Немачки хашки судија Кристоф Флиге у кошмарима види Караџића и Младића на слободи

ПОДНЕО ОСТАВКУ И `ЗАКАЧИО` СЕ САМО ЗА ЊИХ ДВОЈИЦУ И СРБИЈУ, А О ГОТОВИНИ И ОРИЋУ – НИ РЕЧ

* Упитан - да ли му је замисливо да ће на крају Караџић и Младић остати некажњени – Флиге рекао: «Знате, једна изрека каже - пред судом и на мору сте у Божијим рукама. Ништа није незамисливо. И у суду раде људи, који праве грешке

* Одговарајући на питање ли понекад замишља како у Хаг долази лимузина владе из Србије и преузима ослобођеног Караџића, који онда у својој домовини бива дочекан уз велику помпу, Флиге изговорио и ово: Не желим да о томе размишљам. Међутим, знам да се српска влада према правоснажно осуђеним ратним злочинцима позитивно понаша. Сетите се Биљане Плавшић, наследнице Караџића. Непосредно после њеног превременог отпуштања из затвора у Шведској одржала је конференцију за штампу и изјавила да је невина, као и да је њено признање било само тактички маневар. Након тога је по њу дошао авион српске владе

* ФАКТИ: Хер Флигеу, као што се види, нимало не смета што је у Хагу ослобођен Анте Готовина, што је потом у Хрватској дочекан као херој и што је у њој и данас много релевантнији него Биљана Плавшић у Бањалуци и Београду. Исти је случај са Насером Орићем и Рамушем Харадинајем који је – уместо у затвору – премијер НАТО-Косова. За овакво постављање треба бити Немац. Не просто етнички Немац већ – политички Немац

____________________________________________________________________________

          ДЕЛОВЕ интервјуа Кристофа Флигеа, немачког судије Хашког трибунала и касније Међународног резидуалног механизма, који је недавно поднео оставку "не само из приватних разлога“, дат листу Die Zeit, а који се односе на пресуде Радовану Карађићу и Ратку Младићу, пренели су медији у региону и при томе неке од њих слободно интерпретирали, пише Танјуг.

          Танјуг је пренео део овог интервуја са сајта "Слободне Далмације", и закључак њиховог новинара да је Флиге "оптужио судију Жан Клод Антонетија да за Караџића и Младића, припрема ослобађајућу или бар пресуду са значајно блажом казном у односу на већ изречене у првостепеном поступку".

          Aгенција је навела извор са кога је преузет овај текст, а сада преноси превод делова из оригиналног текста објављеног у немачком листу.

          Die Zeit: На који начин се судије, које симболизују једну врсту светског суда, бирају?

          Флиге: Ту постоје разлике. За Хашки трибунал за злочине почињене у бившој Југославији, и суд који га је заменио, Генерална скупштина УН бира судије из предлога држава. Код Међународног кривичног суда то чини скупштина земаља чланице. Биографије кандидата су лепе за читање. Међутим, нико не зна да ли је кандидат уопште студирао право и да ли је икада видео судницу изнутра. Познајем такве људе. Дипломатским речником рекао бих - компетенције судија у трибуналима су веома различите.

          Die Zeit: Да ли то значи да је међу њима и лоших?

          Флиге: Постоје изврсне судије. А онда постоји једна широка маса. Постоје и неки где се питам како су икада могли добити место судија. Ако ти људи наступају уз велики его и верују да знају све најбоље, онда су у стању да минирају један суд.

Кристоф Флиге

          Die Zeit: На кога мислите? Да ли на спорног француског судију Жан Клода Антонетија, који је ослободио српског националисту Војслава Шешеља?

          Флиге: Нећу да наводим имена. Погледајте суђење Ратку Младићу и Радовану Караџићу, који су у првој инстанци осуђени. Обојица су осуђена због бројних ратних злочина, између осталог због масакра у Сребреници, током којег је убијено хиљаде муслимана. У жалбеном поступку је надлежни судија следио захтеве адвоката, који иду на то да је више судија било пристрасно. Те судије су потом стварно и замењене уз образложење да су раније учествовали у сличним поступцима у Хагу. То је апсурдно. Трибунал за бившу Југославију морао је да се бави истим историјским поступцима, што је неизбежно. Колега који је утврдио пристрасност због незнања права или због тога што га игнорише, те судије је искључио.

          Die Zeit: Да ли је замисливо да ће на крају Караџић и Младић остати некажњени?

          Флиге: Знате, једна изрека каже - пред судом и на мору сте у Божијим рукама. Ништа није незамисливо. И у суду раде људи, који праве грешке.

          Die Zeit: То значи да би ратни злочинци Караџић и Младић могли ускоро бити пуштени из затвора као слободни грађани?

          Флиге: Од удружења жртава на Балкану чујем да су због тога веома забринута. Питају се да ли ће на крају бити донета ослобађајућа пресуда.

          Die Zeit: Да ли и ви страхујете да ће тако бити?

          Флиге: Учествовао сам у поступку против Младића у првој инстанци. Не спекулишем о исходу.

          Die Zeit: Када се може очекивати пресуда?

          Флиге: У случају Казаџића наредних месеци.

          Die Zeit: Да ли понекад замишљате слике да у Хаг долази лимузина владе из Србије и преузима ослобођеног Караџића, који онда у својој домовини бива дочекан уз велику помпу?

          Флиге: О томе свесно не размишљам. Не желим да о томе размишљам. Међутим знам да се српска влада према правоснажно осуђеним ратним злочинцима позитивно понаша. Сетите се Биљане Плавшић, наследнице Караџића. Непосредно после њеног превременог отпуштања из затвора у Шведској одржала је конференцију за штампу и изјавила да је невина, као и да је њено признање било само тактички маневар. Након тога је по њу дошао авион српске владе. Други ратни злочинци након затвора су дочекивани од стране српских министара на аеродрому. Један бивши генерал предаје на Војној академији у Београду. То је низ скандала. Србија тиме наноси штету међународном праву.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари