкцијама, али, нажалост, и тамо уводе привремене мере.

        Данас је ситуација таква да је 31. децембра 2014. године на телефонској седници Владе Републике Србије дошло до смене свих руководстава привремених органа које су чинили напредњаци и социјалисти и на њихова места су доведени људи из шиптарских структура.

        Треба при свему овоме напоменути и то да је већина социјалиста остала на својим местима, јер су претходно направили дил са шиптарским структурама. Српски народ је дубоко разочаран, јер зна да је ово корак ка дефинитивном гашењу српских институција које проводи, пре свега, Влада Републике Србије својим понашањем.

        Посета премијера Србије Александра Вучића од пре неки дан - Вучић је био са својим сарадницима у више места на Косову, обилазио је Косовско Поморавље, Штрпце и Грачаницу и у оквиру његове посете Косовском Поморављу отворена је болница у селу Пасјане, у коме живи искључиво српско становништво, али јавност уопште није обавештена да су та болница и породилиште финансирани новцем албанске владе из Приштине.

        Јавности је изгледало, јавности је представљено као да је то изградила Влада Републике Србије. И како то Александар Вучић да дође да отвара ту болницу. Па требало је ваљда да дође Тачи, пошто је он и зидао. Дакле, Александар Вучић се тако ставља у функцију изасланика владе из Приштине.

        Касније је Вучић кренуо да обилази Штрпце, тамо је одржао неки говор од петнаестак минута, па иако је протоколом било предвиђено да обиђе и скијашки центар на Брезовици, он је од тога одустао из више разлога.

        Неки од тих разлога су следећи: на путу од Штрпца до Брезовице виделе би се бројне шиптарске викендице, у међувремену изграђене потпуно бесправно, а дозволе за њихову легализацију додељују се од стране шиптарске локалне власти на чијем се челу налазе Срби који су тог дана били домаћини премијеру Вучићу и свити. Дакле, ти Срби, који су њега дочекали, спроводе одлуке албанских власти из Приштине да се ове нелегалне викендице и читаве виле на путу од Штрпца до Брезовице што пре легализују.

        Други разлог зашто је одустао од пута за Брезовицу је тај да је хотел „Молика“ у очајном стању и он није желео да то виде новинари који су били у његовој пратњи. А ради и само једна од неколико жичара на Брезовици, што значи да је Брезовица потпуно девастирана и да је спремна да буде продата по најнижој могућој цени.

        Из Штрпца, Вучић је са својом делегацијом отишао у Грачаницу, посетио манастир и владику Теодосија. Међутим, главни разлог његове посете, што се уопште није видело у телевизијским извештајима, био је предизборни митинг за градоначелника Грачанице на изборима које је организовала шиптарска власт из Приштине.

Вучић у Грачаници

        Подсећамо да је претходни градоначелник Грачанице, Бранислав Стојановић поднео оставку јер је изабран, у међувремену, на функцију заменика премијера Косова. Тај Стојановић и Владета Костић, садашњи кандидат, обојица припадају Српској напредној странци.

        Ми сматрамо да је важно да јавност зна и да је Владета Костић народни посланик у Народној скупштини Републике Србије. Дакле, Александар Вучић је користио државне ресурсе, отишао на Косово и Метохију како би помогао стварању и јачању институција система такозване републике Косово, која је и нелегална и нелегитимна.

        Покушали су у медијима да представе као га је тамо народ масовно и срдачно дочекао. Међутим, народ који се види на снимцима, пре свега, представљају запослени у просвети и здравству који су под претњом губитка посла морали да изађу и да дочекају Вучића и његову свиту.

        Поред овога, постоји још један важан разлог посете, и то тај да се промовише Заједница српских општина.

        Што се поменуте заједнице тиче, већ постоје изјаве највиших званичника из Приштине који тврде да она неће имати никаква извршна овлашћења. Уместо да се, дакле, та заједница формирала на основу легалних органа власти и вољом српског народа у тим српским општинама, избора одржаних по Уставу и законима Србије, Вучић се приклонио вољи режима у Приштини и сада глуми да доприноси формирању Заједнице српских општина, а у исто време шиптарски званичници обавештавају јавност да те заједнице српских општина неће имати никаква извршна овлашћења, заправо да ће бити у статусу невладиних организација.

        Ни статут те заједнице још није написан, а иначе се пише у Приштини од стране Албанаца, без учешћа иједног Србина. И нама је више него јасно да ће почетак рада заједнице општина означити крај постојања српских институција, а за постојање тих српских институција се директно везује и опстанак Срба на Косову и Метохији.

        Новинар: Теша Тешановић, Србин инфо. Како оцењујете ове медијске спекулације у вези предавања Трепче режиму у Приштини?

        Шешељ: Режим у Приштини покушава на све могуће начине да се дочепа Трепче. Режим из Београда глуми да брани Трепчу и као, за сад је отпала могућност да Приштина преузме контролу над Трепчом. Али, у позадини се већ види да се смишља, то изјављују неки страни званичници, да се Србији понуди нека сатисфакција у неком новчаном износу, свакако премаленом, и да се она на тај начин одрекне од Трепче, да се оно власништво, то је Фонд за развој, колико ме сећање служи, који је већински власник Трепче, Фонд за развој Србије, нисам сасвим сигуран, да се, дакле, његов удео у акцијама Трепче у вредности, укупној вредности Трепче прода на тај начин за неки багателан износ. Али, и ту ћемо бити опрезни. Све ћемо пратити. Наши стручњаци ће нам помоћи да на време анимирамо и алармирамо јавност.

        Новинар: Питају нас читаоци када ћете посетити Косово и Метохију.

        Шешељ: Па, нажалост, ја то сад нисам у стању, осим илегално да пређем преко административне границе. Мени је издата нова лична карта чим сам се вратио у Београд и уз ту личну карту добио сам писмено решење да личну карту не могу користити као путну исправу. Она се користи као путна исправа за Републику Српску, Федерацију Босне и Херцеговине, Црну Гору, Македонију и Косово и Метохију. Дакле, на прелазима нико не може да пређе без личне карте. А за моју личну карту су ставили да не важи као путна исправа, а иако званично Влада Републике Србије не признаје независност Косова и Метохије, фактички и овом забраном мени да користим личну карту да бих отишао на Косово и Метохију показује да је она отписала ту српску територију. Имате ли још питања?

        Новинар: Агенција Анадолија Балканс. Како коментаришете изјаве нове хрватске председнице Колинде Грабар везано за Србију и уопште односе у региону, као и поновљени захтев Сержу Брамерцу да будете враћени у Хаг?

        Шешељ: Што се тиче Колинде Грабар Китаревић, ја сам с њом у веома блиским односима. Ми се дописујемо и преко интернета, преко Твитера пре свега и ми треба да реализујемо неке наше заједничке планове. Ја вам не бих потанко објашњавао који су то наши планови, то спада у нашу строгу интиму. А што се Сержа Брамерца тиче, ја мислим да Европа глупљег тужиоца од њега није видела. Ја уопште нећу да се обазирем на то његово. Вероватно ћу упутити одговор, али тај одговор ће садржати моје оптужбе на рачун Брамерца због његовог неприличног понашања. Што се тиче евентуалног враћања у Хаг, ја добровољно сигурно нећу отићи.

        (Српска радикална странка)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари