VOA: Влада Србије за лобирање у Вашингтону ангажовала Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP

АРАНЖМАН УКЉУЧУЈЕ И ЛОБИРАЊЕ И У БРИСЕЛУ И КОД ЗВАНИЧНИКА ВЛАДЕ СЈЕДИЊЕНИХ ДРЖАВА

* Уговор је закључен између фирме "Клири Готлиб Стин и Хамилтон ЛЛП" и Канцеларије државног правобраниоца Србије, а упућен је 20. марта 2019.  на адресу Оливере Станимировић, која се наводи и као званичница Владе Србије, која ће бити примарни контакт са лобистичком фирмом

* На уговору су имена партнера фирме Тил Милер-Иболда и Франсоа-Шарла Лапревотеа, који се налазе у канцеларији фирме у Бриселу, наводи се да ће, поред њих двојице, тим који ће радити за Србију, чинити још и Клаудија Аринакер из канцеларије у Паризу

____________________________________________________________________

         ВЛАДА Србије ангажовала је компанију "Клири Готлиб Стин и Хамилтон ЛЛП" (Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP) да лобира за њу у Вашингтону, преноси Глас Америке (VOA).

         Како се наводи у званичном документу поднетом америчком Секретаријату за правосуђе, 27. марта 2019. године, поменута фирма лобираће за Србију "код свих америчких заинтересованих страна (укључујући и званичнике америчке владе) у вези са одређеним питањима регионалне сарадње која обухватају страног клијента (Србију) и Косово".

         У документу који је поднет Секретаријату за правосуђе, како пише Глас Америке, налази се и уговор између фирме "Клири Готлиб Стин и Хамилтон ЛЛП" и Канцеларије државног правобраниоца Србије, упућен 20. марта 2019. године на адресу Оливере Станимировић, која се наводи и као званичница Владе Србије, која ће бити примарни контакт са лобистичком фирмом.

         У уговору, испод којег се налазе имена партнера фирме Тил Милер-Иболда и Франсоа-Шарла Лапревотеа, који се налазе у канцеларији фирме у Бриселу, наводи се да ће, поред њих двојице, тим који ће радити за Србију, чинити још и Клаудија Аринакер из канцеларије у Паризу, преноси ВОА.

Глас Америке пише да се у поднеску не наводи колико ће Влада Србије плаћати услуге фирме, али према подацима доступним на званичној страници Сената САД, на којој лобистичке фирме пријављују суме које наплаћују клијентима, "Клири Гоитлиб Стин и Хамилтон ЛЛП" је од јануара 2018. до данас у својим кварталним извештајима пријављивао суме од 20 до 340 хиљада долара.

         На званичној интернет презентацији та адвокатска канцеларија представљена је као пионир глобалне правне професије. Основало ју је 1946. године седам партнера - Џорџ Клири, Лео Гетлиб, Хенри Френдли, Мел Стин, Хју Кокс, Фаулер Хамилтон и Џорж Бол.

         Запошљава 1.300 адвоката, који за њу раде у више од педесет држава света и то, како указују, у сферама правне, пословне, социјалне и културне перспективе. Има представништва у светским метрополама: Абу Дабију, Пекингу, Бриселу, Буенос Ајресу, Келну, Франкфурту, Хонг Конгу, Милану, Москви, Њујорку, Паризу, Риму, Сао Паулу, Сеулу и Вашингтону.

         Главни клијенти су јој: корпорације, финансијске институције, владе, локални бизниси, али и појединци. Неки од њих су: Airbus, American Experss, Bank of America, BNP Paribas, Bosch, ТThe Coca Cola, а од држава – Грчка и Аргентина...

         (VOA)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари