Стојадиновићев „каменчић“: Кад Србија остане без лакара – остаће и без пацијената

„КАМЕНЧИЋИ У ЦИПЕЛИ“ – АФОРИЗМИ И КРАТКИ САТИРИЧНИ ПРИЛОЗИ САШЕ СТОЈАДИНОВИЋА

* Политички „каменчићи“: „Скупштина Србије све више личи на голубарник, све прелетач до прелетача... Народни посланици се враћају у скупштинске клупе... иако су многи од њих прескочили оне школске... Tоком лета народни посланици воле да хватају кривине, а и ред је да се мало одморе од хватања зјала“

* Поводом податка да сваки седми Србин нема ни основну школу: „то га не спречава да има факултетску диплому“   

_________________________________________________________

         МОЖДА неко памти да је Радио Београд скоро годину и по (април 2017. до августа 2018.) емитовао  афоризме и кратке сатиричне прилоге насловљене „Каменчићи у ципели" Александра (Саше) Стојадиновића (1973.) који је већ тада био запослен на овом медију на коме и данас ради, али његових "каменчићаа" нема више на програму.

       Сада су се ти његови духовити сатирични прилози појавили у штампаној форми, захваљујући издавачкој кући „Book“ (Креативна књига) која је одабрала 500 Стојадиновићевих "каменчића" који ће читаоце засмејати, забавити, али и навести да се помало (или мало више) замисле.

       Уз "каменчиће" (који увек сметају ако су вам у ципели, а могу да се памте ако су написани,) у књизи су и две рецензије сјајних новинара и хумориста - Радивоја Бојчића и Драгољуба Драже Петровића,  које ће и оне, који нису слушали радијску верзију забавити.

       Бојичић, који је неко време био главни уредник хумористичког листа "Ошишани јеж" подсећа да је тај лист аутору "каменчића" био место где се формирао као писац сатира и афоризама. Током свог рада у "Јежу" Стојадиновић се накупио награда за тај жанр писања чији списак може да се прочита на унутрашњој страни корица његове последње књиге.

       Иначе, његова кратка, али убојита проза заступљена је у свим релевантним антологијама сатире, а како је приметио Бојичић - веома се ретко могу срести текстови сатиричара који су хумористични.

       Други рецензент Дража Петровић је открио да је аутор књиге "Каменчићи у ципели" обишао све архиве радио станица да би сакупио своје каменчиће и од њих начинио бисере који су нашли трајно место у шампаној форми.

       На питање како је Стојадиновић постао, не само сатиричар, већ и афористичар - Дража Петровић одговара"да се то не учи већ постаје од муке а за то је потребан посебан амбијент који добијате рођењем“.

        „Живот је овде некада смешнији него што ви можете да измислите јер царују непринципијелност, апсурд, користољубље, аламуње, побркале су се основне вредности и значења до крајњих граница“ - констатује Петровић.

       Стојадиновићева колекција „каменчића" подељена је у неколико целина по темама којима се баве па је тако први сегмент посвећен политици и под насловом "У Србији нема ни К од демократије".

       Из ове колекције сваки афоризам је прави бисер као што је дефиниција - парламентаризма, само краткo „то је у Србији рекла-казала", а констатацију да је „један високи функционер ухваћен да преписује на колоквијуму“ прокоментарисао sа "ето шта се догоди кад човек не жели да купи испит већ да га поштено положи".

       На вест да "влада Србије озбиљно ради на мерама популационе политике, Стојадиновић додаје "да се тако најбоље јача извозни потенцијал".

      "Власт је задовољна слободом медија и демократијом у Србији, баш као што сам ја задовољан својим фераријем" - оцењује аутор у једном "каменчићу.

       На вест да је један познати политичар постао милионер за 6 месеци, Стојадиновић је објаснио да је то „доказ да нико не може да се обогати преко ноћи".

       Описујући државне институције, Стојадиновић пише да "Скупштина Србије све више личи на голубарник, све прелетач до прелетача... А  народни посланици се враћају у скупштинске клупе... иако су многи од њих прескочили оне школске... Tоком лета народни посланици воле да хватају кривине, а и ред је да се мало одморе од хватања зјала".

      Вестi да следи пренос из Народне скупсстине, Саша Стојадиновић додаје „тај програм не препоручујемо гледаоцима старијим од 5 година".

       Следећи сегмент књиге посвећен је збивањима у градовима и у породицама.

       "Млади у Србији све ређе ступају у брак. То значи да није сва памет отишла из земље", закључује Стојадиновић.

       Аутор афоризама коментарише податак да сваки седми Србин нема ни основну школу податком да "га то не спречава да има факултетску диплому."

       „Најновија истраживања показују да грађани Србије троше више него што зараде, а то се нарочито односи на незапослене" - забележио је Стојадиновић.

       Он упозорава да "ћемо остати без лекара, а кад останемо без лекара остаћемо и без пацијената".

         Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари