ЕУ: Београд и Приштина могу и о промени граница, али да то не постане модел за друге

ТАНЈУГ ИЗ БРИСЕЛА: ТАЈ ДОГОВОР МОРА ДА БУДЕ „СПЕЦИФИЧНО СКРОЈЕН“

         ЈОШ је рано да се спекулише о садржају евентуалног договора Београда и Приштине, али "сваки договор који постигну две стране" мора да буде ”специфично кројен” само за питање "односа Србије и Косова", да не постане модел за друга питања и мора да допринесе регионалној стабилности и напретку региона ка ЕУ, наводе дипломатски извори у Бриселу за Танјуг.

         Изјава европског комесара Јоханеса Хана да би Србију и Косово требало пустити да "сами нађу решење” за косовско питање, при чему не би требало ”искључивати било коју опцију”, а које би требало да ”буде подржано од стране свих у ЕУ", не односи се директно "на промену граница, нити на било које конкретно решење”, објашњавају упућени извори.

         У ЕУ кажу да је још рано да се спекулише о садржају евентуалног договора Београда и Приштине, што подразумева и став Уније о могућем питању корекције граница као решењу за свеобухватну нормализацију односа Срба и Албанаца.

         Оно на чему ЕУ, као посредник у дијалогу Београда и Приштине инсистира, јесте да су управо те две стране задужене да дођу до договора, а да је Унија, на челу са шефицом дипломатије Федериком Могерини, ту да им ”помогне, али не и намеће” било какво решење.

         ”Комеасар Хан је поздравио одлучност председника Алкесандра Вучића и Хашима Тачија да дођу до решења и нагласио да сваки договор мора да буде ”специфично кројен” за питање односа Србије и Косова, да не успостави модел за друга питања и мора да допринесе регионалној стабилности и напретку региона ка ЕУ”, оцењују у Бриселу.

         (Танјуг)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари