Wall Street Journal: Упркос противљењу Немачке, САД и ЕУ су за корекцију границе Србија/Косово

ВАШИНГТОН ЖЕЛИ ДА МЕЊАЊЕМ ГРАНИЦЕ „КОСОВУ“ ОСИГУРА „ПУНУ ДРЖАВНОСТ“

* Амерички лист наводи да меморандум, у који је имао увид, показује да је извршно тело ЕУ у суштини прихватило аргументе Вашингтона, а одбацило аргументе Немачке

* Открива и да се у том документу упозорава да ће Косово - ако преговори о разграничењу пропадну - постати замрзнути конфликт и неизбежно пропасти

* The Wall Street Journal подсећа да је управо Немачка, иако Берлин сада инсистира да су границе у Европи неповредиве, одиграла „кључну улогу у убрзавању распада Југославије, када је признала независност отцепљених Хрватске и Словеније 1991, пре многих других светских сила     

__________________________________________________________________________  

         СЈЕДИЊЕНЕ Државе и ЕУ су приближиле ставове како би подржале план о корекцији граница између Косова и Србије, игноришући, при том, противљење Немачке том плану, пише амерички The Wall Street Journal, позивајући се на поверљив документ Брисела, у који је лист имао увид.

         „Лидери САД и ЕУ приближавају ставове за пружање подршке плану, према којем би две балканске земље прекројиле своју напету заједничку границу дуж етничких линија, изолујући Немачку, најутицајнију силу на континенту, у њеном одбијању таквог приступа”, наводи The Wall Street Journal позивајући се на документ.

         Лист пише да је у том меморандуму, који је недавно објавила Европска служба за спољне послове о томе како решити деценијски спор између Београда и Приштине, ЕУ изразила подршку заједничком плану две стране, који је подржала администрација председника САД Доналда Трампа, о прекрајању граница у југоисточној Европи, како би се осигурало да Косово добије пуну државност.

         У меморандуму се упозорава и да би Косово склизнуло у криминал, сукобе и исламски екстремизам, уколико се то не би постигло.      

         The Wall Street Journal наводи да меморандум показује да је извршно тело ЕУ у суштини прихватило аргумент Вашингтона, а одбацило аргумент Немачке.

         „Док споразум наговештава да Европа и САД настављају да блиско сарађују у иницијативама спољне политике, које утичу на регион, раскол са Немачком такође показује спремност Вашингтона да игнорише примедбе водеће силе континента у свом дворишту”, оцењује The Wall Street Journal, преноси Танјуг.

         Лист подсећа да се немачки лидери противе размени територија, јер страхују да би то поново распалило сепаратизам заснован на етничкој припадности у оближњим земљама, као што су БиХ и Македонија, и гурнуло регион у сукобе, како и да су резерве према плану изразили и Луксембург и Велика Британија.

         Међутим, констатује амерички лист, САД су игнорисале примедбе Немачке, као и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност, јер се, како истиче, у меморандуму наводи да би прекрајање граница пре помогло да се умири него да се распламса регионална нестабилност.

         „По први пут у својој историји, Србија и Косово ће слободно договорити/решити своје разлике кроз дијалог”, пише The Wall Street Journal да се наводи у меморандуму.

         Додаје и да се у документу упозорава да ће Косово - ако ти преговори пропадну - постати замрзнути конфликт и неизбежно пропасти.

         Напомињући да је територија Косова већински насељена муслиманима, лист наводи да се у меморандуму упозорава и да би Косово могло да постане „најплодније тло за криминал и радикализацију”.

         Лист подсећа и да је управо Немачка, иако Берлин сада инсистира да су границе у Европи неповредиве, одиграла „кључну улогу у убрзавању распада Југославије, када је признала независност отцепљених чланица Хрватске и Словеније 1991, пре многих других светских сила”.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари