Папа од СПЦ добио документе који искључују канонизацију Степинца?

МОГУЋЕ ЈЕ ДА СУ ТИ ДОКУМЕНТИ (ИЛИ ДОКУМЕНТ) СТИГЛИ И ОД НЕКЕ ЦРКВЕ БЛИСКЕ СПЦ

         ТАЈНИ документ, који открива улогу кардинала Алојзија Степинца у време усташке Независне Државе Хрватске /НДХ/, дошао је у руке папе Франциска и његових најближих сарадника, сазнају “Вечерње новости”.

         Извор “Новости” из Ватикана наводи да се може нагађати да ли је реч о једном или више докумената, али да је из последње папине изјаве о Степинцу јасно да се веома детаљно испитује да ли је он и на који начин подржавао усташке злочине над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ, посебно 1941. године која је најспорнија у биографији хрватског кардинала.

         Саговорник београдског листа при том је отклонио сваку могућност да би Степинац могао да буде проглашен светим док се не утврде све околности.

         Овај извор каже да папа није подлегао притисцима да то учини, којих је било од хрватских бискупа, али “не само од њих”.

         Неименовани извор из Ватикана није желео да потврди да ли је кључни документ дошао из Архива Српске православне цркве или њој неке блиске цркве, али није ни искључио ту могућност.

         Овај извор истиче да у Ватикану постоје особе које су “веома добро информисане о свим околностима из времена НДХ и о понашању хрватског свештенства”.

         “Сигурно је само то да папа Франциско жели да дође до пуне истине, без обзира на то да ли неком одговара или не, па радило се и о цркви у Хрватској. Ако овај документ, или више њих, открију нешто додатно о Степинцу и његовом односу са Павелићем и усташама, а што не би било на част хрватском кардиналу, никада неће бити проглашен светим, бар не за понтификата папе Франциска”, каже саговорник “Новости”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари