Задуженим у `швајцарцима` отпис главнице око 40 одсто

ТРЕНУТНО БАНКАМА – ПРЕРАЧУНАТО У ЕВРЕ - ДУГУЈУ 540 МИЛИОНА

* Држава ће учествовати са 15 одсто, а банке ће отписати 22-23 одсто

________________________________________________________________________

          ОТПИС главнице задуженим у швајцарским францима биће око 40 одсто, а држава ће у трошку учествовати са 15 одсто покривања главнице, док ће банке "опростити" између 22 и 23 одсто, пишу данас "Вечерње новости".

          Додатно олакшање кроз порезе банкама износиће између два и три процента.

          Наведено је да је проценат отписа тренутне главнице задужених у швајцарским францима, компромис који је држава понудила између банкарски израчунатих 30 одсто отписа и 50 одсто колико су тражили дужници.

          Одлучено је и да лекс специјалис мора да се односи на све дужнике који отплаћују зајмове везане за франак, а не само на оне са главницом од око 50.000 евра, што је био захтев банака.

          "Судећи према информацијама са преговора, понуђеним решењем дужници су били далеко задовољнији него банкари", пишу "Вечерње новости".

          Могућност отписа дугова задуженим у швајцарским францима настала је после усвојеног става Врховног касационог суда, донетог 2. априла, којим се индексација кредита у швајцарским францима сматра ништавном, те је тај суд препоручио конверзију зајмова у евре.

          У преговорима су, како се наводи, банкари понудили мало више од оног што сматрају да треба да плате, а дужници захтевали нешто мање од онога на шта имају право, 30 насупрот 50 одсто, а пресудила је држава са 40 одсто отписа у тексту закона.

          После отписа 40 одсто преосталог дуга, без камате, износ нове главнице се конвертује у евре, по званичном средњем курсу, а на тако формиран остатак дуга примењује се каматна стопа од 3,5 одсто годишње

          По последњим подацима, задужени у швајцарским францима банкама дугују још 540 милиона евра.

          (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари