Мејер: Београд и Приштина да се нагоде без мешања великих сила

У ВРЕМЕ РАТА У БиХ БИО ЈЕ (У БЕОГРАДУ) ЗАМЕНИК ШЕФА ЦИА ЗА БАЛКАН

* Бриселски споразум је мртав... Могуће је мењати границе без рата... Област сјеверно од Ибра мора да припадне Србији којој ће бити екстремно тешко, ако не и немогуће, да поврати остатак Косова и Метохије

* „Уједињене нације требало да се побрину и за пресељење Срба из српских заједница јужно од Ибра, уколико не желе да живе под косовском влашћу, и за заштиту светиња. Ако се потегне питање области северно од Ибра, Прешевска долина мора такође бити тема, а у некој даљој будућности можда и Република Српска

_____________________________________________________________________

        СТИВЕН Мејер, бивши заменик шефа Централно обавештајне агенције (ЦИА) за Балкан и одличан познавалац региона поново се огласио у српској јавности са својим виђењем решења проблема Косова, али и других кризних тачака у овом региону.

        У интервјуу за НИН Мајер, који има 23 године искуства рада у ЦИА, где је био и заменик шефа радне групе за Балкан током рата у Босни, сматра да и Србија и Косово морају да направе уступке, а велике силе да се не мешају.

        "Бриселски споразум је мртав и ако Београд и Приштина желе напредак, морају јасно да поруче великим силама да се не мешају", рекао је он и додао да је Косово већ на неки начин "замрзнути конфликт".

        Према његовом мишљењу, решење је подела територије Косова, чије би северне територије требало да припадну Србији.

        "Мислим да по коначном споразуму, област северно од Ибра мора да припадне Србији. И мислим да ће Србији бити екстремно тешко, ако не и немогуће, да поврати остатак Косова и Метохије", навео је Мејер за НИН.

        Он сматра да би Уједињене нације требало да се побрину и за пресељење Срба из српских заједница јужно од Ибра, уколико не желе да живе под косовском влашћу, као и за заштиту светиња.

        Такође, он сматра и да "ако се потегне питање области северно од Ибра, Прешевска долина мора такође бити тема, а у некој даљој будућности можда и Република Српска".

        Мејер сматра да ће - ако се Приштина и Београд договоре - то на крају задовољити и Европску унију, а ако Вашингтон буде поштовао одлуку, онда ће то учинити и Москва и обрнуто.

        Ипак, он истиче да се Америци неће допасти договор о промени граница јер Вашингтон говори да то доводи до рата, а указао је и на то да Вашингтон на Косову "повлачи конце" већ две деценије.

        "На евентуално противљење (промени граница) узвраћа се овако: Видите, ваш начин није упалио. Повлачимо конопац од 1999. и још нема решења", рекао је он за НИН и додао да је могуће мењати границе без рата.

        Што се тиче улоге Европске уније у косовском проблему, он је рекао да је вођство ЕУ исцрпљено и да она није моћна као некада.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари