Каравађа убили Малтешки витезови?

Напуљски професор Пацели тврди да је Католичка црква одобрила убиство великог сликара

         МИСТЕРИОЗНА смрт ренесансног сликара Каравађа годинама је објашњавана тровањем оловом које су садржале боје које је користио. Али, недавно се огласио професор Пацели, са универзитета у Напуљу, тврдећи да су чувеног сликара убили Малтешки витезови из освете!

         Своје тврдње поткрепио је документима које је открио у тајним архивама Ватикана.

         Према овој верзији, Каравађо, који је био напрасит човек и важио за насилника, ранио је једног витеза због чега су га витезови убили и бацили његово тело у море. Ово би могло да објасни непостојање података о његовој сахрани, што је још онда морало да буде сумњиво, поготово ако се зна да му је брат био свештеник.

         Професор Пацели чак тврди да се убиство догодило уз прећутну сагласност Католичке цркве из Рима, а да је тело сликара завршило у мору код Палоа, северно од Рима.

         Четири века након смрти великог сликара истрага тврди да је, наводно, лоцирано његово тело у гробници код цркве у Порто Ерколе, у Тоскани, али ову тврдњу историчари одбијају као веродостојну јер, кажу, да је то накнадни покушај да се са цркве и Малтешких витезова скине сумња за наручено убиство.

         У сваком случају, сумње остају, као и многобројне теорије од којих ни једна, још увек, није поуздано доказана.

 

Наташа Букоња

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари