План Марфи-Дебевец: Судија Бошњак потврђује оптужницу против Додика, судија Србин изриче пресуду

У ПРОБЛЕМУ СУ ЈЕР СУДИЈЕ СРБИ ОДБИЈАЈУ ДА УЧЕСТВУЈУ У ПРОГОНУ ПРЕДСЕДНИКА РС

Ранко Дебевец

* У плану, за који чак постоје и записничке белешке, стоји да ће Додик и Лукић (вд директора Службеног гласника РС) бити осуђени на безусловне затворске казне, а након тога им бити забрањено вршење јавних функција, након чега ће се издати наредба о смењивању председника Републике са функције

* Уз судије Бошњакe, Дебевецу су се на располагање ставили и "лојални" Срби, као што су Дарко Самарџић, који се због постављења национално изјаснио као "остали", Весна Јасенковић, која је удата за Бошњака, а позната као судија спреман да Србе осуди за ратне злочине. На располагање се ставио и Брацо Ступар у којег амерички амбасадор има велико поверење, као и у Горана Радовића, који је један од војнички највише рангираних Срба у Армији РБиХ јер је из рата изашао у чину мајора

* План Марфи-Дебевец да оптужницу заступа тужилац Србин, пао је у воду јер је тужитељка Биљана Голијанин то одбила. Додатни елемент прогона видљив је и из чињенице да је оптужницу ради потврђивања у рад добила судија Јасмина Ћосић, која се "прославила" на предмету ослобађајуће пресуде Насеру Орићу. А пред Хашким трибуналом је учествовала у адвокатском тиму одбране Орића

___________________________________________________________

           ПИСМО од групе судија из Суда БиХ у којем су наведени подаци о процесу против председника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића, стигло је на адресу портала Banjaluka.net.

           Преносимо га у целости:

           „Иза плана правосудног прогона и процеса против предсједника Републике Српске стоји амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи. Суд ће потврдити оптужницу против предсједника Републике Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића јер је наређење да се то уради предсједнику Суда БиХ Ранку Дебевецу издао амбасадор Марфи.

           У плану, за који чак постоје и записничке биљешке, стоји да ће судија Бошњак потврдити оптужницу, а судија Србин након убрзаног поступка осудити Додика и Лукића. Додик и Лукић ће бити осуђени на безусловне затворске казне, а након тога ће им бити забрањено вршење јавних функција, након чега ће се издати наредбе о смјењивању предсједника Републике са ове функције.

           Цијели овај план прате мањкавости од самог почетка јер се првобитно истрага водила због наводног кривичног дјела напад на уставни поредак из члана 156. КЗ БиХ али се правна квалификација убрзо промијенила када се показало да се апсолутно не може доказати, те су Додик и Лукић оптужени за кривично дјело из члана 203.а КЗ БиХ Неизвршавање одлука високог представника које је наметнуо Кристијан Шмит.

           Истрагу против предсједника Милорада Додика и в.д. директора Милоша Лукића у Тужилаштву БиХ је водила тужилац Гордана Босиљчић, чији брат је погинуо као припадник тзв. Армије РБиХ. Након што су тужиоци који су имали било какав дигнитет одбили да напишу оптужницу, преко ноћи је одлучено да оптужницу напише скоро изабрани тужитељ Недим Ћосић, који је син бившег главног тужиоца Тузланског кантона Шесенема Ћасића, а који се без положеног правосудног испита запослио у Општинском суду у Сарајеву иако је положен правосудни испит био један од четири основна услова за запошљавање на ту позицију.

           План Марфи-Дебевец, да оптужницу заступа тужилац Србин, пао је у воду јер је тужитељка Биљана Голијанин то одбила. Додатни елемент прогона видљив је и из чињенице да је оптужницу ради потврђивања у рад добила судија Јасмина Ћосић, која се "прославила" на предмету ослобађајуће пресуде Насеру Орићу. А пред Хашким трибуналом је учествовала у адвокатском тиму одбране Орића. Иначе, тужилац Недим и судија Јасмина Ћосић су у даљем сродству.

           Предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец тренутно се налази у проблему са спровођењем плана јер судије Срби тренутно одбијају да учествују у овом прогону.

           Дебевец ће за судије у овом случају поставити Бошњаке који су деведесетих били активни у СДА и Армији РБиХ и који су му се већ добровољно јавили да донесу пресуду против предсједника Републике Милорада Додика.

           Уз судије Бошњакe Дебевецу су се на располагање ставили и "лојални" Срби, као што су Дарко Самарџић, који се због постављења национално изјаснио као "остали", Весна Јасенковић, која је удата за Бошњака, а препозната је као судија спреман да Србе осуди за ратне злочине. Још један од судија који се ставио на располагање у овом периоду је и Брацо Ступар у којег амерички амбасадор има велико повјерење, као и у Горана Радовића, који је један од војнички највише рангираних Срба у Армији РБиХ јер је из рата изашао у чину мајора.

           Срби који имају кредибилитет и дигнитет, а запослени су у правосуђу БиХ, не желе да учествују у јасном политичком прогону предсједника Републике Српске Милорада Додика и директора Службеног гласника Милоша Лукића, због чега креаторима плана на располагању остају острашћене судије и тужиоци Бошњаци уз асистенцију Срба који су своју "лојалност" показали деведестих, као и приликом осуђивања Срба за ратне злочине“.

            (Banjaluka.net)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари