Умрла Стаљинова ћерка Светлана Алилујева као Лана Питерс

У САД  у 85. години од рака дебелог црева

* Алилујева је добила дозволу да 1966. године оде у Индију, да би тамо однела пепео свог трећег мужа Бријеша Синга. Уместо да се после полагања урне врати, она је изненадила чуваре и ушла у амбасаду САД у Њу Делхију, где је затражила политички азил

* У САД је објавила књигу о животу у Совјетском Савезу под насловом "Двадесет писама пријатељу", која је одмах постала бестселер

* Четири пута се удавала, а у Совјетском Савезу је оставила двоје деце из прва два брака, Јосипа и Јекатерину. Упркос каснијим покушајима да се зближи с њима, они су то одбијали

* У Америци се удала за Вилијама Питерса, када је званично променила име у Лана Питерс. Из тог брака има ћерку Олгу

МАДИСОН, (ФоНет) - У Висконсину у Сједињеним Америчким Државама у 85. години је преминула Лана Питерс, ћерка Јосипа Висарионовича Стаљина, која је пре 54 године пребегла из Совјетског Савеза.

У објављеном саопштењу патолога Округа Ричленд, Мери Тарнер, наводи се да је Питерс, која се до доласка у САД звала Светлана Алилујева, умрла 22. новембра од рака дебелог црева.

Бег Стаљинове ћерке из Совјетског Савеза у јеку хладног рата широм света је одјекнуо као бомба, поготово што је оставила своје двоје деце.

Алилујева је добила дозволу да 1966. године оде у Индију, да би тамо однела пепео свог трећег мужа Бријеша Синга. Уместо да се после полагања урне врати, она је изненадила чуваре и ушла у амбасаду САД у Њу Делхију, где је затражила политички азил.

Пар месеци по доласку у САД, Алилујева је објавила књигу о животу у Совјетском Савезу под насловом "Двадесет писама пријатељу", која је одмах постала бестселер.

Алилујева је у Совјетском Савезу оставила двоје деце из прва два брака, Јосипа и Јекатерину. Упркос каснијим покушајима да се зближи с њима, они су то одбијали.

Када је имала шест година, Светлани је умрла мајка и подигла ју је дадиља. Била је једина Стаљинова ћерка, а имала је браћу Василија и Јакова. Јакова су Немци заробили 1941. године и умро је у једном концентрационом логору, а Василиј је умро 40. години.

Алилујева се удавала четири пута, последњи пут у Америци за Вилијама Питерса, када је званично променила име у Лана Питерс. Из тог брака има ћерку Олгу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари