Канађанин од центра за спорове при Светској банци тражи од Хрватске $200 милиона одштете

ХАКОН КОРСГАРД ПОКУПОВАО 20 СРПСКИХ НАКРЕТНИНА У ЗАГРЕБУ И НА ЈАДРАНУ

Хакон Корсгард са Џимијем Картером

* Канађанин норвешког порекла полаже право и на зграду представништва крагујевачке "Заставе" у Загребу и на одмаралишта Феријалног и хотелског савеза Србије и Црне Горе на Корчули

____________________________________________________________

        КАНАЂАНИН норвешког порекла Хакон Корсгард затражио је пред Центром за инвестиционе спорове у Вашингтону при Светској банци 200 милиона долара одштете од Хрватске, јер Загреб не признаје његово власништво над око 20 некретнина које је купио од српских предузећа и друштава на Јадрану и у самом Загребу, пишу београдске "Вечерње новости".

        Корсгард сматра да ће му битно помоћи и уредба америчке администрације која штити приватно власништво у свим деловима света.

        Лист сазнаје да је међу вредним некретнинама велика зграда некадашњег представништва крагујевачке "Заставе" у Загребу, као и одмаралишта Феријалног и хотелског савеза Србије и Црне Горе на Корчули.

        Хрватска ову имовину сматра својом, будући да ју је законом експроприсала још 1992. године.

        Крајем прошле године Корсгард се обратио арбитражи у Вашингтону за шта се у Хрватској сазнало 10. августа, када је обелодањен годишњи извештај Државног тужилаштва достављен хрватском парламенту.

        Ријеч је о деветом активном арбитражном спору против Хрватске покренутом при Арбитражном суду који је основан према Правилима Комисије УН за међународно трговачко право.

        Хрватско државно тужилаштво је у одговору на тужбу навело став да власничка права није могуће стицати директно на основу Анекса "Г" Споразума о сукцесији, без склопљеног билатералног уговора.

        Такве уговоре Загреб је склопио са Љубљаном и Скопљем, али не и са Београдом и Сарајевом, због чега фирме из БиХ и Србије воде стотине спорова у Хрватској за повраћај имовине, које по правилу губе.

        "Новости" истичу да је Корсгард Канађанин, а не Србин, па би могао имати више среће, а да очекује победу најбоље говори податак да је у арбитражу до сада уложио два милиона долара.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари