Америка санкцијама урушава долар, дебата и о `рецепту` Русије за замену увозне робе домаћом

МЕЂУНАРОДНИ ЕКОНОМСКИ ФОРУМ У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ ТРАЈАЋЕ ОД 14. ДО 17. ЈУНА

* Председник РС Милорад ДОДИК, који редовно посећује Форум, рекао да је и ове године добио позив, али због великог броја обавеза, још није потврдио своје присуство: „Али, покушаћу сигурно бити тамо“

* Си ЂИНПИНГ: „Спремни смо да заједно са Русијом и осталим партнерима отворимо перспективе развоја и искористимо могућности раста како бисмо дали достојан допринос продубљивању глобалне сарадње у циљу развоја и формирања Заједнице јединствене судбине човечанства“

* На сајту Форума објављена и ова изјава Тамим бен Хамада Ал Танина, катарског емира: „Јасно је да широко међународно учешће на Петербуршком форуму одражава посебну улогу Русије у међународним и регионалним процесима"

_________________________________________________

           СТОТИНЕ представника великог бизниса из Русије и многих држава света окупиће на Међународном економском форуму који се у Санкт Петербургу одржава од  14. до 17. јуна.

          Поред делегација из Азије, Африке, Латинске Америке, Блиског Истока, очекује се долазак и појединих европских лидера, међу њима и Милорада Додика, председника Републике Српске.


          Додик, који редовно посећује Петербургски економски форум, рекао је да је ове године добио позив, али због великог броја обавеза, још није потврдио своје присуство.

          „Али покушаћу сигурно бити тамо", поручио је.

          Спремност за долазак на форум потврдиле су  делегације из Уједињених Арапских Емирата, Монголије и других држава.

          Учеснике очекује занимљив програм везан за тему технолошког суверенитета и искуства Русије на пољу замене увезених роба домаћим.

          Гостима ће бити показани системи за превоз терета, а посебан акценат биће стављен на предности Северног трговачког пута и перспективе Арктика.

          Поред тога, догађај је праћен првенством у кибербезбедности.

          Висок ниво догађаја најбоље осликава бесмисленост санкција Русији којима Европска унија пре свега наноси себи штету.

          Будућност света је немогућа без равноправног партнерства свих учесника светске економије, изјавио је шеф Кине Си Ђинпинг у обраћању које је објављено на званичној веб страници Санкт Петербуршког економског форума.

          Си Ђинпинг, председник Народне Републике Кине изјавио је да је у овом тренутку међународна заједница више него икад заинтересована за правичан, одржив и сигуран развој. Важно је, напоменуо је он, искористити могућности, одупрети се изазовима, промовисати имплементацију иницијативе за глобални развој и заједно изградити дивну будућност у којој ће мир и просперитет завладати.

          „Спремни смо да заједно са Русијом и осталим партнерима отворимо перспективе развоја и искористимо могућности раста како бисмо дали достојан допринос продубљивању глобалне сарадње у циљу развоја и формирања Заједнице јединствене судбине човечанства“.

          У условима промене међународних шема рачунања, указао је кинески председник, све већи значај на евразијском простору играју валуте као што су јуан и рубља.

          „А санкције САД пре свега урушавају америчку валуту, од које се, због сложености поступања са њом како у Русији, тако и у многим другим земљама света, постепено ограђују многе земље света“.

          На сајту Форума објављена је и изјава Тамим бен Хамада Ал Танина, катарског емира који је истакао да Форум пружа пример целој међународној заједници у смислу изношења иницијатива које доприносе стварању повољних услова за регионални и глобални раст економије и инвестиција и стварање ефикасних решења за опште економске проблеме:

           „Јасно је да широко међународно учешће на Петербуршком форуму одражава посебну улогу Русије у међународним и регионалним процесима".

          Традиционално, окупљенима на форуму обратиће се председник Русије Владимир Путин, који је више пута током претходних година наглашавао потребу за поштовањем Минских споразума како би се зауставило крвопролиће у Донбасу. Као што је познато, позиве руског председника чули су многи бизнисмени и политичари, али не и представници земаља НАТО-а, који су, упркос мировним иницијативама Русије у Минску, наставили да допремају оружје у Украјину што је довело до ескалације ратних акција и драстично се одразило на европску економију.

           Наташа Јовановић

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари