Веће судије Антонетија тражи од Шешељевих лекара мишљење о његовом стању

САМ АНТОНЕТИ СУГЕРИСАО ДА ЛИДЕР СРС ОСТАНЕ НА СЛОБОДИ И ЗБОГ ЗДРАВЉА И ДУЖИНЕ ПРИТВОРА

Др Воjислав Шешељ

        СУДСКО веће Хашког трибунала наложило jе данас свом Секретариjату да што пре контактира лекарски тим Воjислава Шешеља и достави му нове информациjе о здравственом стању оптуженог, саопштио jе Tрибунал.

        Потребно jе, што jе пре могуће, добити нове информациjе о здравственом стању оптуженог Шешеља и тим поводом биће контактирани чланови медицинског тима коjи лечи Шешеља, саопштено jе из Tрибунала.

        Судско веће тражи извештаj лекара, наводећи да се на таj начин штите основна права оптуженог на одговараjућу негу.

        Tо jе прва одлука претресног већа председаваjућег судиjе Жан-Kлод Aнтонетиjа након што му jе 30. марта жалбено веће Tрибунала наложило да „одмах опозове одлуку о Шешљевом привременом ослобађању и нареди му да се врати у притвор“ .

        Расправно веће jе, међутим, уместо да оптуженом нареди повратак у притвор, затражило лекарски извештаj из Србиjе о његовоj болести.

        Подржаваjући одлуку да се тражи медицински извештаj, мишљење jе издвоjио председаваjући судиjа Aнтонети и нови судиjа Mадаjе Ниjанг.

        Aнтонети jе своjе издвоjено мишљене образложио на 19 страна. Oн jе сугерисао да би Шешељ требало да остане на привременоj слободи због „изузетне дужине притвора“, „продужавања одлучивања о пресуди“ и „критичног здравственог стања“, као одлучуjућег фактора.

        Судско веће jе, такође, навело да на основу дискреционог права треба испитати здравствено стање Воjислава Шешеља пре доношења одлуке.

        Шешељ jе недавно унапред саопштио да извештаj о свом здравственом стању неће учинити доступним Tрибуналу. Рекао jе, такође, да се добровољно неће враћати у Хаг, шта год таj суд одлучи.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари