Грајф: Око Сребренице су убијене хиљаде Срба –било је то брутално етничко чишћење

ИЗ ИНТЕРВЈУА РТРС ИЗРАЕЛСКОГ ИСТОРИЧАРА Г. ГРАЈФА, ПРЕДСЕДНИКА МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА СРЕБРЕНИЦУ

Гидеон Грајф

* „Немам при себи податке, али се ради о хиљадама. Убијани су у својим домовима, испред кућа, на делу је било брутално етничко чишћење и о томе се мора говорити“

* „Комисија није дала последњу реч, можда ће неко за 15 година одлучити да оснује нову комисију. Али, оно што смо ми урадили озбиљан је покушај да сагледамо шта се догађало за време ондашњих трагичних догађаја, и да посејемо семе боље будућности“

________________________________________________________

           У ОБИМНОМ извештају, Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа на подручју сребреничке регије од 1992. до 1995. утврдила је да је на том подручју убијено више хиљада Срба. Постојало је настојање етничког чишћења Срба, рекао је израелски историчар и председник Независне међународне комисије, Гидеон Грајф у интервјуу за РТРС.

           Грајф је демантовао тврдње појединих медија из Федерације да је комисија у извештају представила измењен број страдалих Муслимана у регији Сребренице.

           - Постојало је настојање да се етнички очисте многа српска села, на хиљаде Срба је брутално убијено у периоду од 1992 до 1993. на подручју Сребренице. О томе се не зна довољно, о томе се не објављује довољно, а један од наших циљева био је да покажемо и тај дио историје. Историја не може бити једнострана - поручио је Грајф.

           Грајф наглашава да када говори о страдању свих људи, а то је и у називу комисије, онда морате да опишете све, ништа се не сме гурати под тепих.

           - Немам при себи податке, али се ради о хиљадама. Убијани су у својим домовима, испред кућа, на делу је било брутално етничко чишћење и о томе се мора говорити - додао је Грајф.

           Он је нагласио да извештај није појединачни подухват - учествовало је 10 реномираних научника из целог света, из 10 земаља, те сви могу поносни на резултате рада које су показали целом свету.

           - Комисија је свој задатак схватила сасвим озбиљно, јер смо знали да је ту реч о животу и смрти невиних људи. Желели смо да допринесемо бољој будућности овог региона. Прошлост не можемо мењати, али овом региону желимо бољу будућност, то је наша велика нада и један од најважнијих елемената нашег рада - да гледамо у будућност, а не уназад - нагласио је Грајф.

           Грајф је рекао да ово највероватније није последње слово о трагичном догађају у Сребреници и, ако буде потребе, истраживање ће бити настављено.

           - Ми подржавамо да нова истраживања уради било ко је научник, историчар, историја је жива наука. Комисија није дала последњу реч, можда ће неко за 15 година одлучити да оснује нову комисију. Али, оно што смо ми урадили озбиљан је покушај да сагледамо шта се догађало за време ондашњих трагичних догађаја, и да посејемо семе боље будућности, зато што је овом свету боља будућност потребна - истакао је Грајф.

           https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=524131   

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари