Коњ покварио рођенданско славље британске краљице

ИСПАЉЕН ПО 41 ПЛОТУН ИЗ ХАЈД ПАРКА И СА ЛОНДОНСКЕ ТВРЂАВЕ

  • Британска краљица Елизабета II свој „прави“ рођендан увек прославља у кругу породице, док званични рођендан у јуну обележава са читавом монархијом
  • Традиција слављања краљевског рођендана два пута у току године сеже у 19. век, а установљена је из практичних разлога, будући да су се монарси рођени у зимским месецима често, на свечаној паради и сличним догађајима на отвореном простору, излагали ризику прехладе

          У ВЕЛИКОЈ Британији је обележен 86. рођендан краљице Елизабете II уз традиционално испаљивање 41 плотуна из Хајд парка и са Лондонске тврђаве, док је сама краљица свој дан рођења прославила у кругу породице.

          „Краљица овај дан прославља приватно“, рекао је за агенцију Франс Прес портпарол Бакингемске палате, додајући да се краљица налази у дворцу Виндзор, званичној резиденцији западно од Лондона, где углавном борави током викенда.

          Почасна паљба у подне у Хајд парку у центру Лондона, за коју је задужена краљевска коњичка артиљерија, накратко је била прекинута када се један коњ отео контроли и почео у паници да трчи испред око 1.000 окупљених, али у овом инциденту нико није повређен.

          Почасна паљба поводом краљичиног рођендана изведена је и у неколико база широм земље.

          Британска краљица свој „прави“ рођендан увек прославља у кругу породице, док званични рођендан у јуну обележава са читавом монархијом.

          Традиција слављања краљевског рођендана два пута у току године установљена је из практичних разлога, будући да су се монарси рођени у зимским месецима често, на свечаној паради и сличним догађајима на отвореном простору, излагали ризику прехладе.

          Ова традиција сеже у 19. век до краља Едварда VII, који је био рођен у новембру, због чега је одлучено да се званична прослава остави за боље временске услове.

          Избор је, наравно, пао на лето, односно прву, другу или трећу суботу у јуну, а краљица Елизабета II, рођена 21. априла 1926. године, такође се нашла међу владарима са необичном привилегијом да рођендан слави два пута у години.

          Званична прослава увек подразумева велику војну параду испред Бакингемске палате.

          Званичан рођендан Елизабете II ове године прославиће се 16. јуна, усред њеног „густог“ летњег распореда, с обзиром на то да је од 2. до 5. јуна очекује прослава дијамантског јубилеја - 60 година на престолу, као и отварање Олимпијских игара у Лондону 27. јула.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари