Украјински унијати и католици поручили папи Франциску да не долази у Кијев

ПОКАЗАЛИ МУ ДА СА ЊИМА НЕЋЕ МОЋИ КАО СА КАНАДСКИМ ИНДИЈАНЦИМА

Са вођама канадских Индијанаца којима

је Католичка црква нанела много зла

* Незадовољан најавом да ће папа прво доћи у Москву, па следећи дан у Кијев, Лвовски архиепископ Римокатоличке цркве Мјечислав Мокшицкијавно упозори Ватикан: „То би била катастрофа. Сасвим је могуће да границе Украјине буду затворене за Светог оца буде ли долазио из Русије“

* Многи украјински унијати и католици сматрају да Франциско врда и притом указују на његове речи поводом руске специјалне војне операције у Украјини: „Не могу да кажем да ли је то поштена акција... Морамо да се удаљимо од стандардног модела: Црвенкапа је добра, а вук лош. Овде нема метафизичког добра и зла"

* На ово је одреаговао поглавар УГКЦ, архиепископ Свјатослав Шевчук: „Папа је жртва руске пропаганде или једноставно намерно обмањује свет

__________________________________________________________

       ПАПА Франциско открио је рекао да жели да посети Москву и Кијев. Међутим, у Украјини је много све више оних који сматрају да је најбоље да не долази!

       Од краја фебруара је више пута говорио да ће посетити обе престонице, а – одвојено. Али, 4. јула је у интервјуу британској новинској агенцији Reuters рекао да само посета Москви и Кијеву - у оквиру истог путовања - може помоћи решавању сукоба између Русије и Украјине.        Притом је изнео уверење да би најкорисније било да прво посети руску престоницу.

       Уследила је експлозија на какву у Ватикану нису рачунали.

       Лвовски архиепископ Римокатоличке цркве Мјечислав Мокшицки је јавно упозорио: „Прво Москва, па Кијев – то би била катастрофа. Сасвим је могуће да границе Украјине буду затворене за Светог оца буде ли долазио из Русије“.

       Нагласио је да се он и његова паства не слажу са свим „папиним гестовима поводом Русије“.

       Мокшицки је замерио Франциску што се још није јасно изјаснио о руској инвазији“.

       Други високорангирани украјински католик, бискуп кијевско-житомирски Виталиј Кривицки, поручио је Ватикану: „Папина посета Украјини била би извор наде за многе вернике, али је тренутно немогућа због  растућег неповерења према понтифику“.

       „Неповерење“ о којем говори Кривицки, нараста међу припадницима Украјинске гркокатоличке цркве (УГКЦ) којих је више од 4,5 милиона.

       Многи украјински унијати и католици сматрају да Франциско врда и притом указују на његове речи поводом руске специјалне војне операције у Украјини:

        „Не могу да кажем да ли је то поштена акција... Морамо да се удаљимо од стандардног модела: Црвенкапа је била добра, а вук је лош. Овде нема метафизичког добра и зла."

Свјатослав Шевчук

       На ово је одреаговао поглавар УГКЦ, архиепископ Свјатослав Шевчук, оценивши да је папа жртва руске пропаганде или да „једноставно намерно обмањује свет“.

       Неки од виђених унијата чак сматрају да папа - уместо да долази у посету Украјини -  треба да поднесе оставку јер је „одавно престао да критички размишља и интересује се за теорије завере“.

       Познати свештеник УГКЦ Назариј Заторски је о томе рекао:

       „Да нешто није у реду, сведочи и папина  изјава да су рат у Украјини изазвали други актери“.

       Региструјте се на нашем Telegram   каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари