„Запад-Исток“ – роман о лову руског агента на америчке шпијунке које су му убиле пријатеља

АУТОР ЈЕ НАМИР РАДОЈКОВИЋ, ПАНЧЕВАЦ КОЈИ ЖИВИ У ХАМБУРГУ

* Радојковић (1975.) је рођен у Панчеву и дипломирао је на београдском Факултету политичких наука (одсек новинарство) и на Вишој тренерској школи, а каријеру је започео као новинар. Преселио се у Немачку 2006. године и у Хамбургу је успешно завршио мастер програм Мировне студије и безбедносна политика

* Роман почиње суровим убиством једног од врхунских руских шпијуна коме је поље деловања савремени Берлин. У седишту руске обавештајне службе у Берлину желе да открију зашто су пет америчких обавештајки убиле Сергеја. Пошто је задатак веома опасан и компликован, ангажован је Николај, један од најбољих руских агената који су оперисали у западним земљама, али га је - због мржње према њему - шеф КГБ био осудио на робију у Сибиру, па морао да врати у велику игру...

______________________________________________________

       У СРПСКОЈ српској прози релативно су ретки из жанровског угла посматрани романи који би могли да припадају трилерима, а још ређи су шпијунски романи.

       Сада је из издавачке куће "Алма" стигла књига "Запад-Исток", наше горе листа, Намира Радојковића која припада жанровској мешавини трилера и шпијунског романа а радња је смештена у данашње време и глобални простор.

       Радојковић (1975) је рођен у Панчеву и дипломирао је на београдском Факултету политичких наука (одсек новинарство) и на Вишој тренерској школи, а каријеру је започео као новинар. Преселио се у Немачку 2006. године и у Хамбургу је успешно завршио мастер програм "Мировне студије и безбедносна политика".

       Остао је тамо да живи и сада га можемо уврстити међу српске писце из дијаспоре.

       Говори течно неколико европских језика и "Запад-Исток" је његов први објављени роман.

       Аутор рецензије је др Милутин Ђуричковић коју започиње констатацијом да је аутор, иако је ново име на нашој књижевној сцени, сигурно наступио и написао својеврстан трилер, интригантан са пуно драматургије, динамике и психолошких преокрета какве срећемо, углавном у добрим шпијунским филмовима".

      "Вешто и уверљиво Радојковић у овом  роману обрађује савремену стварност у којој све врви од истине и лажи, љубави и преваре" - примећује Ђуричковић и додаје да "писац уме и има шта да саопшти а посебно читаоца држи у неизвесности док се радња додатно усложњава и поприма нова и слојевита значења".

      Рецензент је приметио да писац уводи у причу разноврсну галерију позитивних и негативних ликова који полазе кроз неочекиване заплете у којима има пуно еротских епизода, сочних и узбудљивих.

       "Радојковић је без сваке сумње, савладао романсијерски занат. Он поседује сажет и језгровит израз а реченица му је јасна и дотерана" - закључује рецензент.

       Роман започиње суровим убиством једног од врхунских руских шпијуна коме је поље деловања савремени Берлин. У седишту руске обавештајне службе у Берлину желе да открију ко су и зашто су пет америчких обавештајки убиле Сергеја, њиховог цењеног агента.

       Пошто је задатак веома опасан и компликован, ангажован је шпијун Николај, један од најбољих агената који су оперисали у западним земљама, али га је - због мржње према њему - шеф КГБ осудио на робију у Сибиру.

       Пошто за тако компликовани задатак треба неки шпијун који добро познаје Запад и изузетно је и физички и психички подесан за ову глобалну шпијунску игру, Николај је помилован и враћен међу оперативце. Он је мотивисан да крене у лов на америчке шпијунке које су учествовале у ликвидацији Сергеја јер се радило о његовом најбољем пријатељу...

       Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари