Јахел Вилан: Не верујем да ће Израел повући одлуку о признању Косова*

СЕЛАКОВИЋ: АМБАСАДОРОВА ИЗЈАВА ЈЕ СВОЈЕВРСНИ БЕЗОБРАЗЛУК И АПСОЛУТНО НИЈЕ ТАЧНА“

Јахел Вилан

* У студију ТВ Прва израелски амбасадор рекао: Израел је признао Косово, а Косово ће преместити амбасаду у Јерусалим. То је испуњено и не видим ниједан разлог да ће Израел у овом тренутку повући признање Косова јер су обе стране испуниле своје обавезе из споразума... Немојмо заборавити да је то урађено у оквиру споразума између Србије и Косова са Америком а не са нама“

* Још је додао: „Зашто бих ја видео тај споразум?! То није мој споразум. Нисам видео ниједан деманти ни од стране Америке, ни од стране Србије. Србија није никада демантовала. Нисам видео да је ико у Србији демантовао да није потписао

* Реаговао је одмах министар спољних послова Никола СЕЛАКОВИЋ који тврди да је Вучић потписао „потпуно другачији папир од оног који је дат приштинској страни“

________________________________________________________      

       OДЛУКА Израела да призна Косово* је донета, верујем, под америчким притиском. У овом тренутку не видим могућност да ће Израел повући то признање, казао је јутрос у студију ТВ Прва израелски амбасадор Јахел Вилан.

       Навео је да је Израел ту одлуку донео после много година у којима није признавао Косово* и да је то „дефинитивно против израелских интереса у Србији“, као и против интереса самог амбасадора.

       Ипак, амбасадор Вилан „не би желео да остави било какав простор за оптимизам за публику у Србији без неког доброг разлога“, одговорио је на питање да ли је могуће да Израел ревидира ову одлуку.

       „Ја у овом тренутку то не видим. Споразум је постигнут, Израел је признао Косово, а Косово ће преместити амбасаду у Јерусалим. То је испуњено и не видим ниједан разлог да ће Израел у овом тренутку повући признање Косова јер су обе стране испуниле своје обавезе из споразума“, казао је.

       „Немојмо заборавити да је то урађено у оквиру споразума између Србије и Косова са Америком а не са нама“, нагласио је амбасадор истовремено.

       На питање, односно тврдњу новинара у студију да ли је „баш сигуран да је то потписано“, те да су српски државни званичници наводно казали „да то није потписано“, Вилан је овако одговорио:

       „Зашто бих ја видео тај споразум?! То није мој споразум. Нисам видео ниједан деманти ни од стране Америке, ни од стране Србије. Србија није никада демантовала. Нисам видео да је ико у Србији демантовао да није потписао. Документ постоји, колико ја знам“.

       Иначе, пропратни текст уз видео на порталу Б92 у којем је амбасадор пре свега говорио о тренутним сукобима Јевреја и Хамаса, насловљен је „Амбасадор Израела оптужио Србију“, и то без икаквих објашњења.

       Реаговао је одмах српски министар Никола Селаковић који тврди да је Вучић потписао „потпуно другачији папир од оног који је дат приштинској страни“.

       „Изјава амбасадора је својеврсни безобразлук и она апсолутно није тачна“, преноси исти медиј Селаковићеве речи.

Шта пише у споразумима и шта су

српски званичници говорили

       Српски председник је дан по потписивању вашингтонског споразума, 5. септембра, казао да је у питању „изврстан споразум“, те да „ми овакав споразум дуго нећемо добити, са било ким, о било чему“, док је тадашњи министар спољних послова Ивица Дачић истог дана констатовао да је „за Израел и САД битно да Косово као прва муслиманска земља отвори амбасаду у Јерусалиму“.

       Обојица су наводила прошле године да треба сачекати и видети да ли ће Израел да призна Косово, што је Израел ипак учинио нешто више од шест месеци од потписивања споразума.

       Тачка која уређује односе Израела и Србије, односно Израела и Косова* једина је која се разликује у документима које су 4. септембра прошле године појединачно потписали Александар Вучић и Авдулах Хоти са САД, и ови текстови били су доступни јавности у истом дану када су и потписани.

Из споразума које су у Вашингтону

потписали Вучић и Хоти     

       „Србија [Београд] пристала је да отвори канцеларију за трговину и државне канцеларије у Јерусалиму 20. септембра 2020. и да до 1. јула 2021. премести своју амбасаду у Јерусалим”, стоји на папиру који је потписао Александар Вучић.

       С друге стране, Авдулах Хоти се обавезао на следеће:

       „Косово (Приштина) и Израел су се усагласили на узајамно признање”.

       https://kossev.info/izraelski-ambasador-odluka-o-priznanju-kosova-doneta...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари