Најмање времена за себе

РАДНИ ДАН САВРЕМЕНЕ ЗАПОСЛЕНЕ ЖЕНЕ ТРАЈЕ ДЕСЕТ САТИ

       Колико је жена данас заиста захвална Клари Цеткин која се изборила за еманципацију нежнијег пола?

       Последње истраживање, у којем је учествовало три хиљаде жена које имају бар једно дете млађе од 16 година и запослене су пуно или скраћено радно време, показало је да савремене жене морају да раде и по 70 сати недељно.

       Оне су више од десет сати дневно посвећене послу, деци и бризи о домаћинству, па због преоптерећености силним обавезама чак трећина спава мање од шест сати. Чини се да су модерне жене на самој ивици пуцања - 83 одсто анкетираних је изјавило да немају чак ни сат времена дневно које би посветиле искључиво себи и својим потребама. Као и да су незадовољне брзим темпом живота.

       На скали ствари које их чине незадовољнима, на првом месту нашло се посремање куће које им сваког дана одузме најмање сат и девет минута, затим сређивање деце на које оде бар 63 минута, а 61 минут троше на прање рубља.

       Данијела Дилејни, уредница једног америчког недељника о родитељству и трудноћи, пожалила се да ‘’ када имате мало дете, радите без предаха од јутра до мрака, а за тај посао вам нико не плаћа нити вам буде захвалан ’’.

       Нема друге него да жене окрену други лист и прерасподеле кућне обавезе и бригу о деци са својим јачим половинама.

 М. Ч. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари