Сали Кристи завршава трилогију „Љубавнице Версаја“ - и трећи део сигурно на српском

ЕНГЛЕСКА КЊИЖЕВНИЦА КОЈА ЖИВИ У КАНАДИ ОЧАРАНА ФРАНЦУСКИМ 18. ВЕКОМ

* Први роман трилогије објавила под насловом „Сестре Версаја“, а други назвала „Ривалке Версаја“. Трећи роман посвећен је последњој званичној љубавници Луја XV мадам контеси ди Бари

* „Вулкан“  још није објавио који ће бити наслов треће књиге, односно – да ли ће бити, као што је био случај са прве две књиге, исти као и у оригиналу - "Непријатељи Версаја"

_____________________________________________________

       ЦЕЛОГА живота опседнута сам историјом  и волела бих да могу путовати кроз време. За час бих отпутовала у 18 век, али пошто се, за сада, не може, упознала сам до детаља то време проучавајући литературу, архиве, обилазећи споменике, све што се односи на време барока и рококоа. Почела сам да пискарам чим сам научила да пишем...

       Написала је ово у својим "Белешкама ауторке" Енглескиња Сали Кристи на крају романа "Сестре Версаја". Та књига је објављена 2015. године и то је био њен први објављени роман.

       Следеће године се на енглеском језику  појавио нови роман "Ривалке Версаја" и  списатељица је најавила да пише и трећи и да ће то бити трилогија насловљена "Љубавнице Версаја".

       За сада је издавачка кућа "Вулкан" превела и објавила прве две књиге трилогије и како ми је речено у "Вулкану" имају намеру да откупе ауторска права и за трећи том трилогије.

       За сада нису могли да потврде да ће наслов бити, као што је био случај са прве две књиге, исти као и у оригиналу који гласи "Непријатељи Версаја" нити су могли да кажу када ће комплетирати трилогију, као што је урађено у енглеском издању.

       Сали Кристи родила се у Великој Британији а затим се у раном детињству обрела у Канади (Торонто)) где и данас живи.

       Након трилогије из доба владавине француског краља из династије Бурбона Луја XV, а подстакнута успехом те историјске приче, написала је роман "Кајсија" о животу на имању тога имена, на једном од Карипских острва у 18. веку када је тамо био на снази робовласнички систем.

       У  "Белешкама ауторке" Сали Кристи објашњава да је одабрала за тему "Сестре Версаја" животе пет сестара Маји и Нел који су били чуднији од фикције и зато је све описала као што је било.

       "Када сам први пут чула за њих и колико су им животи били фасцинантни - кренула сам да пишем историјски извештај", поверила се новопечена списатељица и додала да се "о њима мало знало и заслужиле су да се детаљније опишу њихови животи  јер су четири сестре биле љубавнице краља Луја XV, док је пета написала мемоаре у којима је, пре свега, пратила живот краља у младости све до смрти, њему најдраже сестре Мари Ан и појаве Жанете Антоанете Поасон, у историји познатије као маркиза мадам де Помпадур.

       Мадам Помпадур је Сали Кристи посветила другу књигу "Ривалке Версаја".

       У центру приче је борба најлепших и најзабавнијих дама из редова високог племства да преотму  раља Луја од његове званичне љубавнице која је била прва жена из грађанске класе на тој позицији.

       Мадам Помпадур је била на том положају скоро две деценије и успевало јој је да поред повремених "излета" француског владара остане до смрти (у 40-тој години) да чврсто држи своје место у Версају.

       Трећи роман ове трилогије, према мом сазнању, посвећен је последњој званичној љубавници Луја XV мадам контеси ди Бари.

       У обема књигама зналци историје препознаће највећи део личности које се појављују у њима као аутентични актери у важним или споредним догађајима у Европи, пре свега у Француској током друге половине 18. века, а ауторка обећава да ће наставити са писањем историјских романа чија ће радња бити лоцирана у "њен" 18 век.

       Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари