А о 5. октобру – ни словца!

На београдском ФПН представљена књига мемоара Џорџа Буша

  • Буш у мемоарима спомиње Балкан само у контексту разговора са државном секретарком Кондолизом Рајс, која га је упућивала у ситуацију на овим просторима, рекао бивши амбасадор Србије у Вашингтону Иван Вујачић
  • Његово наслеђе је импозантно само у грешкама. Он је оставио ратове на све стране, из којих Обама сада покушава некако да се повуче и финансијску кризу која дрма свет, истакао бивши дописник Политике из САД Момчило Пантелић

        БЕОГРАД,  (ФоНет) - Основни проблем књиге бившег америчког председника Џорџа В. Буша "Тренуци одлуке - мемоари" је што он у њој благонаклоно говори о свом мандату и само о својим намерама, иако се на крају бодују само стварни резултати, оценио је на представљању књиге бивши амбасадор Србије у Вашингтону Иван Вујачић.

        Вујачић је, на представљању књиге на Факултету политичких наука, истакао да је Буш, у појединим тренуцима доносио исхитрене одлуке, што не би смело да буде методологија рада једног америчког председника.

        Према његовим речима, Буш у мемоарима спомиње Балкан само у контексту разговора са државном секретарком Кондолизом Рајс, која га је упућивала у ситуацију на овим просторима.

        "Али, Буш не спомиње ништа о догађајима у Србији после 5. октобра 2000. године", рекао је Вујачић и додао да то показује да "код нас постоји постоји предубеђење да смо центар догађања и да су решења за Абхазију и Јужну Осетију преписана са случаја о Косову."

        Бивши дописник Политике у Вашингтону Момчило Пантелић је описао Буша као "несређеног средњошколца" и истакао да је "књига интересантнија по ономе о чему Буш не говори."

        По његовом мишљењу, "Бушова верзија догађаја одудара од његовог председниковања, које је вероватно најлошије међу лидерима у историји".

        "Његово наслеђе је импозантно само у грешкама. Он је оставио ратове на све стране, из којих Обама сада покушава некако да се повуче и финансијску кризу која дрма свет", истакао је Пантелић и приметио да Буш не говори да је на било који начин за то одговоран.

        Професор ФПН Драган Симић је оценио да углед Америке никад није био на тако ниском нивоу, јер "како је Буш вукао погрешне потезе подршка осталих државника и савезника је јењавала".

        "Од једног аутсајдера који живи и готово се мучи у малом месту Мидленду, одједанпут израста у магната који врло лако осваја место гувернера Тексаса", рекао је Симић.

        Према његовим речима, у Бушовој књизи се нигде не види да је он дошао на позицију најмоћнијег човека на планети у великој мери захваљујући припадању породици Буш.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари