Досад улагали у велике пројекте, дошло је време да се повежу

МИНИСТРИ ЕНЕРГЕТИКЕ ЕУ ЖЕЛЕ

ПАНЕВРОПСКУ ЕНЕРГЕТСКУ МРЕЖУ

Гинтер Етингер

  • Све земље треба да буду интегрисане у енергетско тржиште. Не могу да постоје енергетска острва. Морамо да имамо могућност да производимо енергију тамо где је то најповољније и да је шаљемо тамо где је најпотребнија", рекао је европски комесар за енергетику Гинтер Етингер

     ВРОЦЛАВ, (ФоНет) - Министри чланица Европске уније задужени за енергетику оценили су у Вроцлаву да је неопходна паневропска мрежа за пренос енергија, узимајући у обзир одлуке Немачке да 2020. године затвори своје нуклеарне електране.

     "Све земље треба да буду интегрисане у енергетско тржиште. Не могу више као до сада да постоје енергетска острва. Морамо да имамо могућност да производимо енергију тамо где је то најповољније и шаљемо тамо где је најпотребнија", рекао је новинарима европски комесар за енергетику Гинтер Етингер, после дводневног неформалног министарског састанка.

     Министрима је Етингер представио нову радну верзију предлога Европске комисије о правној регулацији енергетске инфраструктуре и додао да ће ЕУ до 2020. суфинансирати преносне мреже пре свега електричне енергије и гасовода са девет милијарди евра, преноси Радио Слободна Европа.

     "До сада смо инвестирали у велике појединачне пројекте, а сада долази време за њихово повезивање", рекао је Етингер.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари