„Кнез Лазар Хребељановић“ – нови историјски роман Николе Моравчевића

АУТОР ЈЕ НА УНИВЕРЗИТЕТУ ИЛИНОИСА ОСНОВАО ОДСЕК СЛАВИСТИКЕ

* Са највише пажње и најбоље је описано како су се српске велможе гложиле између себе да би дограбиле што више територија од некада моћне династије Немањића јер "нејаки" Урош, син најмоћнијег српског краља и затим цара Душана, није имао снаге да сачува своје наслеђе

* Сви најважнији моменти из Лазаревог живота у књизи су представљени на романсијерски начин изузев оног најважнијег - Косовског боја који је дат из угла историчара 

_______________________________________________________

       ШТА и колико знате о кнезу Лазару Хребељановићу, последњем српском самодршцу,  средњевековном владару погубљеном после Косовског боја на Видовдан 1389. године?

       Вероватно можда ништа или само ово неколико речи.

       Тај пропуст исправио је, сада, проф. др Никола Моравчевић (1935.) који је поред више од 200 научних радова књижевних есеја, критичких радова из области руске, српске и француске књижевности штампаних у десетак књига есеја, у неколико познатих америчких енциклопедија и у великом броју водећих књижевних часописа у САД и Канади, написао више историјских романа за које је подобијао већи број награда.

       Моравчевићеви историјски романи су углавном базирани на дешавањима на Балкану, пре свега на српској историји и доживели су по више издања а међу њима је најновија романсирана историја светога кнеза Лазара у издању веома угледног београдског издавача "Архипелаг".

       Писац се потрудио да детаљно и колико се могло наћи писаних података о последњим годинама немањићког српског царства на крају четрнаестог и у првој половини петнаестог века опише и дочара једно време о коме се мало учи у школама.

       Он је, као искусни унивезитетски професор чија је заслуга што је у Чикагу, на Унивезитету америчке државе Илиноис, основао и био шеф Одсека славистике, захваљујући знању више језика, могао да проучи европске изворе о продору Турака на Балкан и о вишевековном животу под турском влашћу.

Проф. др Никола Моравчевић

       Да би овом роману обезбедио животност, Моравчевић се постарао и да у текст убаци неке мање познате, архаичне, пре свега, турске речи и на крају књиге додао је њихов речник.

       Са највише пажње и најбоље је описано како су се српске велможе гложиле између себе да би дограбиле што више територија од некада моћне династије Немањића јер "нејаки" Урош, син најмоћнијег српског краља и затим цара Душана, није имао снаге да сачува своје наслеђе.

       Сви најважнији моменти из Лазаревог живота у књизи су представљени на романсијерски начин изузев оног најважнијег - Косовског боја који је дат из угла историчара. 

       Писцу је било стало да тај кључни догађај за целокупну историју Срба није био баш подједнако описан од неког од учесника већ су сачувани записи о том боју тек после сто или више година.

       Можда је најближе истини описан Бој на Косову од стране неког анонимног Дубровчанина који је написао: "Победу нису добили ни Срби ни Турци јер је била велика погибија"

       Мислим да ни историчарима нису познате неке анегдоте које је писац пронашао и унео у ову веома занимљиву књигу, коју топло препоручујем сваком читаоцу кога занима наша историја.

       Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари