Боцан-Харченко: Овакве санкције – ко год их Русији уводио – нису пријатељски корак

АМБАСАДОР РФ: МОСКВА СЕ НАДА ДА ИХ СРБИЈА НЕЋЕ УВЕСТИ - НЕЋЕ ПРОМЕНИТИ СТАВ ПОВОДОМ КОСОВА

* Александар БОЦАН-ХАРЧЕНКО: Још немамо датум почетка преговора о гасу, али се свака страна спрема. Узећемо у обзир да је Србија пријатељска земља са којом имамо важећу Декларацију о стратешким односима, узећемо у обзир пријатељски однос да се Србија не придружује санкцијама и тржишни однос

* „Увек смо узимали у обзир да Србија има смер односа са ЕУ. Да није антируске политике ЕУ у сваком смислу, то уопште не би било проблем за наш однос. Сада се ситуација променила. ЕУ се корак по корак кретала према својој садашњој политици: залажу се за наставак рата, дају изјаве о поразу Русије и наставку рата, кажу да се питање решава на ратишту, па онда санкције против Русије, пљачкање руског новца и све остало...“

________________________________________________________

       РУСКИ амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко изјавио је да се Москва нада да Србија неће променити став о неувођењу санкција Русији.

       Амбасадор је за Радио-телевизију Војводине изјавио да санкције – какве сада САД и Европска унија уводе против Русије - нису пријатељски корак и изразио је наду да се Србија неће придружити санкцијама Русији.

       Он је навео да је „та нада доста чврста, на основу изјава на највишем нивоу”, преноси Танјуг.

       „Најважније је да се Србија истрајно, достојанствено, и уз поштовање националних интереса не придружује санкцијама против Русије”, рекао је руски амбасадор.      

       Кад је реч о Косову, рекао је да став Русије неће бити промењен, те да Москва сматра да је Косово преседан и да су Крим, Доњецк и Луганск различита питања у односу на Косова, преноси Радио-телевизија Војводине.

       У наставку је разговор текао овако:

       - Кад смо потписивали Декларацију о стратешком партнерству, навео је Боцан-Харченко, Србија је тек почињала преговоре о чланству у ЕУ. Увек смо узимали у обзир да Србија има смер односа са ЕУ. Да није антируске политике ЕУ у сваком смислу, то уопште не би било проблем за наш однос.

       - Сада се ситуација променила. ЕУ се корак по корак кретала према политици која сада постоји: залажу се за наставак рата, праве се изјаве о поразу Русије и наставку рата, кажу да се питање решава на ратишту, па онда санкције против Русије, пљачкање руског новца и све остало.

       - Мислим да због тога у Србији и пада подршка чланству у ЕУ.

       - Друга ствар, која се директно односи на Србију, јесте невероватни притисак на Србију. Ми у Русији, с обзиром на наше стратешке, па и братске односе, видимо и разумемо на најбољи начин какав се притисак врши на Србију од стране ЕУ и Вашингтона. Претње , укључујући и санкције, нама су невероватне да су могуће према земљи кандидату (за ЕУ).

       * Шта је најважнији, стратешки моменат?

       Да наставимо сарадњу. Сфера економије, братски однос, па и однос – савезнички. То је укључено у Декларацију. Најважније је да се настави дијалог председника РФ и Србије.

       * Договор два председника о енергетском аранжману сада истиче, хоће ли нови бити дугорочан или опет краткорочан?

       - Још немамо датум почетка преговора, али се свака страна спрема. Немам компетенцију да говорим о томе. Узећемо у обзир да је Србија пријатељска земља са којом имамо важећу Декларацију о стратешким односима, узећемо у обзир пријатељски однос да се Србија не придружује санкцијама и тржишни однос.

       - Обострано прихватљив уговор је увек циљ наших односа.

       Ако је земља пријатељска, ако је братски народ, ако се земља не придружује санкцијама, како можемо да разговарамо изван овог контекста...

         * Ако би се уводиле санкције – има различитих позива и притисака – да ли би санкције биле црвена линија која би за Русију била одступање од Декларације о којој говорите и разлог за преиспитивање односа на економском пољу?

       - На почетку сам рекао да имам уверење и образложење да неће. Питате: шта би било кад би било. Ви разумете: одговор некој земљи која је увела санкције је – санкције нису пријатељски корак. Што се тиче Србије, имам наде о којима сам рекао на почетку. А сада кажем само да је апсолутно очигледно, нема ту расправе, да је сваке санкције - а посебно ове које сада постоје, а оне су ван сваких разумних оквира и димензија – тешко назвати пријатељским кораком. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари