Дачић Ковачу: У Сплиту је 20.000 људи 1918. на риви одушевљено дочекало српску војску

ОН ПРЕТХОДНО РЕКАО ДА БЕОГРАД НИЈЕ СПАСАВАО ДАЛМАЦИЈУ ВЕЋ ПРАВИО `ВЕЛИКУ СРБИЈУ`

           МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић одговорио је председнику Одбора за спољну политику хрватског Сабора Миру Ковачу.

           Да подсетимо, Ковач је рекао да српска војска није дошла у Далмацију 1918. да спасе Хрвате, већ да осигура велику Србију.

           “Уместо што ме оцењује, велики познавалац "повијести" Миро Ковач нека потражи у архивама наслове из хрватске штампе 1918. па ће се уверити шта је истина”,  за "Новости" је рекао шеф српске дипломатије Ивица Дачић и одговорио на његову тврдњу да "српска војска није дошла у Далмацију 1918. да спасе Хрвате, већ да осигура велику Србију" и да министар спољних послова Србије "манипулише, не зна историју и мора на поправни".

           Он је реаговао на недавну Дачићеву изјаву да је српска војска 1918. спречила да Далмација постане италијанска.

           “Нешто није у реду. Ако је 1918. на риви у Далмацији 20.000 људи с радошћу дочекало Србе да их бране од Италијана, а данас с риве бацају српске ватерполисте у море”, рекао је Дачић непосредно после напада на ватерполисте Црвене звезде у Сплиту.

           Иначе, децембра 1918. сплитски дневник "Ново доба" (касније "Слободна Далмација") на насловној страни је објавио да је у Сплит ушла српска војска и да су грађани клицали "Добро дошли, браћо".

           Међу окупљеним Сплићанима било је много навијача Хајдука који су викали: "Живјела српска војска, живјела Југославија".

           Тадашњи главни уредник Винко Кисић, атмосферу у данима пропасти Аустроугарске описао је као "делиријум одушевљења.

            (Вечерње новости)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари