Франциско позвао своје „генерале“ да не заборављају да ђаво улази кроз џепове

АПЕЛОВАО НА 74 БИСКУПА ДА СЕ ЧУВАЈУ ПЕДОФИЛИЈЕ И ИЗБЕГАВАЈУ ЗЛОУПОТРЕБЕ

* ФАКТИ: Ево наивног питања: због чега папа мора да елементарне ствари (не насрћите на децу, не користите вернике за лично богаћење...) тражи од својих бискупа који имају право и да другим опраштају грехове? Па, биће да зна с киме има посла, да зна каква му је црква... А зна, нема сумње, и да мало ватиканског и језуитског `популизма` никад није на одмет...

______________________________________________________________________________

         ПОГЛАВАР Римокатоличке цркве Франциско позвао је данас неколико десетина нових бискупа да се клоне клерикализма, односно "искушења свештенства да доминира у јавном и политичком животу", уз оцену да је то узрок разних врста злоупотреба.

         "Драга браћо, клоните се клерикализма! Клоните се злоупотреба, било да је у питању злоупотреба моћи или свести ... Клоните се сваком облику клерикализма", рекао је папа примајући групу од 74 бискупа из целог света.

         Бискупи се налазе на двонедељној обуци у којој важно место заузима борба против педофилије која и даље потреса Цркву с новим случајевима свештеника педофила.

         Папа је у беседи бискупима рекао да треба да се одупру искушењу да се понашају као "принчеви" или "газде" у бискупијама.

         Франциско је поновио да свештеници треба да посвете "време и енергију за сиромашне" без "страха да ће упрљати руке" и да такође покажу стрпљење према младима.

         Према његовим речима, младе не треба стављати "у карантин" и ако су заражени "вирусом потрошње и хедонизма".

         "Немојте се хвалити! Чувајте се топле удобности која води до медиокритета и апатије. Чувајте се ћутања којим се избегава жртвовање, као и пасторалне ревности која доводи до нетолеранције или материјалног обиља које уништава реч Јеванђеља. Не заборавите да ђаво улази кроз џепове", рекао је папа бискупима.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари