Миловом Полицајцу посаветовано да и не покушава да хапси Светитеље и српску историју Црне Горе

ВЕСЕЛИНУ ВЕЉОВИЋУ У ИМЕ НЕОСПОРИВИХ ЧИЊЕНИЦА И ИСТИНЕ ЧАК ИЗДАТА НАРЕДБА „ОСТАВ!“

* Kњаз НИКОЛА, још 1895, говорећи о Цетињском манастиру каже: „Kроз зла времена, која су пролећела изнад српског народа, уништивши му и траг државног живота, ова задужбина Ивана Црнојевића, посљедњег независног српског владаоца, тако обилато обдарена, била је у стању да сачува у непрекидности државну мисао, коју је у оној олујини, тај мудри српски владаоц склонио под Орлов крш; и сем тога, да сачува до наших дана једину епископску столицу од оних, што је Свети Сава подигао у српској држави

* У вријеме Николиног стрица књаза ДАНИЛА, у тек формиране основне школе по Црној Гори уведена је школска слава – Свети Сава Немањић. Пред Данилом, и пред књегињом Даринком први пут је запјевана нововјековна химна „Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави, српске цркве и школе светитељској глави“…

* Обавите г. Вељовићу, опсежну истрагу у вези државног грба Црнојевића. Двоглави бијели орао спуштених крила – на који Вам средњовјековни грб личи? Уз то, провјерите и испитајте, зашто Балша Други у повељи Дубровчанима из 1385 (пазите,чак 500 година прије оних ријечи књаза Николе) каже: „Молитвама и мољењима СВЕТИХ МОЈИХ ПРАРОДИТЕЉА СИМЕОНА НЕМАЊЕ ПРВОГА МИРОТОЧЦА СРПСKОГ И СВЕТИТЕЉА САВЕ“…?

* Видјели сте да се народ окупља око Цркве, а видјели сте и да правна струка не иде у корист ове скаламерије од Предлога закона о слободи вјероисповијести, па сад забашурено и закамуфлирано у ”лично мишљење” пријетите поштоваоцима култа Светог Саве и других Светих Немањића. Радите свој посао, ако умијете. Пазите на ову дјецу што се трују и убијају по улицама, а Светитеље оставите на миру. Њих нијесу ухапсили ни они иза којих су стајала царства, а не Ви

_____________________________________________________________________

         Пише: Бошко РАДОВИЋ, ИН4С

         МОЈЕ мишљење, као грађанина (хајде да употребим тај модел који је промовисао г. Веселин Вељовић) да ме хвата страх и несигурност по питању Вељовићевих компетенција. Јер, како ће пратити, и како ће ући у траг криминалцима, који маскирају и крију своја дјела, ако не може да види нешто што је јасно као бијели дан – култ Немањића у Црној Гори и управо трајање и опстанак црногорске/зетске државности баш на том култу?

         Kњаз Никола, још 1895, говорећи о Цетињском манастиру каже:

         „Kроз зла времена, која су пролећела изнад српског народа, уништивши му и траг државног живота, ова задужбина Ивана Црнојевића, посљедњег независног српског владаоца, тако обилато обдарена, била је у стању да сачува у непрекидности државну мисао, коју је у оној олујини, тај мудри српски владаоц склонио под Орлов крш; и сем тога, да сачува до наших дана једину епископску столицу од оних, што је Свети Сава подигао у српској држави„…

         А да то није било само неко тренутно надахнуће Николино, говори и његова пјесма „Светом Сави“ коју је написао 20 година касније, сад већ као краљ 1912. Замислите, г. Вељовићу баш на Савиндан! У тој пјесми, црногорски краљ овако пјева о својој држави:

         „А да нам је она љепса,

         Слобода је ресит мора,

         Слободи је колијевка,

         Немањина Црна Гора.“

Књаз Данило

         Г. Вељовићу, о Николином Светосављу не треба спроводити неку посебну детективску истрагу нити слати налазе његових списа у Висбаден. У вријеме његове владавине, поводом дана Светог Саве су организовани свечани пријеми за конзуле страних земаља и бивао је бал у Зетском дому на Цетињу. Његов лични поклон Цетињској гимназији је велика икона Светог Саве, и на његову иницијативу саграђена су два храма у Kатунској нахији посвећена овом Светом Немањићу.

         Нема цркве коју је Никола обновио, а таквих је на десетине у Старој Црној Гори на чијем иконостасу не стоје ликови Светога Саве и Светог Симеона (Стефана Немање)! Пошаљите Вашу полицију, нека испита моје наводе! А кад чујете њихов извјештај, запитајте се, какво је лично мишљење о Вашем ”личном мишљењу” оних породица и братстава у Црној Гори, који славе Светог Саву и Светог Стефана Дечанског, или као крсну славу, или као прислужбу? Рекао бих Вам да треба да се стидите својих ријечи, али то нека буде лично мишљење, које ћу задржати за себе.

         Умјесто тога, поставићу и Вама и себи, једно реторичко питање: Откуд толика брига о култу Светих Немањића код господара Николе?

         Па она је толико логична и очекивана, јер у вријеме његовог стрица књаза Данила, у тек формиране основне школе по Црној Гори уведена је школска слава – Свети Сава Немањић. Пред Данилом, и пред књегињом Даринком први пут је запјевана нововјековна химна „Усклинкнимо с љубављу Светитељу Сави, српске цркве и школе светитељској глави“… А не би господар „Зеко“ допустио да му неко, тек тако, уноси неки садржај који није црногорски (он је био опаснији надзиратељ државног простора од Вас, и није се он школовао у Београду као ви г. Вељовићу), него је он знао да је још Свети Петар Цетињски учио Црногорце да је Пећка Патријаршија манастир који су „цари наши оградили“…

         Г. Вељовићу, моје мишљење је да је Свети Петар сматрао да су „наши цари“ који су изградили Пећаршију управо Немањићи. Да, то је било лично мишљење Светог Петра Цетињског о Немањићима.

         Ако неко од Ваших полицијских истраживача има времена, нека испита и објасни зашто је владика Василије Петровић, поред „Историје Црне Горе“ написао и „Похвалу Немањи“? Или, хајде да прикупимо доказе са више страна, да будемо максимално објективни, и да се запитамо зашто римокатолички мисионар Леонардис, 1638. извјештава Свету Kонгрегацију како „у Црној Гори постоје 72 кнежевине које су „старословенског српског обреда“ а исти човјек 1642. додаје како је био на Цетињу и увјерио се да „тамошњи народ и Црква славе Светог Уроша, краља српског„!

Око овога би Вам могао можда помоћи Интерпол јер се ради о подацима који се чувају у Архиву Свете конгрегације за пропаганду вјере у Риму, в. 60, ф 502 р, 460 р …

Иван Црнојевић

         А да је то све тако, на Цетињу било прожето култом Немањића у 17. вијеку, то нема никакве сумње – јер су Црнојевићи још крајем 15. вијека и Божидар Вуковић почетком 16. вијека… у својим штампаним књигама у тамошњим црквеним календарима Светог Саву и Светог Стефана Дечанског нпр. обиљежавали црвеним словима као празнике. И не само то!

         Обавите г. Вељовићу, опсежну истрагу у вези државног грба Црнојевића. Двоглави бијели орао спуштених крила – на који Вам средњовјековни грб личи? Уз то, провјерите и испитајте, зашто Балша Други у повељи Дубровчанима из 1385 (пазите,чак 500 година прије оних ријечи књаза Николе) каже: „Молитвама и мољењима СВЕТИХ МОЈИХ ПРАРОДИТЕЉА СИМЕОНА НЕМАЊЕ ПРВОГА МИРОТОЧЦА СРПСKОГ И СВЕТИТЕЉА САВЕ“…?

         Наравно, све су ово била њихова лична мишљења, заснована на чињеницама да је Митрополија на Цетињу засађена као зетска епископија руком Светог Саве, а Иванбеговина да је остатак српског царства за које Његош каже:

         „На развале царства јуначкога,

         Засја Света Милошева правда“

         И даље:

         „Ал су мишца, име црногорско,

         Ускрснули с косовске гробнице,

         Ђе Обилић над сјенима влада“

         Зато, г. Вељовићу, као грађанин државе чије сте полиције Ви директор, и за чији рад уредно плаћам порез, наређујем Вам „Остав“! И упућујем Вас да лична мишљења обавезно задржите за себе (попут неке државне тајне о којој треба ћутати… знате већ како то иде) па и кад се ради о неким Вашим интимним и породичним стварима, гдје сте, ваљда најупућенији и најинформисанији, а да не говоримо о осјетљивим темама из историје, чије негативно квалификовање вријеђа струку и науку, и бар двије трећине грађана, за чији „миран сан“ Ви примате, не малу, плату.

         Немојте, да Вам пада на памет, да оваквим ”личним мишљењима” програмирано изнесеним гдје им није ”ни мјесто ни вријеме”, – можете евентуално некога уплашити.

         Видјели сте да се народ окупља око Цркве, а видјели сте и да правна струка не иде у корист ове скаламерије од Предлога закона, па сад забашурено и закамуфлирано у ”лично мишљење” пријетите поштоваоцима култа Светог Саве и других Светих Немањића. Радите свој посао, ако умијете. Пазите на ову дјецу што се трују и убијају по улицама, а Светитеље оставите на миру. Њих нијесу ухапсили ни они иза којих су стајала царства, а не Ви.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари