Франциско у Ирској обећао да ће по сваку цену искоренити педофилију римокатоличког клера

СРЕШЋЕ СЕ СА ЖРТВАМА ПЕДОФИЛА У МАНТИЈАМА СА ПЕТ КОНТИНЕНАТА

* Ирски премијер Лео Варадкар јавно затражио од папе да предузме мере против свештеника који су  злостављали децу и свих који су умешани у заташкавање тих случајева

_______________________________________________________________________________

         ПОГЛАВАР Римокатоличке цркве изјавио је на почетку своје посете Ирској да се стиди њеног неуспеха да одговори на "гнусне злочине" појединих свештеника који су сексуално злостављали малолетнике.

         Папа Франциско у Ирској присуствује Светском сусрету породица.

         Ирски премијер Лео Варадкар претходно је јавно затражио од папе да предузме мере против свештеника који су злостављали децу и свих који су умешани у заташкавање тих случајева.

         Франциско је указао на мере које је предузео његов претходник, папа Бенедикт Шеснаести, ради искорењивања свештеничке педофилије. Међутим, сам Бенедикт никада није признао улогу Ватикана у „подстицању културе њеног прикривања“.

         Папа признао да Римокатоличка црква не успева да на адекватан начин одговори на „гнусне злочине“ и да то с правом „изазва гнев“ и представља и даље „извор патње и срамоте“.

         Очекује се да ће се папа током своје 36-часовне посете Ирској састати са жртвама сексуалног насиља католичког клера који, а биће их са пет континената.

         Франциско је у Даблину већ обећао, а то ће сигурно и ртвама поновити, да ће педофилија унутар Римокатоличке цркве „бити искорењена по сваку цену“.

         Папа је свештенике-педофиле назвао црном мрљом Римокатоличке цркве и њеним „највећим грехом“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари