Volkswagen ће у Србији производити 300.000 аутомобила годишње?

„НОВОСТИ“:  У КОНКУРЕНЦИЈИ БИЛЕ РУМУНИЈА, БУГАРСКА И ТУРСКА – ПРВА ВОЗИЛА 2023.

* Инвестиција ће наводно бити у висини 1,4 милијарде евра, а фабрика имти 5.000 запослених, од чега чак 650 инжењера

_______________________________________________________________________

           НЕМАЧКИ Volkswagen одлучио је да нову фабрику гради у Србији, а први аутомобили из српског погона тог аутомобилског гиганта требало би да се појаве 2023. године, пишу "Вечерње новости".

           Лист наводи да се највећи произвођач возила на свијету за Србију одлучио у конкуренцији Румуније, Турске, Северне Македоније и Бугарске, која је дуго била фаворит за добијање те инвестиције.

           Како се наводи у тексту, очекивало се да ће Румунија и Бугарска, које су чланице ЕУ, најпре докопати нове инвестиције, а према шансама, иза њих је била Турска која је са 80 милиона становника велико тржиште.

           "Новости" пишу да су перформансе српске економије, долазак готово свих најважнијих произвођача аутомобилских компонената, али и пријатељски односи државног руководства Србије са колегама из Немачке "претегнули језичак на ваги у корист Србије".

           Лист наводи да би нова фабрика требало да има капацитет од 300.000 аутомобила годишње и да би српском извозу доприносила са 4,5 милијарди евра.

           У Србији би требало да се производи пет модела из Volkswagen-ове, Шкодине и Сеатове гаме, односно марки возила које су саставни део немачке фирме.

           Према неким ранијим најавама из VW, али и из Бугарске која се надала овом послу, инвестиција је вредна око 1,4 милијарде евра, а планирано је да фабрика има 5.000 запослених, од чега чак 650 инжењера.

           Лист додаје да је за изградњу фабрике битан фактор и то што Србија располаже са 10 одсто светских залиха литијума, од којих се праве батерије за електричне аутомобиле.

           Иако ће нова фабрика производити класичне аутомобиле, "Новости" пишу да ће сигурно бити организована и продукција електро-возила.

            (Срна)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари