Бискупска конференција БиХ не одустаје од сарајевске мисе „блајбуршким жртвама“

ОБЈАВИЛА ДА ЋЕ МИСОМ ЈЕДИНО ЊИХОВЕ ДУШЕ БИТИ „ПРЕПОРУЧЕНЕ ОЦУ НЕБЕСКОМ“

* ФАКТИ: "Препоручивање Оцу небеском" усташких зликоваца спорније је од саме мисе. Суботње сарајевско "ПРЕПОРУЧИВАЊЕ" са бискупског нивоа може значити и црквено опраштање грехова (злочина). Ба католичка црква у томе има пребогату традицију

         ПОВОДОМ најављене мисе за „блајбуршке жртве“, чланови Бискупске конференције Босне и Херцеговине у заједничкој изјави одлучно су одбацили за њу везане "све неправедне судове и инсинуације".

        "Ми, католички бискупи, одлучно одбацујемо све неправедне судове и инсинуације с обзиром на свету мису, која ће се славити у суботу, 16. маја 2020. у сарајевској Катедрали Срца Исусова и, у вези с тим, с повјерењем очекујемо добру вољу свих цркава и вјерских заједница и свих народа, као и њихових представника, прихваћајући право да неко друкчије мисли, вјерује и понаша се, али увијек у оквиру праведна закона и поштовања властитости Католичке цркве", истакли су бискупи из БиХ.

        У њиховој изјави се наводи да је неотуђиво право свих цркава и верских заједница да „врше своје богоштовље, молитве и обреде“.

        Додали су да „богоштовље, молитве и обреди у Католичкој цркви имају само вјерско значење и искључују било какав вид политичкога, правнога или судскога значења“.

        „Према науку Католичке цркве, молити за неку особу или за неку скупину не значи нити одавати почаст тој особи или скупини, нити поистовјећивати се с њима, нити прихваћати њихова политичка увјерења, него се молитвом, конкретно светом мисом препоручује душу те особе или скупине милосрдному Оцу небескому, како нас је Господин Исус поучио, јер свима нам је стати на судиште Божје“, тврди се у саопштењу бискупа БиХ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари