Српски телеграф: Дачић предлаже да Србија узме КиМ северно од Ибра, а југ – да поделе Русија и САД

„ЦРКВЕ И МАНАСТИРИ ДА ДОБИЈУ АУТОНОМИЈУ, А ПУТИН И ТРАМП ДА ОСТАТАК  УЗМУ НА 99 ГОДИНА

* Ивица ДАЧИЋ: Недавно је било приче да Трамп хоће да купи Гренланд. Па, кад већ хоће, што не узму део Косова уместо Гренланда?

________________________________________________________________

        АМЕРИЧКИ и руски председник - Доналд Трамп и Владимир Путин - да управљају територијом Косова јужно од Ибра, по моделу концесије на 99 година, министар Ивица Дачић сматра да би ово могло да реши косовски чвор.

        Према речима шефа дипломатије Србије, ово решење обезбедило би дуготрајан мир.

        - Србија треба да узме север, а да цркве и манастири добију аутономију. Све остало нека узму Трамп и Путин на 99 година. Ако би се тако решио косовски чвор, гарантовано би био осигуран мир на овим просторима – наводи шеф дипломатије.       

        Дачић подсећа да је сличан предлог недавно лансирао и амерички председник.

        - Чули смо да у свету већ има различитих предлога, ето, недавно је било приче да Трамп хоће да купи Гренланд. Па, кад већ хоће, што не узму део Косова уместо Гренланда – рекао је Дачић за Српски телеграф.

        Аналитичар Драгомир Анђелковић је за исти лист објаснио да би реализација Дачићевог плана овако изгледала:

         - То би могло да се брани као међународна концесија на кључне руднике и ресурсе Косова, у којој би учествовале и велике силе, али и Срби и Албанци. На тај начин би се средила ситуација, Косово би економски напредовало, били бисмо упућени једни на друге, па бисмо и боље сарађивали.

        За Анђелковића нема ничег спорног у Дачићевом захтеву да се Косово подели и север припадне Србији:

        - Подела територије, наравно, али и подела ресурса преко међународних компанија. Ту да буду укључени рудник Трепча, угљенокопи, кључни привредни ресурси Косова, и то првенствено да воде Американци и Руси.

        https://www.republika.rs/vesti/tema-dana/152790/dacic-predlozio-sever-ko...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари