Шешељев правни тим тврди да он није прекршио ни један услов за своје привремено ослобађање

НИЈЕ ПОМЕНУО НИ ЈЕДНОГ СВЕДОКА, НЕ ПОКУШАВА ДА НАПУСТИ СРБИЈУ

Др Војислав Шешељ

  • ПОРУКА ЖАЛБЕНОМ ВЕЋУ: „Војислав Шешељ се слободно креће по Србији, а и када би хтео, не би могао побећи из Србије зато што нема путну исправу. Шешељ је уз личну карту која му је издата након повратка из Хага, добио решење које му онемогућује да личну карту користи као исправу, на граничним прелазима где је то иначе могуће”

        ЛИДЕР Српске радикалне странке Војислав Шешељ ни на који начин се није огрешио о налог претресног већа о његовом привременом пуштању на слободу, одговор је Шешеља и његовог тима за одбрану Жалбеном већу Хашког суда.

       „То се види и из поднесака главног тужиоца Сержа Брамерца који није понудио ниједан аргумент којим би могао да поткрепи своју неразумну жељу да се Војислав Шешељ врати у притвор Хашког трибунала на неодредјено време”, наводи се у поднеску који ће у четвртак бити предат представницима Хашког трибунала у Београду.

        У одговору се наводи да Шешељ, од 12. новембра када је стигао у Србију, нигде није поменуо име ни једног сведока из његовог процеса, а опасност од његовог бекства „апсолутно не постоји” јер је претресно веће наложило његово привремено пуштање на слободу у Србију.

       „Војислав Шешељ се слободно креће по Србији, а и када би хтео, не би могао побећи из Србије зато што нема путну исправу”, наводи се у поднеску и додаје да је Шешељ уз личну карту која му је издата након повратка из Хага, добио решење које му онемогућује да личну карту користи као исправу, на граничним прелазима где је то иначе могуће.

        Жалбено веће Хашког трибунала позвало је 22. априла Шешеља да се у року од три дана изјасни о захтеву Тужилаштва да се хитно примени одлука тог већа да се врати у Хаг.

        Апелационо веће је 30. марта наложило првостепеном већу Трибунала које је судило Шешељу, да сместа опозове своју одлуку о привременом ослобађању лидера Српске радикалне странке, зато што је он изјавом да се неће добровољно вратити у Трибунал прекршио један од два основна услова за боравак на привременој слободи.

        Расправно веће председавајућег Жан-Клода Антонетија није, међутим, поступило по налогу апелационог већа, већ је, 10. априла, од лекарског тима који Шешеља лечи у Србији затражило документацију о његовом тренутном здравственом стању.

        Како је затим саопштио секретаријат Трибунала, Шешељ је одбио да ту документацију достави суду. Главни тужилац Серж Брамерц потом је, прошле недеље, апелационом већу упутио хитан захтев да сместа поново нареди претресном већу да Шешељу наложи да се врати у притвор у Схевенингену.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари