Књига афоризама „Боже, упрости нам“: „Фотеље су најбоље чувани део наше земље“

АУТОР ЈЕ НИНУС НЕСТОРОВИЋ ИЗ НОВОГ САДА, А ИЗДАВАЧ – „ПРОМЕТЕЈ“

* Афоризам 1: Вођи свака част! Успео је да запосли много наших младих људи, и то широм света

* Афоризам 2: „Сиротињи је лакше да се одвикне од хране, него од гледања телевизије. Мања је зависност

_________________________________________________________

         КЊИГА сјајних афоризама "Боже, упрости нам" Нинуса Несторовића не би угледала светлост дана да није било пет добротвора и пет фирми које су спремно финансирале њено штампање које је урадила новосадска издавачка кућа "Прометеј" као свој допринос њеном појављивању ових дана у скромном тиражу од 600 примерака.

    Несторовић (1965.) из Смедеревске Паланке, данас грађанин Новог Сада, аутор је пет књига афоризама које су му донеле функцију председника Секције хумориста и сатиричара у Друштву књижевника Војводине. 

       Захваљујући донаторима књига је добила изглед који је заслужила као и предговор Петра Пеце Поповића и поговор проф. др Ратка Божовића, двојице врсних познавалаца афористике који су били и рецензенти збирке текстова афоризама, литерарног жанра који је Пеца Поповић назвао "романом без сувишних речи" и "правим дриблингом духа у малом простору".

       Поповић је констатовао да је Несторовић "одавно заслужио статус нашег класика ове  врсте књижевног дела", а да је ова врста текстова настала у средини (Србији) која је прави рај за сатиричаре и афористичаре".

       Како је приметио Поповић, "захваљујући понајвише политици и средини у којој живи и пише Несторовић увек на нов начин ревитализује зло и глупости".

       Не треба се чудити што је највише афоризама посвећено баш политици, али тако духовито и рафинирано да читаоци могу уживати у њиховом  значењу и порукама.

       Божовић је у свом тексту насловљеном "Прометејска одбрана истине" нагласио да Несторовића интересује понајвише наличје стварности изокренуте наглавачке "     

       Ево неколико афоризама који се односе на актуелна збивања у политици: "Избори су тест интелигенције, сваки пут нам покажу колико смо ми глуп народ", "И душом и телом сте уз вођу, а где вам је мозак?", "Вођи свака част! Успео је да запосли много наших младих људи, и то широм света", "Фотеље су најбоље чувани део наше земље", "Политичари који нам већ деценијама продају маглу , морали би да нам дају попуст. Ми смо им сталне муштерије",

       Занимљиви су и афоризми посвећени телевизији: "Телевизори су штетни по здравље. Зраче глупошћу", "Телевизор је левак кроз који се отров сипа у главу" ,"Сиротињи је лакше да се одвикне од хране, него од гледања телевизије. Мања је зависност", "За нашег вођу телевизијске камере су уједно и сигурносне. Оне му чувају власт", "Наши мозгови су потпуно испрани, сад висе испред телевизора и суше се", "Угасите телевизор, пустите вашу главу мало да се охлади", "Чистим организам од токсичних материја. Пазим шта једем и не гледам телевизију", "Дезертирао сам из медијског рата. Искључио сам телевизор", "Телевизор је пуњач за празне главе".

       Осим веће "концентрације " на једну одређену тему (вођа, телевизија - Несторовић се бави најразличитијим феноменима који заслужују да им се подсмехне - од пензионера, чланова породице (деце, супруге) сиромаштва, криминала, корупције, лажи...

         Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари