Протест 100 француских генерала и високих официра због Алаха у војној катедрали Сен Луј

СПЕКТАКЛ ИЗВЕО ФИЛХАРМОНИЈСКИ ХОР ИЗ ПРИШТИНЕ  ПОВОДОМ „20 ГОДИНА ОД ОСЛОБАЂАЊА КОСОВА“

* Некадашњи вођа француских специјалаца на Космету пуковник Жак ОГАР: „Катедрала је оскрнављена. Наша војска има хришћанску традицију и немамо право да оћутимо ово

____________________________________________________________

         СКАНДАЛ у чувеној париској војној катедрали Сен Луј, у којој је наводно ослобођење државе Косово обележено певањем делова Курана, запањило је француске војнике који сматрају да је на овај начин катедрала оскрнављена, рекао је некадашњи вођа француских специјалаца на Космету пуковник Жак Огар.

         "Ова брука запањила је војни кор. Наша војска има хришћанску традицију и немамо право да оћутимо ово. Власти су, очигледно, затечене овом афером и није им пријатно", рекао је Огар за "Вечерње новости".

         Огар је навео да је протестно писмо, упућено јавности Француске овим поводом, до сада потписало више од 100 генерала и високих официра Француске.

         Он каже да је за овај догађај сазнао од пријатеља официра који му се пожалио на церемонији 22. маја, те да је одмах после тога написао писмо бискупу француске војске Антоану де Романеу, протестујући због тога што се догодило.

         Према његовим речима, бискуп је одмах реаговао и на празник Вазнесења Христовог, 30. маја, на миси у истој цркви изговорио заштитничку молитву.

         У парохији су истакли да они само користе катедралу и да је њен власник Музеј војске.

         У протестном писму француских официра наглашава се да је рецитал организовала лажна држава и изражава резигнираност, уз оцену да је катедрала, и то још војничка, оскрнављена помињањем делова исламске молитве.

         "Први пут у својој историји, а надамо се и посљедњи, отпеван је позив на исламску молитву у овој катедрали", пише у писму упућеном јавности које су потписали француски официри.

         У овој чувеној катедрали која припада Војно-меморијалном центру "Инвалиди", у којем је сахрањен Наполеон, у организацији такозване косовске амбасаде приређена је церемонија током које су певани делови Курана, уз помињање Алаха, уз образложење да се тако обележава 20 година од наводног "ослобођења" лажне државе Косово.

         Реч је о музичком спектаклу у извођењу "филхармонијског хора" из Приштине под називом "Наоружани човек, миса за мир" Карла Џенкинса, која садржи делове Курана.

         (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари