Изетбеговић подстиче Бошњаке да пред судовима РС и ФБиХ оспоравају име Републике Српске

ПОСЛЕ ТИХ ТУЖБИ – ПО ПЛАНУ – УСЛЕДИЋЕ ЖАЛБЕ СУДУ ЗА ЉУДСКА ПРАВА У СТРАЗБУРУ

* Бивши судија Уставног суда БиХ и бивши декан бањалучког Правног факултета Витомир ПОПОВИЋ: Тај сценарио је сасвим реалан, а у том случају главну улогу би требало да има судија Европског суда за људска права у Стразбуру Фарис Вехабовић који је током рата био припадник муслиманске обавештајне службе АИД. Сматрам да је Република Српска требало оштрије да реагује на најаву СДА

____________________________________________________________________

         БАКИР Изетбеговић, лидер СДА, припремио је план за оспоравање имена Републике Српске према којем ће СДА одустати од најављене апелације Уставном суду БиХ, али ће уместо тога Бошњаци из Српске масовно почети да подносе тужбе пред судовима у Републици Српској и ФБиХ у којима ће наводити да се осећају дискриминисано због имена Српске, сазнаје “Глас Српске”. 

         Након што подносиоци тих тужби исцрпе све правне могућности пред судовима у БиХ, уследиће њихове апелације Европском суду за људска права у Стразбуру.

         Постојање оваквог плана може се наслутити из недавних закључака председништва СДА. Један од закључака гласи:

         - Назив “Република Српска” је коришћен као средство и оправдање за дискриминацију. Уколико се не промијени однос власти у ентитету РС према Уставом загарантованим правима Бошњака и Хрвата, овлашћени предлагачи из СДА ће поднијети апелацију Уставном суду БиХ или ће бити покренут поступак пред Европским судом за људска права у Стразбуру како би се у назив “Република Српска” унијела имена друга два конститутивна народа у БиХ”.

         „Када се то пажљиво чита, јасно је да се каже 'или ће бити покренут поступак пред Европским судом за људска права', не наводећи ко ће покренути. То практично значи да је сасвим реално да СДА одустане од апелације, а да кришом стане иза масовних тужби против Српске. Тиме ће међународној јавности послати поруку да су коректна странка која је одустала од апелације, јер не жели да изазива политичку кризу, док ће из свог бирачког тела регрутовати подносиоце тужбе - кажу извори “Гласа”.

         Бивши судија Уставног суда БиХ и бивши декан бањалучког Правног факултета Витомир Поповић уверен је да је овај сценарио сасвим реалан и да би у том случају главну улогу требало да има судија Европског суда за људска права у Стразбуру Фарис Вехабовић. Поповић открива  за “Глас Српске” да је Вехабовић током рата био припадник муслиманске обавештајне службе АИД.

         - Вехабовић је у Стразбуру већ шест година и пре неколико година је било најава да би Бошњаци могли тај план да спроведу у дело. Сада ми се чини да су кренули у реализацију, а да је СДА најавом апелације само узбуркала јавност са намером да испипа пулс и види какве ће бити реакције из Републике Српске. Сматрам да је Република Српска требало оштрије да реагује на најаву СДА - каже Поповић.

         Он објашњава да се пре упућивања тужбе суду у Стразбуру морају исцрпити сва правна средства пред домаћим правосуђем, истичући да бошњачки план није безазлен, али да Срби не треба превише да страхују.

         - Вехабовић би сигурно имао задатак да својим утицајем допринесе позитивном исходу за Бошњаке, али нека нико не мисли да ће Срби седети скрштених руку и да неће спремити одговор - каже Поповић.

         Фарис Вехабовић рекао је медијима у Сарајеву након што су из СДА најавили апелацију за оцену уставности имена Републике Српске да “мисли да нема шансе”. Међутим, он је подсетио да сваки грађанин БиХ има право да покрене процедуру пред Европским судом за људска права уколико сматра да му је ускраћено неко право, па и онда када је у питању назив ентитета. Он је поручио да сматра да би било незахвално рећи да ли ће суд у Стразбуру икада расправљати о случају назива једног ентитета додајући да ће о томе дати став у суду ако то буде случај.

         Пресуда Караџићу као окидач

         Као окидач за реализацију пакленог бошњачког плана чека се другостепена пресуда првом председнику РС Радовану Караџићу који је осуђен на 40 година затвора.

         Другостепена пресуда је требало да буде донесена у децембру прошле године, али је пролонгирана због измена у судском вијећу.

         Бивши судија Хашког трибунала Немац Кристоф Флиге недавно је изразио “зебњу” да би Радован Караџић, као и први командант Војске РС Ратко Младић могли да буду ослобођени кривице.

         - Ово што говори Флиге представља покушај застрашивања судија у другостепеном већу да се не дрзну и да случајно не суде по праву и правди - каже двокат Горан Петронијевић.

         http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Izetbegovic-se-povlaci-pr...

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари