НИН: Ер Србија из буџета добила више од 204 милиона евра субвенција

ВУЈОВИЋ: ЕТИХАД ЈЕ ОСТАО ПАРТНЕР СМАО У ЕР СРБИЈИ ЈЕР ГА НИШТА НЕ КОШТА

* „У истом периоду (за пет последњих година) Ер Србија је у финансијским извештајима приказала да има добит мању од 37 милиона евра, што значи да би – да није било 'допинга' државне касе - нагомилала губитак од 167 милиона евра“

* Тај минус је само за нијансу мањи од губитака због којих је Влада Србије 2013. године закључила да је Јат ервејз 'буре без дна' и да га не вреди спасавати

________________________________________________________________

        НАЦИОНАЛНА авио-компанија Ер Србија, у власништву државе Србије 51 одсто и Етихада из Уједињених Арапских Емирата 49 одсто, у последњих пет година из српског буџета добила је више од 204 милиона евра субвенција, пише најновији број недељника НИН.

        „У истом периоду у финансијским извештајима, Ер Србија је приказала да има добит мању од 37 милиона евра, што значи да није било 'допинга' државне касе нагомилала би губитак од 167 милиона евра", наводи тај лист.

        Тај минус је само за нијансу мањи од губитака због којих је Влада Србије 2013. године закључила да је Јат ервејз 'буре без дна' и да га не вреди спасавати.

        У тренутку када је саопштено, да се Јат гаси и оснива нова авио-компанија Ер Србија у партнерству са Етихадом дугови старе фирме, како пише НИН, процењени су на 230 милиона долара, али су наставили да волшебно расту и министар финансија Синиша Мали тврди да су нарасли на 380 милиона долара.

        Премијерка Ана Брнабић, како наводи НИН, тврди да држава у 2018. години није дала ни динар субвенција и да је 21 милион евра дато за старе дугове Јата, које је држава преузела на себе.

        "У консолидованом финансијском извештају Ер Србије пише, међутим, да су прошле године приходи од премија, субвенција, дотација и донација износили 34,32 милијарде динара или 20,9 милиона евра", наводи тај лист.

        Поставља се питање, пише НИН, како је могуће да дуг угашеног Јата са процењених 230 милиона долара нарасте на скоро 400 милиона долара.

        "Циници наводе да нема другог објашњења, осим да је тај дуг рачунао министар финансија Синиша Мали јер је његова рачуница показала да када је 2014. године постао градоначелник наследио дуг Београда од 1,2 милијарде евра, а не 400 милиона евра, иако су и Фискални савет и бивши министар финансија Душан Вујовић тврдили да се дуг не рачуна као што га рачуна Мали", навео је НИН.

        Осим што је преузела старе дугове Јата држава је неколико претходних година Ер Србији праштала десетине милиона дугова према београдском Аеродрому "Никола Тесла" коме није плаћала аеродромске таксе.

        Пошто тим аеродомом од недавно управља француска компанија Ванси таксе ће неко морати да плати, наводи НИН.

        Економиста Драгован Милићевић за тај лист тврди да је Ер Србија презадужена компанија и да се мора задуживати да би измирила доспеле обавезе.

        Ер Србија је лане од Етихада узела краткорочну позајмицу од четири милијарде динара и тај кредит ће морати да врати 20. децембра ове године. 

        "Без субвенција пословни приходи Ер Србије били би мањи од пословних расхода тако да би губитак из редовног пословања без помоћи државе био 1,3 милијарде динара, а исказана нето добит само је класичан пример књиговодствене креације", рекао је Милићевић за НИН и додао да је "та компанија без државне помоћи осуђена на лагану еутаназију".

        Генерални директор Јат ервејза између 2001. године и 2004. Предраг Вујовић је у ауторском тексту за НИН навео да је државна помоћ Ер Србији на нивоу десет одсто прихода, остварених превозом путника.

        "Ер Србија је од превоза путника прошле године зарадила милијарду динара мање него годину дана раније, око 27 милијарди динара", навео је Вујовић и додао да су у међувремену поскупели закуп авиона и гориво, па да та компанија није способна да буде самоодржива.

        Вујовић је истакао да је "то погрешно постављен пословни однос, погрешно изабран партнер коме је дозвољено да поставља нестручно руководство и да за то не одговара и да то руководство, после шест година, не може да постави компанију на здраве ноге".

        "Доскорашњи генерални директор Етихада је најурен из компаније јер је направио губитак од 3,2 милијарде евра и уништио пословање Ер Берлина, Ал Италије, Јат Ервејза и Дарвин ерлајна (Швајцарска). Етихад је остао партнер само у Ер Србији јер га ништа не кошта", навео је Вујовић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари