Ћеранић: Из Сарајева призивају своје „велике играче“, али и Српска има Русију и Кину за савезнике

НИЈЕ ДОДИК НА КОЗАРИ ТЕК ТАКО РЕКАО: АКО ПОКЛЕКНЕМО – НЕСТАЋЕМО ЗА 10 ГОДИНА

* Сарајевска политичка чаршија призива кажњавање предсједника Српске и овако пројектује развој догађаја: Додик потписује „спорне“ законе, Шмит иницира његово кривично гоњење сходно измјенама кривичног закона које наметне, слиједи повуци-потегни између Тужилаштва и Суда БиХ, Народна Скупштина Српске усваја закон који спречава рад Тужилаштва БиХ и СИПА због неуставне позиције тих институција

* Игре око имовине Српске су почеле након што је Кина показала интересовање за концесије на експлоатацију литијума на подручју Српске, тачније у Подрињу. Наиме, због високе концентрације литијума у јадариту, подручје Јадар на граници Србије и БиХ спада у уникатно налазиште литијума свјетских размјера и значаја

* Не треба заборавити да је већински капитал свјетски познате компаније у експлоатацији литијума Рио Тинто, управо кинески, иако се Рио Тинто у јавности углавном представља као аустралијско- британска компанија

* Српска сигурно преферира давање концесија за експлоатацију литијума кинеским компанијама, а не њемачким. Али, одлука о томе неће бити донесена без уплива великих играча. Све у свему, евентуално санкционисање Српске и предсједника Додика ОХР неће извести без консултација са великим геополитичким актерима. У ту групу данас се убраја и Кина

_________________________________________________

          Пише: Предраг ЋЕРАНИЋ

          „АКО сада поклекнемо, нестаћемо за десет година“ – рекао је Милорад Додик, предсједник Српске, на Мраковици током обиљежавања 81 године Битке на Козари. Уједно, најавио је да ће потписати указе о законима које је усвојила Народна скупштина Српске у вези са Уставним судом и високим представником.

          Наиме, Народна скупштина Републике Српске усвојила je Закон о непримењивању одлука Уставног суда Босне и Херцеговине на територији Републике Српске с тим да ће Закон о одлукама Уставног суда БиХ важити све док Парламентарна скупштина БиХ не донесе Закон о Уставном суду без страних судија.

          Окидач за усвајање наведеног закона била је одлука од 19. јуна о измјени Правила тог суда, на основу које је омогућено заказивање и одржавање сједница, као и доношење одлука без судија изабраних од Народне скупштине Републике Српске.

          Претходно, Народна скупштина Републике Српске (РС) усвојила је законске измјене које подразумијевају да се одлуке високог представника у БиХ више неће објављивати у службеном гласнику.

          “Желе да нам одузму имовину, а ако немамо имовину - ми смо празна љуштура. Зато ћемо је бранити и нећемо прихватити одлуке које су против Републике Српске. Ми нисмо спремни да погнемо главу, Српска ниједну одлуку лажног високог представника неће признати. Република Српска је створена и брањена вољом свог народа“, навео је Додик 1. јула на обиљежавању 31 године од страдања Срба у Подрињу.

Упозорења са Козаре

          Као што је било и очекивано, услиједила је реакција из ОХР-а. Кристијан Шмит је донио одлуку да поништи законе које је Народна скупштина Републике Српске донијела и наметне измјене Кривичног закона БиХ на начин да се радње којим се нарушава уставни поредак државе третирају као кривично дело.

          У говору који је одржао на Мраковици Додик је подсјетио на велике жртве српског народа у борби за слободу током Другог свјетског рата као и на злочине које су починили нацисти и њихови помагачи. Указао је да борба против страних завојевача и колонизатора траје и данас те да је свјестан ризика у који се упушта и своје могуће жртве.

          Сарајевска чаршија неподијељено тражи кажњавање предсједника Српске и пројектује могући развој догађаја:

  • Додик потписује указе о законима у вези са Уставним судом и високим представником;
  • Шмит иницира његово кривично гоњење сходно измјенама кривичног закона које је наметнуо;
  • слиједи повуци-потегни између Тужилаштва и Суда БиХ;
  • Народна Скупштина Српске усваја закон који спречава рад Тужилаштва БиХ и СИПА због неуставне позиције тих институција;
  • у игру се укључују „велики играчи“.

          Кад смо код геополитичких игара, ни Српска није без савезника. Поред Русије, то је и Кина.

          Игре око имовине Српске су и почеле након што је Кина показала интересовање за концесије на експлоатацију литијума на подручју Српске, тачније у Подрињу. Наиме, због високе концентрације литијума у јадариту, подручје Јадар на граници Србије и БиХ спада у уникатно налазиште литијума свјетских размјера и значаја. (https://www.capital.ba/bih-i-srbija-imaju-10-odsto-svjetskih-rezervi-litijuma/)

          И Александар Вучић, предсједник Србије, говорио је о налазишту литијума: “Код Лознице се налази десет одсто свјетских резерви литијума, што је фантастично богатство за нашу земљу. То би био страшан бум који би много значио за Подриње, не само с наше стране него и за Републику Српску и добар дио БиХ”, рекао је Вучић.

          Наводе предсједника Србије јавно је потврдио Кемал Гутић, декан Рударско-геолошко-грађевинског факултета у Тузли, нагласивши да изјаве предсједника Србије нису дате напамет и да су у потпуности тачне. Додао је да тузлански факултет још од шездесетих година прошлог вијека ради геолошка картирања комплетне БиХ.

          “Посједујемо све податке. Знамо да су за литиј у Подрињу заинтересиране неке њемачке компаније. У БиХ је већ формирана фирма уз препоруку компаније ‘Thyssen’ из Њемачке, управо за ова налазишта”, каже Гутић.

          Интересовање кинеских државних компанија покренуло је читаву „причу“ о имовини у БиХ. Не треба заборавити да је већински капитал свјетски познате компаније у експлоатацији литијума Рио Тинто, управо кинески, иако се Рио Тинто у јавности углавном представља као аустралијско- британска компанија.

          Годину дана је прошло откако је Влада Србије обуставила пројекат Јадар, плански документ који је предвиђао експлоатацију једног од највећих налазишта литијума на свету, али ни данас није познато да ли је цио пројекат заиста „закопан".

          Због великих протеста еколошких организација и дијела грађана и мјештана села код Лознице, где је био планиран рудник, власти у Србији тврде да су одустале од пројекта, али је председник Александар Вучић у више наврата говорио да је то била велика грешка.

          „Одустајање од експлоатације литијума је било глупо. Сви заједно смо уништили Србију, слушајући глупости и бесмислице око литијума", рекао је Вучић недавно у Скупштини Србије. (https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-62593799)

          Зна Вучић шта говори. Водећи економски теоретичари тврде да ће земља која буде располагала налазиштима литијума постати водећа свјетска економија.

          Један од главних организатора протеста против пројекта Јадар (током протеста блокиран је ауто-пут код Сава центра као и више саобраћајница) била је НВО Крени-промени, Саве Манојловића (https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/stop-rudniku-litijuma-rio-t...) којег би многи у дипломатским круговима вољели да виде у Влади Србије.

          Иза протеста „Србија против насиља“, као и иза протеста против експлоатације литијума, власт у Србији тврди да стоји Колективни запад. А Колективни Запад – знамо ко је.

          Кинески капитал постао је незаобилазан политички фактор у низу земаља. Тако је Србија у посљедње двије године постала свјетски рекордер по приливу кинеског капитала и кредитном задуживању из Кине, а у регији западног Балкана велика присутност кинеског капитала примјећује се и у Босни и Херцеговини.

Предраг Ћеранић

          Ово су подаци из истраживања China Global Investment Tracker коју су провели American Enterprise Institute i Heritage Foundation. Према овом истраживању, у  Босну и Херцеговину уложене су три милијарде долара, а примјетно је да су инвестиције и кредити из Кине драматично порасли у раздобљу након 2019. године. (https://www.nezavisne.com/ekonomija/privreda/Kineski-kapital-u-regiji-Sr...)

          Иначе, Кина има укупно 4,5 милиона тона литијума, али је та земља највећи светски потрошач литијума, прије свега због обима производне индустрије потрошачке електронике и батерија које се користе у електричним возилима.

          У погледу ланца снабдјевања литијум-јонским батеријама, подаци BloombergNEF-a сугеришу да Кина контролише 80% свјетске прераде сировина, 77% свјетског капацитета ћелија и 60% свјетске производње компонената. (https://biznis.telegraf.rs/info-biz/3331912-ove-zemlje-imaju-najvece-rezerve-litijuma-na-svetu-kina-je-vodeci-potrosac-mora-i-da-uvozi).

          Највећим налазиштима литијума располаже Боливија (посједује 21 милион тона) која је недавно потписала уговоре о експлоатацији литијума са руском компанијом "Uranium One Group" и кинеском "Citic Guoan Group". https://www.b92.net/biz/vesti/svet/eksploatacija-litijuma-drzava-potpisala-ugovore-sa-rusijom-i-kinom-2358529

          Као и иначе, о свему одлучује политика, иако је у позадини економија. Српска сигурно преферира давање концесија за експлоатацију литијума кинеским компанијама, а не њемачким. Али, одлука о томе неће бити донесена без уплива великих играча.

          Све у свему, евентуално санкционисање Српске и предсједника Додика ОХР неће извести без консултација са великим геополитичким актерима.

          У ту групу данас се убраја и Кина.

           https://sveosrpskoj.com/komentari/ceranic-iz-sarajeva-prizivaju-svoje-ve...

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари