Танјуг: Меркел и Макрон би да косовско питање врате у 2012. и под контролу Берлина и Париза

СКУП У ГЛАВНОМ ГРАДУ НЕМАЧКЕ ТРАЈАЋЕ ДВА САТА И БИТИ ЗАВРШЕН БЕЗ ФОРМАЛНИХ ЗАКЉУЧАКА

* Немачка и Француска, као водећи ментори косовске независности, траже око Србије савезнике за став да свако решење осим верификовања фактичког стања доноси нестабилност региону, па и ЕУ

* Тиме се унапред искључује било какав компромис, а састанк се не може видети другачије него као додатни притисак на Србију. Ту је и порука да ће се проблем Косова решавати у Европи, јер је то њено двориште, а не у Вашингтону, те да Меркелова и Макрон „случај Косово“ не препуштају ни Америци, ни Русији јер желе да задрже искључиво под својом контролом

* Александар Вучић ће на скуп у Берлину доћи са подршком Кине и Русије

_____________________________________________________________________________

            У БЕРЛИНУ ће у понедељак поподне, у седишту немачке канцеларке Ангеле Меркел, бити одржан састанак којем ће, поред канцеларке и коорганизатора овог сусрета, француског председника Емануела Макрона, присуствовати лидери такозване "западнобалканске шесторке", Словеније и Хрватске, као и шефице европске дипломатије Федерике Могерини.

            Централна тема, како је раније најављено, биће Косово и Метохија, а како Танјуг сазнаје из немачких извора, састанак почиње у 17.30 и предвиђено је да траје два сата, без формалних закључака.

            Исти извор наводи да је идеја овог скупа "ревитализација дијалога" Београда и Приштине, односно, реанимација процеса нормализације односа Београда и Приштине.

            Оно, међутим, што одмах пада у очи је чињеница да ће дијалог и нормализација односа Београда и Приштине по први пут бити заједничка тема разговора лидера Немачке и Француске, ЕУ, држава региона и званичника Србије и привремених косовских институција.

            То се у великој мери подудара са ставом ЕУ да би правно обавезујући споразум о нормализацији односа Београда и Приштине морао да буде прихватљив како за две стране у дијалогу, тако и земље чланице и регион, као и за ЕУ.

            Чињеница је, међутим, да се по први пут о Косову и Метохији разговара, иако неформално, у промењеном формату, у којем Немачка и Француска, као водећи ментори косовске независности траже савезнике, у региону, за став да свако решење осим верификовања фактичког стања доноси нестабилност региону, па и ЕУ.

            Чиме је, фактички, с гледишта Србије, унапред искључен било какав компромис, а састанк се не може видети другачије него као додатни притисак на Србију.

            Немачка, чини се, у понедељак намерава да покаже да преузима улогу европског вође у овом политичком дијалогу, и да ствари врати на почетак, на 2012. годину, када је управо канцеларка покренула иницијативу за преговоре Београда и Приштине под вођством ЕУ.

            А то значи - да анулира све разговоре о могућности другачијег исхода, попут идеје о разграничењу или некој другој врсти компромиса, који су, као могућ уз сагласност две стране, дозволили Могерини и комесар за проширење Јоханес Хан.

            Има ту и других порука, прије свега да ће се проблем Косова решавати у Европи, јер је то њено двориште, а не у Вашингтону, те да Меркелова и Макрон "случај Косово" не препуштају ни Америци, ни Русији, те да тај проблем желе да задрже искључиво под својом контролом.

            Та рачуница игнорише чињеницу да без сагласности Србије решења за Косово нема, нити је коначни споразум могућ изван Савета безбиедности.

            И - без учешћа сталних чланица тог тела, па и Русије и Кине, са чијом подршком председник Србије Александар из Пекинга стиже у Берлин.

            (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари