Амерички прошиптарски професор: Могуће је да у Паризу буде објављена размена територија

ДЕЈВИД Л. ФИЛИПС:  НЕКИ У САВЕТУ ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ САД ПОДРЖАВАЈУ ПОДЕЛУ „КОСОВА“

* Филипс тврди да су се Вучић и Тачи састајали иза затворених врата и дискутовали о споразуму о 2нормализацији односа. Навео је да "постоје гласине" да Тачи и Вучић планирају да објаве договор о размени територија непосредно уочи њиховог наредног састанка, који треба да се одржи у Паризу, 1. јула.

* Позивајући се на неименованог саговорника са Косова, Филипс наводи да су следећи услови договора: Србија признаје Косово; Косово препушта  С. Митровицу и четири општине на северу Србији; Косово добија четири до седам села у Прешевској долини; Језеро Газиводе постаје територија под међународним протекторатом (НАТО?),  ЗСО се формира у деловима Косова где живе Срби

* Драгомир АНЂЕЛКОВИЋ: С обзиром на наелектрисану атмосферУ, усвајање и мирно имплементирање било каквог компромисног модела превазилажења спорова, сада није могуће. Лично нисам против разграничења уз болне уступке које и ми морамо да прихватимо због односа снага који не можемо да променимо, али сматрам условом без кога се не може - отварање питања права на самоопредељење Републике Српске

_____________________________________________________________________

         ПРОФЕСОР Дејвид Л. Филипс, директор програма за успостављање мира и права на Институту за проучавање људских права Универзитета Колумбија, оценио је да је, када је реч о идеји о размени територија између Србије и Косова, став Сједињених Држава нејаснији од става Европске уније (ЕУ).

         Филипс, који је аутор текста "Тајни преговори ће издати Косово", објављеног пре неколико дана на порталу БИРН, за портал "Демостат" је рекао да поједини у Савету за националну безбедност САД подржавају поделу Косова, "док се други, укључујући чланове Конгреса, противе корекцији граница".

         У тексту који је објавио БИРН овај амерички професор наводи да су се српски и косовски председник, Александар Вучић и Хашим Тачи, састајали иза затворених врата како би дискутовали о споразуму о нормализацији односа Косова и Србије. Наводи се да "постоје гласине" да Тачи и Вучић планирају да објаве договор о размени територија, "непосредно уочи њиховог наредног састанка", који треба да се одржи у Паризу, 1. јула.

         Позивајући се на неименованог саговорника са Косова, Филипс наводи да су следећи услови договора: Србија ће се сагласити да призна Косово; Косово ће препустити Северну Митровицу и четири општине на северу Србији; Косово ће добити између четири и седам села у Прешевској долини ова села можда неће чинити јединствену територију; Језеро Газиводе, кључно за снадбевање Косова водом и струјом, постаће територија под међународним протекторатом неке организације као што је, рецимо, НАТО;  Заједница српских општина биће формирана у другим деловима Косова где живе Срби и биће надлежна за урбани и рурални развој; Остаје нејасан статус рудника Трепча.

         Филипс заступа став да је идеја о размени територија лоша, између осталог због тога што не подразумева аутоматско чланство Косова у УН, а тврди и да такав план не би добио подршку Народне скупштине Србије.

         Србија, напросто, треба да призна Косово унутар његових постојећих граница. Таксе ће бити укинуте, а пут Србије ка чланству у ЕУ биће убрзан, јер ће испунити критеријуме из Поглавља 35, каже он.

Дејвид Л. Филипс

         Демостат преноси и оцену аналтичара Драгомира Анђековића који сматра да оно о чему Филипс говори није реално ни на средњи рок.

         "Ако полазимо од временских оријентира које Филипс помиње, то значи да предлог споразума буде обелодањен до 1. јула ове године и да се после тога крене у његову реализацију одговор је кратак и гласи - не", рекао је он.

         "С обзиром на наелектрисану атмосферу која је створена и на Косову, и на простору остатка Србије, усвајање и мирно имплементирање било каквог компромисног модела превазилажења спорова, сада није могуће", оценио је Анђелковић који одговорност пребацује на косовску страну и каже да су тамо политичари "шовинистички набој припадника свог народа довели до готово хистеричних размера" и да је то "подигло ниво емоција и међу Србима".

         "Лично нисам ни против разграничења уз болне уступке које и ми морамо да прихватимо због односа снага који не можемо да променимо, али зато сматрам условом без кога се не може - отварање питања права на самоопредељење Републике Српске", рекао је Анђелковић.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари