Ђилас аустријском „Профилу“: Нико од Србије не тражи да призна Косово

ЕУ СЕ ВЕОМА ЛОШЕ КОТИРА ЈЕР ЈЕ 10 ГОДИНА ВОЂЕНА ЈАКА КАМПАЊА ПРОТИВ ЗАПАДА

* Према Ђиласовим речима, председник Србије Вучић се у Србији инсценира као снажан политичар који са сваким може да се ухвати укоштац, док у „иностранству глуми невинашце“. А истина је, каже Ђилас, да је у последњих десет година Вучић „прихватио много тога што је Запад тражио у вези са Косовом“: „Српска полиција се повукла са Севера Косова. Српске судије су постале део правосудног система Косова“

* Одбацио је могућност сарадње с десничарским странкама у Србији, јер је то, каже, онемогућио рат у Украјини: „Десничарске, проруске странке имају сасвим друкчије позиције од нас. С таквима не можемо да сарађујемо. Јесте, ми хоћемо да се отарасимо владе, али будућност Србије видимо сасвим друкчије од њих

* ФАКТИ: Дакле: Драган Ђилас тврди да се ЕУ у Србији веома слабо котира само зато што је власт годинама водила јаку кампању против Запада. Али, да можда за то ипак није крива и сама ЕУ која, поред осталог, наставља да Србији отима територију? Такође: да копњењу популарности ЕУ  међу Србима нису допринеле и странке у Србији које се позиционирају као проевропске, а док су биле на власти врло успешно су се, са неким изузецима, самораскринкавале?

_____________________________________________________

        ЛИДЕР Странке слободе и правде Драган Ђилас у интервјуу за аустријски магазин „Профил“ говорио је о политичкој сцени у Србији, односима са ЕУ, као и о томе да ли би признао независност Косова.

        „Опозициони политичар Драган Ђилас о паду популарности ЕУ у његовој земљи, зашто Косово никада више неће бити део Србије и зашто никога не занима то што је председник Вучић ангажовао једну израелску хакерску групу како би га оцрнио“ – тако читаоце уводи у интервју са лидером Станке слободе и правде (ССП) Ђиласом новинарка аустријског недељника „Профил“ Франциска Чиндерле.

        Прво питање односило се на податак да је влада Србије од једне израелске тајне фирме наручила дезинформациону кампању против Ђиласа и да је он оптужен да крије 6,4 милиона евра на банковним рачунима у Швајцарској и на Маурицијусу. Касније се испоставило да је то лаж – „како је земља реаговала на то откриће“?

        „Кога то интересује?“ - рекао је Ђилас: „Није било реакције. Осамдесет одсто људи уопште није добило ту информацију. Безброј пута сам био на насловним странама новина. Тешко је објашњавати људима да ништа од тога није тачно. То је проблем у Србији: ми из опозиције не можемо више да допремо до грађана. То је неравноправан меч. Као да играте фудбал везаних очију.“

        Када се ради о два вишеструка убиства у Србији у мају, те тврдњи министра образовања да су за то биле одговорне „западне вредности“ (министар је после тога поднео оставку), Ђилас је рекао да је то „напросто смешно“. Поменуо је притом речи председника Вучића да се такве ствари дешавају и у Русији: „То је Вучићева политика: он покушава да свима удовољи. Русија у Србији има посебан статус, јер нас никада није бомбардовала. Истовремено и Запад остаје важан – због економских односа. Водимо преговоре о приступу ЕУ, али не уводимо санкције Русији. Уз то смо добри и са Кином“.

        На помињање најновијих анкета према којима већина Срба у Русији види најважнијег стратешког партнера, Ђилас је рекао да је у Србији у последњих десет година вођена јака кампања против Запада коју је повела влада, тако да се сада ЕУ у анкетама веома лоше котира. А Србија, каже он, мора да сарађује са Западом. „Србија се налази у Европи, а не у Азији“. Осим тога, како каже, „утицај Кине се повећава“ – „Узели смо од Пекинга велике кредите које не можемо да отплатимо. Знате како то Кинези решавају – довољно је да погледате у афричке државе. Они узимају предузећа, путеве, електране или сировине у отплату.“

        Према Ђиласовим речима, председник Србије Вучић се у Србији инсценира као снажан политичар који са сваким може да се ухвати укоштац, док у „иностранству глуми невинашце“. А истина је, каже Ђилас, да је у последњих десет година Вучић „прихватио много тога што је Запад тражио у вези са Косовом“: „Српска полиција се повукла са Севера Косова. Српске судије су постале део правосудног система Косова“.

        Ђилас преноси да Вучић на Северу Косова контролише све – стопроцентно. „Дакле, и српску странку која на Северу даје такт?“, упитала је новинарка, а одговор је гласио: „Наравно! Сви морају да гласају за ту странку и опозиција нема шансе. Када посетим Север, не траје дуго док се не појави неко ко би хтео да ме бије. Али, искрено, сматрам да Албанци и Срби могу да разговарају једни са другима“.

        На питање: „Да ли бисте признали независност Косова?“ одговор је гласио: „Не. У Србији нећете наћи политичара који би признао Косово. Иначе, то од нас нико ни не захтева. Чак ни пет земаља ЕУ не признају Косово“.

        Најновији протести у Србији не значе да су грађани постали превише наклоњени опозицији, или, како је то Ђилас формулисао: „Мислим да је одбојност према Вучићу већа од наклоности према опозицији“.

        Он је одбацио и могућност сарадње с десничарским странкама у Србији, јер је то, каже, онемогућио рат у Украјини. „Десничарске, проруске странке имају сасвим друкчије позиције од нас. С таквима не можемо да сарађујемо. Јесте, ми хоћемо да се отарасимо владе, али будућност Србије видимо сасвим друкчије од њих.“

        Ђилас је у наставку објаснио и да је опозиција већ једном бојкотовала изборе у Србији и да је од тога више очекивала. „Слали смо писма амбасадама, посланицима и институцијама ЕУ и питали: Можете ли нешто да учините?“ На примедбу новинарке: „Хоћете да кажете да се избори у Србији не одвијају на фер начин?“ – он је рекао да „то почиње већ са медијима“ и навео да опозиција нема могућности да победи на изборима када председник има просечно више од 300 наступа на телевизији годишње, и то дужих од сат времена.

        На крају разговора, Ђилас је рекао да зна да се „Вучићев режим ближи крају“. „(Хоће ли до тог краја доћи) на изборима или због протеста?“ упитала је новинарка Чиндерле. Одговор је гласио: „Мислим да ће бити и једно и друго“.

         Приредио: С. Бојић

         https://www.dw.com/sr/%C4%91ilas-vu%C4%8Di%C4%87ev-re%C5%BEim-se-bli%C5%...

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари