Еврозона улази у економски застој

Неочекивано признање европског комесара за економију

* Европска комисија је објавила да економском успоравању Европе доприносе слабљење глобалне потражње и трговине и знаци да је опоравак изгубио снагу у САД

       „ИЗГЛЕДИ за европску економију су се погоршали,“ цитирао је АФП европског комесара за економска питања, Олија Рена који је упозорио да ће доћи до застоја економског раста у еврозони у другој половини 2011. услед дужничке кризе унутар ЕУ и проблема на финансијским тржиштима.

       За европску економију се „очекује да ће дођи до практично комплетног застоја“ до краја године, међутим, „ми не предвиђамо рецесију,“ додао је Рен, дословце. У својој последњој економској прогнози, Европска комисија је предвидела само 0,1% економског раста током четвртог квартала за 17 земаља у којима је евро званична валута, што је дупло ниже од 0,2% предвиђених за трећи квартал.

       Комисија није до сада мењала своју прогнозу од 1,6% за 2011. годину, јер је предвиђено погоршање за другу половину године било избалансирано бољим опоравком економије него што је то било предвиђено за прву половину године, нарочиту у Немачкој.

       Европска комисија је објавила да економском успоравању Европе доприносе слабљење глобалне потражње и трговине и знаци да је опоравак изгубио снагу у САД.

У петак и суботу 18-19. септембра, министри финансија земаља ЕУ и шеф америчке централна банке се састају у Пољској да би се позабавили економском кризом.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари