Дебитантски роман Делије Овенс „Тамо где ракови певају“ 135 седмица први на бестселер-листи

АУТОРКА ДОКТОРИРАЛА ЗООЛОГИЈУ И НЕКОЛИКО ДЕЦЕНИЈА У АФРИЦИ ПРОУЧАВАЛА СИСАРЕ

* Њен роман је права ода природи и то оној дивљој као што су неке приобалне мочваре Северне Каролине. Могао би да се сврста и међу љубавне, има у њему и мистериозно убиство, један део је посвећен судској драми, али највише простора ауторка је посветила описима природе мочваре у којој живи главна јунакиња ове дирљиве и срцепарајуће приче

* Овенс је имала прилику да лично искуси усамљеност и изолованост, тако да је та осећања могла да "дарује" својој јунакињи девојчици Каји коју је цела породица (мајка, две сестре брат и на крају отац) оставила у трошној колиби у најдубљем делу мочваре

____________________________________________________

         НИЈЕ реткост да филмски уметници одлуче да екранизују нека литерарна дела, али Холивуд ће ове године протећи у знаку филма  „Тамо где ракови певају" снимљеног према истоименом роману Американке Делије Овенс који је током две протекле године постао међународни бестселер.

        На најугледнијој бестселер листи у Америци коју доноси дневник "Њујорк тајмс", дебитантски роман Овенс доспео је на њен врх 2020. године на коме је остао без прекида 32 седмице.

       Иначе, на бестселер листи за дела фикције "Тамо где ракови певају" одржао се укупно 135 седмица.

       До сада је у свету продато петнаест милиона примерака.

       Ауторка је за роман добила неколико награда међу којима је веома цењена она са именом америчког писца Едгара Алана Поа за дебитантски роман 2020. године.     

       Делија Овенс (1949) докторирала је зоологију, изузетно добро познаје живи свет наше планете и провела је неколико деценија у Африци, проучавајући живот неких сисара. О својим сазнањима написала је неколико мемоарских књига, али тек последњу деценију се посветила писању романа који је права ода природи и то оној дивљој као што су неке приобалне мочваре Северне Каролине.

       Роман би могао да се сврста међу љубавне, има у њему и мистериозно убиство, један део је посвећен судској драми, али највише простора ауторка је посветила описима природе мочваре у којој живи главна јунакиња ове дирљиве и срцепарајуће приче.

       Током свог живота у Африци, Делија Овенс је имала прилику да лично искуси усамљеност и изолованост, тако да је та осећања могла да "дарује" девојчици Каји коју је цела породица (мајка, две сестре брат и на крају отац) оставила у трошној колиби у најдубљем делу мочваре.

       Тако почиње животна прича о одрастању једне сиротице дубоко интровертне. Она  не уме да се укључи  међу житеље једине мале варошице на морској обали и чак бежи из школе првога дана јер јој се остала деца подсмевају.

       Прича о патњама Каје али и њеном слободном "дружењу" са "становницима њене мочваре" постепено прераста у несвесну љубав према другару Троју који је подучава да научи читати и писати.

       Тако од "дивље Каје" постаје прави стручњак за животињски свет који је окружује

       Ту могућу идилу прекида одлазак Троја на студије а топле емоције Каја преноси да другог младића Чејса који гине приликом пада са оштећеног воденог торња.

       Да ли је у питању несрећа или убиство за које је оптужена Каја - прилика је да писац радњу пренесе међу житеље оближњег градића, на шерифа који води истрагу, адвоката који је прихватио да брани Кају и роман постаје судска драма.

       Екранизација овог романа је већ привукла публику и може се очекивати да ће и својим филмским ауторима донети значајне приходе и славу.

         Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари