Владика Иринеј: У Хрватској бискупској конференцији има усташки настројених бискупа

СИНОД СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ СПРЕМА ОДГОВОР НА ПИСМО КОЈЕ МУ ЈЕ СТИГЛО ИЗ ХБК

* «Судећи према њиховим изјавама у хрватској јавности, лако се може закључити да они нису мањина у оквиру своје цркве у Хрватској»

_______________________________________________________________________

          СВЕТИ архијерејски синод Српске православне цркве припрема одговор Хрватској бискупској конференцији која је у протестном писму новембра прошле године СПЦ, патријарха српског и владику бачког оптужила за вређање жртава рата и распиривање мржње у Хрватској, пишу Вечерње новости.

          Владика бачки Иринеј рекао је за тај лист да лично никада није нападао било кога, већ да су његови јавни иступи и изјаве били реакција на претходне нападе на СПЦ и патријарха српског.

          Владика Иринеј је казао да се никада није бавио хрватским бискупима појединачно, као ни Хрватском бискупском конференцијом у целини, нити неким другим бискупима у Србији, осим када је био приморан да у служби портпарола СПЦ договара на "нападе немалог броја господе бискупа у Хрватској".

          "Уосталом, нека иста господа изволе доказати и показати да нема усташки настројених бискупа у Хрватској бискупској конференцији. Судећи према њиховим изјавама у хрватској јавности, лако се може закључити да они нису мањина у оквиру своје цркве у Хрватској", рекао је владика Иринеј.

          Он је потврдио да је Свети архијерејски синод писмо Хрватске бискупске конференције добио у форми службенбог акта који се по правилу не може износити у јавност без сагласности пошиљаоца.

           Поред тога, навео је владика, треба имати у виду да се овакви службени дописи припремају месецима и да се исто тако одговор на њих мора припремати пажљиво, уз прикупљање неопходног материјала.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари