Косово ће опет бити српско, макар то било за 500 година!

ДЕСЕТО ВАНРЕДНО ЗАСЕДАЊЕ СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ (3)

  • „Господо из Владе, немојте дозволити да чланови руске и кинеске владе буду више Срби него чланови српске Владе“
  • „Ми можда нећемо наше право на Косову остварити сада. Можда неће ни наша генерација, Можда неће у мандату наших политичара, али остварићемо га! Нека буде и за петсто година, али кад-тад ћемо га остварити јер имамо одлуку Савета безбедности која је изузетно важна и значајна и ми правно имамо у рукама документе које говоре да је Косово део Србије. Ту не може да буде никаква царина. Не може да буде никаква граница“

(В. Илић, З. Остојић – неауторизовани стенограм)

                  

                   ВЕЛИМИР ИЛИЋ: Мени је јако жао што до ове расправе није дошло знатно раније, док је било могућности да се упозоре и ЕУ и УН и многе државе које су подржале независно Косово. Али, боље икад него никад.

                   Мени је јако жао што је ова расправа одлагана и што су неки челници владајуће коалиције говорили да она није потребна и да не треба да се одржи. Јако ми је жао што смо ми из опозиције данас добили реч да говоримо у моменту када се игра утакмица и када велики део Србије гледа ватерполо. Али, нема везе, ви сте то лепо организовали и ми ћемо рећи оно што мислимо.

                   Мислимо да је дошло до ситуације која је изузетно тешка за Србе на северу Косова, уопште за Србе на Косову, а и до велике разочараности самих Срба у Србији. Ова влада је била у могућности да ове проблеме решава знатно раније, знатно ефикасније, знатно боље, али сада, када је догорело до ноката, она се обраћа парламенту и тражи да парламент донесе ову Декларацију.Тражи од нас да је подржимо, што није спорно. Када су у питању било какве декларације о Косову, Србија треба да буде јединствена.Све партије треба да је подрже и да стану иза ње, без обзира што има грешака, што има проблема од ове владе.

 

ЕУЛЕКС СТЕ УВЕЛИ НА МАЛА ВРАТА

                  

                   Само бих поставио неколико питања Влади. Ми смо имали одличну позицију, имали смо изузетно велики капитал, а то је Декларација 1244 Савета безбедности која је била на страни Срба, која штити интерес Срба и Србије.

                   Господо из данашње Владе, Еулекс на Косову је ваш производ. То овај парламент никада није разматрао! Овај парламент никада није дао зелено светло да Еулекс уђе и да замени међународне снаге које су биле формиране на Косову да дају безбедност Србима и осталим неалбанцима који живе на Косову. Ви сте на мала врата увели Еулекс. Ви сте, уз притиске које је вршила ЕУ, прихватили да се мандат повери Еулексу да среди стање на Косову.

_____________________________________________

                   „Ви сте веровали Еулексу јер сте добили политичку подршку за изборе. Ви сте веровали Солани који се појавио у вашој кампањи. Ви сте веровали многим људима из ЕУ који су вам рекли: ми ћемо вас увести у ЕУ - само прећутите да ово прође“

_____________________________________________

 

                   Данас слушамо овде људе који су то на мала врата урадили, који су заобишли овај парламент и нису послушали апеле српске опозиције која се борила да до тога не дође и да ће то питање, кад тад, бити велики проблем Србије, као што се данас и показало. Ви сте веровали Еулексу јер сте добили политичку подршку за изборе. Ви сте веровали Солани који се појавио у вашој кампањи. Ви сте веровали многим људима из ЕУ који су вам рекли: ми ћемо вас увести у ЕУ - само прећутите да ово прође.

 

КОЈА ВАМ ЈЕ ПРИЧА ПРАВА?

 

                   Господо из Владе, није у реду да после премијера, који је говорио три минута, говоре министри по 20 минута. То показује да ова влада има неки проблем. Ова влада има изузетно велики проблем и неслагање. Сада, када у расправи слушамо поједине ваше коалиционе партнере, не може да се погоди да ли је то она прича коју ви причате, коју причате у Бриселу, коју причате овде, коју сад причате и на Косову - или је то нека друга прича.

                   Наравно, ви се сад хватате за сламку и тражите решење и ми ћемо помоћи да до њега дође, колико год се може. Понављам: ви сте направили велике грешке у почетку. Верујући појединим земљама из ЕУ које су вам давале разноразна обећања.

_______________________________________________

                   „Борба ће бити дуга и тешка, али да ми у овој генерацији бар не покваримо нешто“

___________________________________________

                  

                   Ви данас спомињете административну границу. Један од министара је овде тако нон-стоп говорио. Десет пута је поменуо административну границу. Каква административна граница? Ви хоћете да избегнете оно „царина“. Албанци, односно Шиптари хоће царину, хоће основне атрибуте државе, хоће царину између Србије и Косова. Нема административне границе, они хоће царину. Они хоће гранични прелаз и то мора свима да буде јасно.

 

НЕЋЕМО ЦАРИНУ

 

                   Србија то неће. И резолуција 1244 то неће. И Савет безбедности то неће. И ми нећемо никад дозволити да буде царина. Немојте да користите изразе административно разграничење, административна граница.

                   Савет безбедности је јасно и гласно усвојио резолуцију 1244. Дакле: док је Србије - ту не може никад да буде царина! Господо из Владе, немојте дозволити да чланови руске и кинеске владе буду више Срби него чланови српске Владе. Они су Србију подржали до краја у Савету безбедности. Онемогућили су да не може да се донесе одлука која би била штетна за Србију и која би дала независност Косову. Немојмо сад ми да будемо мање Срби него неки други. Ми се морамо борити.

                   Тачно је да је нама то наметнуто.Немојте бежати од оне чињенице да је неко окупирао Косово и да доле ради шта хоће и да данас подржава Приштину.

                   Видео сам вашу борбу господине министре, господине Стефановићу, и подржавам је, али морају да вас подрже и међународне снаге. Морају да вас подрже сви, јер ви поштујете резолуцију 1244. Ви поштујете оно што је донео Савет безбедности. Ви не тражите ништа ван тога и зато сте у праву и зато ћемо вас подржавати увек.

                   Али, сви морају да схвате да је то  изузетно важно и да то мора да се подржи. Ми можда нећемо наше право на Косову остварити сада. Можда неће ни наша генерација, Можда неће у мандату наших политичара, али остварићемо га! Нека буде и за петсто година, али кад-тада ћемо га остварити јер имамо одлуку Савета безбедности која је изузетно важна и значајна и ми правно имамо у рукама документе које говоре да је Косово део Србије. Ту не може да буде никаква царина. Не може да буде никаква граница.

 

ЦАРИНА ЋЕ ОТЕРАТИ СРБЕ       

 

                   Према томе, у томе ћемо вас подржати и сигурно на томе ћемо заједно и радити. Не може Еулекс повремено да се измакне - да потури КФОР, па да се онда повуче, па се врати итд.

                   Ми морамо да јасно знамо ко гарантује безбедност Србима на Косову по Резолуцији 1244, ко гарантује безбедност Србима на северу Косова. Ко гарантује тај мора да покаже да је стварно гарант мира. И онда неће доћи до проблема који су евидентни и који се сада јављају. Срби на Косову - ако добију царину, ако се одвоје од Србије -  мораће да напусте Косово.

                   Свима је то јасно. Ми морамо људе доле максимално подржати да тамо остану и не можемо прихватити никакве уцене у овом моменту. Зато морамо бити јединствени. Морамо да то одрадимо достојанствено, уз подршку наших пријатеља који то чине у Савету безбедности. Ми то, једноставно, морамо да одрадимо до краја, а никако да попуштамо.

                   Биће притиска и било је притисака на Србију, али те притиске морамо издржати. Морамо издржати и не смемо дозволити никакве уцене. Не смемо да дајемо нешто што неко тражи да бисмо добили неке тренутне олакшице, повластице и обећања.

 

СРБИЈА МОРА ЗНАТИ ШТА ХОЋЕ

 

                   Према томе, Србија мора знати шта хоће. Надам се да ћемо у томе бити сви јединствени и да ћемо сви то одрадити заједнички. Према томе, господо министри, ви у Влади морате бити јединствени, морате знати шта хоћете, морате увек доћи о овај парламент да поднесете извештај, да поднесете платформу о преговорима, да тражите од овог парламента да се она одобри, да знамо шта преговарате, да нас обавештавате, да ми можемо то да пратимо.

                   Нисте овлашћени да без парламента водите било какве преговоре, а да посланици нису са тим упознати и да посланици за то нису дали свој глас. А глас ћете увек добити, понављам када је у питању Косово.

______________________________________________

                   „Многи су се борили вековима за слободу и успели су у томе. И ми ћемо успети, уз божју помоћ. Гарантујем да ће Србија успети“

______________________________________________

                  

                   Ми се размимоилазимо, не слажемо се поводом  многих проблема у Србији, нарочито проблема економске природе. Мени је јако жао што није овде министар економије и регионалног развоја, али његово министарство мора мало да размисли и помогне Србима на Косову много више што је до сада радило. Мора да се то уради да би они доле остали и опстали. Иза њих мора да чврсто стане Србија и да им буде узданица, да они могу да живе, да раде, да могу да преживе доле и да истрпе овај период који је изузетно тежак.

 

У СРБИЈУ ГЛЕДАЈУ КАО У БОЖАНСТВО

 

                   Видели сте, представници Владе, и сами да су Срби доле сложни и јединствени, да су сви стали иза једног пројекта, да неће да дозволе да их ико погази, да их ико понизи, да их ико одвоји од матице. Они не траже ништа на силу.

                   Ко зна ко је запалио гранични прелаз. То нека утврде надлежни. Гарантујем да Србин није убио. Срби једноставно су доле да заштите себе, да заштите своје породице, да опстану на тим просторима и да гледају како остану уз ову матицу, своју Србију. У њу гледају као у божанство које им гарантује опстанак и безбедност. Ми то морамо и учинити.

                   Према томе, молим вас да се сви - од председника Србије, премијера и министара - борите за све ово што се може учинити тренутно на Косову. Борба ће бити дуга и тешка, али да ми у овој генерацији бар не покваримо нешто. Можда ће неко, у неким наредним генерацијама успети да статус Срба реши у интересу Србије. Многи су се борили вековима за слободу и успели су у томе. И ми ћемо успети, уз божју помоћ. Гарантујем да ће Србија успети.

                   Можда неће у нашем мандату,  ни у неком другом мандату, али у нечијем мандату сигурно хоће. Јер, то је део наше територије. Ми на то имамо право и ја мислим да то не смемо покварити и отежати позицију Срба на Косову. Зато вас молим: никаква царина, никакви разговори и преговори о том питању! Никаква граница између Србије и Косова не може бити, јер то је одлука Савета безбедности и иза ње морамо чврсто сви стати и подржати је!

                   Наши пријатељи у свету то подржавају. Ако Руска влада подржава, ако Кина подржава, немојмо ми да попустимо! Немојмо дозволити да тај проблем прође мимо нас, као што је проблем Еулекса. Ви знате како сте га пустили. Ви знате да је пала Влада зато што неки нису хтели то да прихвате. А ви сте то прихватили на мала врата, онако испод жита, а ево видите данас колики је то проблем.

_______________________________________________

                   „Оно што сте рекли Србима на Косову мора да буде светиња. Не може, понављам, бити никаква царина између Србије и Косова! Не може бити никаква граница између Србије и Косова јер то је одлука Савета безбедности!“

______________________________________________

                  

                   Још једном: дајем вам подршку испред Нове Србије и сви ћемо једногласно стати иза Декларације коју сте предложили, без обзира што нисмо учествовали у њеном писању. Без обзира што нисмо учествовали у доношењу амандмана који су дати. Имате нашу подршку, али одржите реч. Оно што сте рекли Србима на Косову мора да буде светиња. Не може, понављам, бити никаква царина између Србије и Косова!

                   Не може бити никаква граница између Србије и Косова јер то је одлука Савета безбедности! Останите на томе и крећите се у тим оквирима. Понављам, имате нашу подршку, али немојте нас издати и нешто испод жита прогурати. Као што је била ова прича са Еулексом.

 

 

Стицање јефтиних политичких поена

 

  • „Данас ће овде бити мерење патриотизма - ко је већи Србин иако тамо на - Косову и северно и јужно од Ибра - од нашег патриотизма само неко може да страда. Већ је неко страдао, надам се да нико више неће страдати“

                  

                   ЗОРАН ОСТОЈИЋ (овлашћени представник посланичке групе ЛДП): Надам се да је свима јасно да се апели да се ова данашња расправа не користи за стицање јефтиних политичких поена односи на све вас, а не на ЛДП. До сада смо храбро и отворено говорили о косовском проблему и сложићете се да то што смо говори свакако није било стицање политичких поена, чак напротив.

                   Ми тако схватамо одговорност према грађанима Србије. Не само према онима који су за нас гласали, него и према онима који нису за нас гласали, а и према свим грађанима Косова. Зато не желимо да одступимо од те политике истине, ни данас. Нећу, дакле, у име ЛДП скупљати јефтине политичке поене. То остављам вама који сте тако здушно апеловали да се то не ради, а видим да ће то бити такмичење у патриотизму.

                   Нисмо данас дошли овде да меримо степен патриотизма ни председника Републике Тадића, ни председника Владе Цветковића, ни вас. Да бројимо крвна зрнца патриотска, него да кажемо истину. Нисмо је од вас чули, на жалост.

______________________________________________

                    „Дијалог за нас знак да се напушта досадашња погрешна политика о Косову. На жалост, дијалог је стао и ево шта се десило“

______________________________________________

                  

                   Подржали смо безрезервно дијалог који сте ви, господине Стефановићу, започели. Знате зашто? Зато што верујемо да је дијалог у интересу људи који живе на Косово, пре свега Срба, и да је решење проблема које имају. Знате ли зашто смо још подржали? Зато што је тај дијалог за нас знак да се напушта досадашња погрешна политика о Косову. На жалост, дијалог је стао и ево шта се десило. Увек ће тако бити кад дијалог стане!

                   Господин Тадић је пре неки дан рекао да се стекао утисак да смо ми одговорни за прекинут дијалог. У реду, можда је то утисак, али зашто се стекао такав утисак?

                   Данас ће овде бити мерење патриотизма - ко је већи Србин иако тамо на - Косову и северно и јужно од Ибра - од нашег патриотизма само неко може да страда. Већ је неко страдао, надам се да нико више неће страдати.      

______________________________________________

                   „Ми данас, понављам, пружамо руку и подршку преокрету и заокрету у косовској политици, али у овој резолуцији која је пред нама тог заокрета нема. На жалост, много има онога што сматрамо погрешним, што сматрамо погрешном политиком која је довела до овог стања“

______________________________________________

 

                   Није патриотизам наставак сејања илузија, обмањивања и пумпања емоција. Овде смо већ 50 пута чули помињање резолуције 1244. Што не кажете шта је 1244? Каква је то гаранција? Шта КФОР има као мандат по 1244? Што не кажете шта је Међународни суд правде рекао о једнострано проглашеној независности Косова у контексту 1244? Што не кажете да је оценио да није прекршена резолуција 1244?

                                     Подсећам вас да Косово има надгледану независност и да није независно. Овде се расправљамо, да ли је Тачи наредио специјалцима сам или уз консултацију са неким. Па, верујем уз консултацију са неким, зато што Косово има надгледану независност. Није независно. Неко би изгледа волео да је независно.

                   Ми данас, понављам, пружамо руку и подршку преокрету и заокрету у косовској политици, али у овој резолуцији која је пред нама тог заокрета нема. На жалост, много има онога што сматрамо погрешним, што сматрамо погрешном политиком која је довела до овог стања. Зато, нажалост, иако бисмо желели не можемо да је подржимо.

_____________________________________________

                   „Изгледа да се неки стубови клате или су проблем. На крају крајева, очигледно се клате јер је наш министар морао да чека у чекаоници, односно у ходнику. Да ли ми имамо проблем са спољном политиком или са министром, то, на крају крајева, нека одлуче они који су састављали Владу“

__________________________________________

 

                   Нисте ви господине Јеремићу морали да идете у Њујорк да бисте чули оно што вам је говорено. Тај проблем се не решава у Њујорку. Он је настао на релацији Београд –Приштина и тако ће се решити. Нисте морали да чекате тамо испред врата, да чујете то што вам годинама већ причамо. Није чак ни  амбасадор ваше омиљене земље, морао да тражи званично да присуствујете тим консултацијама. Зато данас морамо, можда, и да разговарамо о тој политици четири стуба.

                   Изгледа да се неки стубови клате или су проблем. На крају крајева, очигледно се клате јер је наш министар морао да чека у чекаоници, односно у ходнику. Да ли ми имамо проблем са спољном политиком или са министром, то, на крају крајева, нека одлуче они који су састављали Владу.

                   Ми стално себе описујемо као лидера у региону, али лидер у региону, у принципу, иде у сусрет проблемима и решава их. У једном тренутку, септембра прошле године, ми смо кренули тим путем и могли смо, можда,  да у неком дужем времену покажемо да смо способни да пошаљемо другачију слику о себи. Изнад свега и пре свега, оно што уназад 20 година нисмо успели, а то је: да наше српске интересе онима који одлучују представимо као њихове. Други су у томе успели, па су их зато и остварили. Ми смо ишли насупрот интересима оних који одлучују и зато се наши нису остварили.

_______________________________________________

                   „Политика пуноправног чланства у ЕУ има алтернативу. То је оно што је било и што имамо од 90-тих година до одласка прошле Владе која је покушала да запали Јариње, али није успела јер је била успешнија у паљењу амбасада по Београду“

______________________________________________

                  

                   Зато свима који предлажу конфликт, изолацију и нове санкције, проглашене или непроглашене, морам да кажем шта је алтернатива. Ми, на пример, за разлику од других не кажемо да ЕУ нема алтернативу. Ми кажемо – да, политика пуноправног чланства у ЕУ има алтернативу. То је оно што је било и што имамо од 90-тих година до одласка прошле Владе која је покушала да запали Јариње, али није успела јер је била успешнија у паљењу амбасада по Београду.

                   Ми морамо учинити ту промену политике да бисмо о себи послали другачију слику онима који одлучују, другачију слику о свету. То смо, понављам,  у једном тренутку били способни, али онда се све враћа на старо. Говори се: ко зна ко је запалио, немојмо оптуживати, итд. Све ме то страшно подсећа на релативизацију насиља који смо гледали овде у Београду.

                   Нећу да улазим сада у то да ли су ти дошли аутобусима из Србије, па онда из Митровице на север, или су дошли из Митровице. У сваком случају, одбрана је насиља инсинуирати - упркос јасном ставу и објави званичних надлежних органа да су у питању Срби -  да су се у српској енклави појавили некакви Албанци. Мислим да то свакако не доприноси угледу земље.

______________________________________________

                   „Боље би било, господине Стефановићу, ... да нам објасните да ли сте се скоро договорили да печат нема ни садржај Косово УНМИК, али и да на печату не пише Република Косово, него да пише царина Косова. И да буде на српском, албанском и енглеском језику“

_______________________________________________

 

                   Ми мислимо да сви даљи потези у косовској политици треба да буду инструмент за реализацију главног политичког циља, а то је брзи улазак у ЕУ, пуноправно чланство. Ми мислимо да, једноставно, цео простор бивше Југославије има ту перспективу и било би сулудо да се Србија тога одрекне.

                   Не сумњамо да многима који не желе европску Србију - Србију у НАТО пакту и у ЕУ - одговара насиље. Не сумњамо да политика насиља затвара кандидатуру Србије.

                   Надамо се да ће и Влада и председник Србије бити на нивоу задатака који нас чекају до краја године и да ће, како да кажем, рефлекс и трзај старе политике коју видимо у овој резолуцији бити само - рефлекс и трзај.

                   За ЛДП је недопустиво да се кроз појачане емоције и несмотрене потезе - а они, понављам, значе континуитет погрешне косовске политике - на било који начин угрози напредак Србије ка ЕУ.

                   У неким данашњим дискусијама чланова Владе, посебно господина Стефановића, то видимо. Боље би било, господине Стефановићу, уместо што сте нам овде одржали патриотску лекцију - иако сте некада били члан Грађанског савеза (али људи се мењају) - да нам објасните зашто нисте отишли у Брисел да разговарате о царинском печату.Па макар се не договорили. Или да нам објасните да ли сте се скоро договорили да печат нема ни садржај Косово УНМИК, али и да на печату не пише Република Косово, него да пише царина Косова. И да буде на српском, албанском и енглеском језику.

_____________________________________________

                   „Рекли смо да ће Србија уништити себе уколико настави да истрајава на старој политици“       

______________________________________________

                  

                   Било би боље да сте то искористили него  оно што сте причали. На крају крајева, да нам кажете због чега свет мисли да смо ми прекинули преговоре. Надам се да овај трзај, овај наговештај повратка на стару политику, не значи улазак у предизборну кампању у којој ће се жртвовати кандидатура Србије. Да то није процена да се са патриотском реториком мора ући у кампању, а да ћемо за кандидатуру видети касније, јер то касније ће дуго потрајати, а за вас, господине Стефановићу, надам се да овај патриотски, како да кажем, излив, није - хајде да кажем такмичење са господином Јеремићем. Иако сте га, и по аплаузу који сте добили, свакако победили.

                   Сад се најбоље види, ако се сећате, да смо били у праву кад смо рекли да једнострано проглашење независности Косова не решава проблем. Рекли смо да не решава проблем, јер ти људи који на Косову живе, и даље имају проблем. Али, рекли смо и да ће Србија уништити себе уколико настави да истрајава на старој политици, на вредностима које су доживеле пораз, и на крају крајева, на политици која је до овога довела. Јер,  да је била успешна не бисмо били овде. Или ви мислите да смо задовољни, да сви треба да будемо задовољни ситуацијом у којој се налазимо?

______________________________________________

                   „У наредним месецима нам је потребна заиста јака легитимизација и повратак на ону политику када је господин председник Борис Тадић поцепао ону резолуцију господина Јеремића и написао другу“

______________________________________________

 

                   Не. Сукоб са Европом и светом и окретање главе од реалности на Косову у принципу само иде на штету и животу грађана и европским перспективама. Не можемо бити лидер јер имамо најниже плате, највећу стопу незапослености, најстарије смо друштво и највише младих жели да оде из ове земље. Зато нам је и у наредним месецима потребна заиста јака легитимизација и повратак на ону политику када је господин председник Борис Тадић поцепао ону резолуцију господина Јеремића и написао другу.

                   Ми бисмо вероватно били спремни да подржимо ову резолуцију када би у њој било оно што је било у једној резолуцији, чини ми се из децембра 2007. године. А овде, у вашем предлогу, у овом преамбули, њу и не помињете из неког разлога, а исто је резолуција о Косову...

                   Када би у овој резолуцији било јасно речено да Србија жели да буде чланица НАТО пакта - то би био за вас тежак изазов, али признајте да овде нема никога који неће искрено бар себи признати, извините, да је Србија у НАТО пакту. А да ли би се Срби са Косова тада сигурније осећали него што се сада осећају?

______________________________________________

                   „Зар заиста верујете да Србима, Србима са Косова, не би било боље да је Србија у НАТО пакту?“

__________________________________________

 

                   Смејте се ви, али то је једини начин, браћо српски радикали, и ми смо вам то одавно говорили, да Срби, или да српска чизма - ако више волите ту флоскулу –поново гази светом српском земљом Косова. Тако је једино је могуће, а овако није.

                   Као што видите, ви ћете вероватно подржати ову резолуцију, зато што сам ја у праву, јер у овој резолуцији има страшно много старе политике и блата те Шешељеве и Коштуничине владе.

                   Зар заиста верујете да Србима, Србима са Косова, не би било боље да је Србија у НАТО пакту?

                   Не скупљам политичке поене, причам оно што већина грађана не жели да чује, али знате како је: већина грађана,када оде код доктора, не воли да га лажу, него воли да чује истину. Ако је стварно болестан, да му дају одговарајућу терапију. Зако мора да постоји и једна странка која говори истину.

                   Ове друге, које воле да играју на емоције, њих ће бити и ви ћете вероватно са досадашњим јединством изгласати и ову резолуцију. Пошто ЛДП никада до сада за ту погрешну косовску политику није гласао, ЛДП неће ништа нашкодити јединству земље или ви хоћете да кажете да би се некада раније - када би ЛДП гласао - све променило? Не би! И ви и ми знамо да не би.

__________________________________________

                   „Лако је овде ударити песницом о сто, али тамо неко онда страда, добијемо разбијене главе или још горе“

_________________________________________

 

                   Много је овде било душебрижништва за Србе са Косова. Али, са северног Косова. Подсећам вас, господо, да више Срба живи јужно од реке Ибар и пробајте да замислите како се они сада осећају. Лако је србовати овде у Народној скупштини Републике Србије, у Београду, није тешко ни на северу Косова. Али, пре неки дан је била скупштина Косова и тамо седе посланици Срби - тамо је тешко осудити слање специјалаца на административне прелазе 30. и 31, па су ти Срби ипак то урадили.

                   Тамо је тешко осудити увођење ембарга, па су Срби који седе у косовском парламенту и у Тачијевој влади то ипак урадили. Јер, та је одлука донета мимо њих. То што о томе ни писало у штампи у Београду- уопште не значи да ти људи то нису урадили. У сваком случају, схватите, њихова безбедност, тих Срба јужно од Ибра, у енклавама, у Грачаници и Штрпцу, зависи од косовских институција. Не може им је гарантовати ни Србија, па ни Еулекс.

                   Пумпање и јачање емоција може да доведе до оног процеса који је почео после овог паљења Јариња, до изолованих инцидената према Србима који живе јужно од Ибра. Мислите мало кад говорите о Србима са Косова и о њима и њиховој позицији.

                   Лако је овде ударити песницом о сто, али тамо неко онда страда, добијемо разбијене главе или још горе. Зато апелујем да причамо о свим Србима на Косову. Свакако да тим Србима јужно од Ибра не одговара ембарго, да им фактички иде на штету. За ове северно од Ибра, право да вам кажем, ту постоји бизнис. Добро знате да су од увођења ембарга - дан и по по увођењу ембарга - 62 камиона ушла на север Косова. Чији су камиони, то верујем да боље знате него ја.

_______________________________________________

                   „Сетимо се 17. марта 2004. године. Што не кажемо људима колико је тада укупно људи страдало? Двадесет троје или двадесет четворо. Који је национални састав тих људи који су страдали? Двадесет је Албанаца. А од кога су страдали? Две трећине од америчког КФОР-а, у Чаглавици и Лапљем селу“

___________________________________________

                  

                   Зато не можемо, на жалост, да подржимо ову декларацију. Много је тога у њој старог. О дијалогу, који је за нас кључан, постоје само једна или две реченице, а то би морало, по нама, да буде суштина овакве резолуције. Наставак дијалога. Они који намерно желе да изазову, да кажем, нереде – не брину за Србе или за Косово, њима пуца прслук. Они хоће да зауставе европски пут Србије. Дошли смо до тога да се напада КФОР. Људи, па КФОР је гарант безбедности по резолуцији 1244 на целој територији Косова. Што онда не кажете шта Срби на Косову јужно од Ибра мисле о КФОР?

                   Сетимо се 17. марта 2004. године. Што не кажемо људима колико је тада укупно људи страдало? Двадесет троје или двадесет четворо. Који је национални састав тих људи који су страдали? Двадесет је Албанаца. А од кога су страдали? Две трећине од америчког КФОР-а, у Чаглавици и Лапљем селу.

                   Тада када су Американци такође изашли из своје зоне одговорности и дошли у туђу зону, да би дејствовали и да би спречили чишћење енклава. Можда су тада некоме покварили посао. Можда је за поделу Косова било потребно да Срба јужно од Ибра нема. Можда је то био некакав... Не знам, нећу да шпекулишем.

                   У сваком случају, Срби јужно од Ибра имају поверење у КФОР, а КФОР има мандат на целој територији Косова да одржава мир, стабилност, безбедности и проходност путева. Надам се да се ништа неће десити данас или сутра и да ће разумно владати.

                   Зато апелујем да се вратимо ономе што је почело у септембру прошле године, да се вратимо дијалогу, да постигнемо некакав договор. Ако је сада тај царински печат проблем, онда се иде на нека питања која могу да се реше. Ако је неко неког преварио, обећао, ако је дошло до компромиса, па се одустало, онда ћете ви, господине Стефановићу, морати, жао ми је, да преузмете ту одговорност.

                   У сваком случај, апелујемо на дијалог. Да овде има поништења војне неутралности, могли бисмо да гласамо. Суштина је: ово се не би десило да се разговарало и да сте дошли у Брисел.

 


Слични садржаји

Коментари