Шиптари би да на месту приштинског Саборног храма Христа Спаса граде свој „музеј геноцида“

ПАТРИЈАРШИЈА: ХРАМ ЈЕ НА ЗЕМЉИШТУ СПЦ И БИЋЕ ДОВРШЕН ЧИМ ТО БУДЕ МОГУЋЕ

         ПРИВРЕМЕНЕ косовске институције планирају да сруше Саборни храм Христа Спаса у Приштини и да на његовом месту подигну такозвани музеј геноцида, пише београдски "Курир".

         Лист наводи да је овај срамни предлог стигао од председника студентске организације Студентска демократија Меџита Рамуса, али да иза њега "стоје" председник и премијер Косова Хашим Тачи и Рамуш Харадинај.

         Саборни храм Христа Спаса је од 1999. године много пута био скрнављен и вандализован, а 2016. године је запаљен, те претворен у јавни тоалет и сметлиште, подсећа "Курир".

         Према наводима овог листа, Универзитет у Приштини није успео да судским путем преузме власништво над земљиштем на којем је црква изграђена.

         Из кабинета Његове светости патријарха српског Иринеја кажу да је реч "о богослужбеном објекту који се налази на земљишту Српске православне цркве које никада није судски правоснажно оспорено".

         "Епархија (рашко-призренска) планира да, кад се за то стекну услови и финансијске могућности, ова црква буде завршена и стављена у литургијску употребу. Овај храм једино може да буде богослужбени објекат СПЦ. Треба поштовати законске процедуре, право власништва и верске слободе", истичу у кабинету српског патријарха.

         (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари