Ћеранић: Будућност Републике Српске зависи и од нове формуле за референдум

ДАВНО НАПИСАНИ СЦЕНАРИО ПРОПАСТИ СРПСКЕ – ЈЕДНОСТАВНО НЕ СМЕ БИТИ РЕАЛИЗОВАН

* На активности у смислу организовања референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, о Уставном суду - тзв. међународна заједница се увек обрушавала, чак и кривично гонећи оне које је сматрала организаторима. Зато што су Срби управо за тзв. међународну заједницу у БиХ, оличену у раду ОХР, америчке и британске амбасаде, „мали Руси“ који ни у ком смислу не смeју бити фактор на Балкану – ни политички, ни војни, ни економски

* Кажњавајући Србе они замишљају да кажњавају Русе и да ће, што Срби буду слабији, на Балкану руски утицај бити мањи. Референдум им и смета јер се плаше да је сваки референдум најава другог, оног о чланству у НАТО, у који Срби ни по коју цену не желе

* У ситуацији када се преко процеса  председнику Републике, у ствари суди Српској, потребна нам је нова формула за референдум. Она гласи: скупови подршке, трибине, сваки вид јавне манифестације на којем се Срби изјашњавају за заштиту својих институција, нарочито оне од посебног значаја – институције председника Републике

* Политичка пропаст Српске, планирана кроз дерогирање њених институција, за Србе са ове стране Дрине значи губитак слободе. Стога свако од нас има задатак да да свој допринос очувању традиционалних вредности и институција Српске. Тако гласи нова формула за референдум

_________________________________________________

          Пише: Предраг ЋЕРАНИЋ

          „СВАКА научна дисциплина има своју специфичност, па тако и Безбједност – а специфичност коју бих у овом контексту издвојио јесте окренутост будућности. Безбједност се на одређен начин и бави будућношћу, у смислу прогнозирања даљег развоја догађаја и помоћи да се та будућност реализује или не реализује.“

          Oво су биле прве реченице мог излагања са научно-стручне конференције „Међународни положај Републике Српске“, одржане на Правном факултету бањалучког универзитета 1. јуна ове године.

          А будућност Републике Српске јесте референдум, односно нова формула за референдум.

          Зашто референдум, кад ниједна српска ријеч за представнике тзв. међународне заједнице у БиХ не звучи тако ратоборно и рогобатно као „референдум“?

          Ствар је тим чуднија што је општепознато да основни вид непосредне демократије јесте референдум. Због искључиво техничких питања систем представничке демократије је много примјењивији, а референдум се организује о важним питањима, о којима је потребно знати мишљење цјелокупног становништва. Тако је бар у западном свијету.

          Зашто онда на сам помен референдума у Српској, управо са Запада стиже највише противљења?

          На активности које су из Српске потицале у смислу организовања референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, о Уставном суду - тзв. међународна заједница би се увијек обрушавала, чак и кривично гонећи оне које је сматрала организаторима. Зашто?

          Зато што су Срби управо за тзв. међународну заједницу у БиХ, оличену у раду Канцеларије високог представника (ОХР), америчке и британске амбасаде, „мали Руси“ који ни у ком смислу не смију бити фактор на Балкану – ни политички, ни војни, ни економски.

          Кажњавајући Србе они замишљају да кажњавају Русе и да ће, што Срби буду слабији, на Балкану руски утицај бити мањи.

          Референдум им и смета јер се плаше да је сваки референдум најава другог, оног о чланству у НАТО, у који Срби ни по коју цијену не желе.

          У ситуацији када се судећи предсједнику Републике Српске, у ствари суди Српској, потребна нам је нова формула за референдум.

          Она гласи: скупови подршке, трибине, сваки вид јавне манифестације на којем се Срби изјашњавају за заштиту својих институција, нарочито оне од посебног значаја – институције предсједника Републике.

          Низ скупова под називом „Граница постоји“, организованих у циљу подршке предсједнику Додику дао је опипљив резулат: подршка постоји.

          Подједнако као и отпор колонизаторима и колонијалној политици.

          Отпор, то јест, антиколонијалну побуну, предводи предсједник Српске, Милорад Додик. И зато му суде.

          Наредна манифестација српског отпора колонизаторима биће обиљежавање Дана Републике. Свечани дефиле и ове године биће у знаку ешалона полиције, борачких удружења и спортских клубова, чији ће припадници маршевским кораком доћи пред свечану трибину, гдје ће их чекати предсједник Републике са сарадницима. Ове године у дефилеу ће, уосталом као и сваке претходне,  учествовати и два ешалона студената Факултета безбједносних наука, који ће представљати Универзитет у Бањој Луци.

Предраг Ћеранић

          Биће то величанствена порука младости. И обиљежавање Дана Републике биће величанствено.

          Много је безбједносних изазова, ризика и пријетњи – али они најјачи долазе са терена манипулација. Наш одговор су предавања, рад са младима.

          Ако не будемо радили са младима, ми ћемо младе изгубити – ако младе изгубимо, све смо изгубили, па тако и Републику.

          Шта је оно што можемо очекивати, који су то удари на Републику Српску? Сматрам да је, у више наврата спомињана међународна заједница, одбацила невладин сектор као алат преко којег може извршити преврат и да ће на удару бити омладина, нарочито студентска популација – уз коришћење медија.

          Ово су биле ријечи којима сам окончао своје излагање почетком јуна ове године.

          Рећи ће неки: па нису успјели, лоша ти је процјена била. Слично су говорили и 2015. године, и 2018-те, па 2022-ге: Стално говориш о обојеној револуцији, а она никако да се догоди у Републици Српској. Мој одговор је гласио да управо зато и говорим о обојеним револуцијама да се не догоде.

          Јер, Безбједност се на одређен начин бави будућношћу, у смислу прогнозирања даљег развоја догађаја и помоћи да се та будућност реализује или не реализује.

          Давно написани сценариј пропасти Републике Српске се једноставно не смије реализовати.

          Политичка пропаст Српске, планирана кроз дерогирање њених институција, за Србе са ове стране Дрине значи губитак слободе.

          Стога свако од нас има задатак да да свој допринос очувању традиционалних вриједности и институција Српске. Тако гласи нова формула за референдум.

          https://sveosrpskoj.com/komentari/ceranic-buducnost-republike-srpske-zav...

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари