Лес: Ако САД, као што изгледа, преузму водећу улогу у решавању косовског проблема...

ТВРДИ ДА ЋЕ АМЕРИКАНЦИМА ПОЛАЗНА ТАЧКА БИТИ ИДЕЈА СРБИЈЕ О КОРЕКЦИЈИ ГРАНИЦА

Тимоти Лес

* „Предстојећи избори на Косово и у Србији сузили су простор за споразум током ове зиме. Време истиче и САД желе брзо решење - отуда и писмо Квинте упућено објема странама да се деблокирају преговори

* Британски дипломата  уверен: „Кладим се да ће њихов корак у случају да не дође до договора са Београдом, бити уједињење Косова са Албанијом, а то ће на крају довести косовску државу до правног лимба

_____________________________________________________________________

        АКО, као што изгледа, САД преузму водећу улогу у преговарачком процесу око решења косовског проблема, њихова полазна тачка ће бити идеја Србије о корекцији граница, а на другим силама је терет да прихвате или одбију америчку позицију", каже Тимоти Лес, бивши британски дипломата на Балкану.

        „Када Вучић и Тачи ставе идеју поделе на сто, у замену за узајамно признање, САД би биле спремне да раде на томе“, сматра Лес, али оцењује да решење косовског проблема не треба очекивати брзо.

        Он у интервјуу за Танјуг наводи да је проблем што се та политичка идеја заглавила јер Тачи није у потпуности успео да добије подршку на домаћем плану, а Немачка је такође искомпликовала ствари покренувши процес разговора на којима је идеја разграничења одбачена.

        „Европа ће морати да одлучи да ли ће подржати америчку притисак за поделу, или ће гурати своје алтернативно решење, забринута због ефеката таквог решења на БиХ и Сјеверну Македонију“, каже Лес.  

        Он истиче да су САД, које сада имају неутралнији приступ према овом проблему од претходне администрације, нестрпљиве да „заврше посао“ у Србији и на КиМ, како би се посветили другим стварима, можда БиХ, али да није могуће очекивати решење у моменту када су ставови Београда и Приштине толико удаљени.

        „У међувремену је угрожена регионална стабилност, јер се због такси Србији Приштина приближава Албанији, убрзавајући тако процес уједињења. Предстојећи избори на Косово и у Србији сузили су простор за споразум током ове зиме. Време истиче и САД желе брзо решење - отуда и писмо Квинте упућено обема странама да се деблокирају преговори", оцјењује он.

        Лес каже да није оптимиста и да не види шта је то што би могло да доведе Приштину и Београд за преговарачки сто.

        Мотив придруживања ЕУ више не постоји јер нема проширења, а то, сматра он, отвара могућност за бојазан од потеза које би могла повући Приштина.

        "Кладим се да ће њихов корак у случају да не дође до договора са Београдом, бити уједињење Косова са Албанијом, а то ће на крају довести косовску државу до правног лимба", наглашава Лес.

        На питање очекује ли да ће Вашингтон извршити притисак на Приштину да одустане од максималистичких захтева у коначном решењу за КиМ Лес каже да сумња и напомиње да САД морају да раде веома пажљиво.

        „Овај пут САД не покушавају да приморају стране да потпишу споразум који су припремили амерички правници, већ да промовишу дијалог који ће и довести до решења које ће обе стране прихватити и који ће добити легитимеитет код куће како би био одржив“, сматра он.

        (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари