АЈАТОЛАХ ХАМНЕИ: Америка је највећи терориста у свету!

ВРХОВНИ ВОЂА И ДУХОВНИ ЛИДЕР ИРАНА

  • Иран располаже стотинама докумената који необориво сведоче о терористичкој суштини САД и њиховој умешаности у терористичке акције како у Исламској Републици тако и у региону Блиског и Средњег Истока, изјавио Али Хамнеи
  • Објављивање ових докумената -  нагласио је наследник Хомеинија - скинуће са Америке маску заштитника људских права и борца против тероризма

        САД данас представљају „највећег терористу у свету“ - изјавио је  врховни вођа и духовни лидер Ирана ајатолах Али Хамнеи током сусрета са иранским студентима.

        Како је рекао, Иран располаже „стотинама докумената који необориво сведоче о терористичкој суштини САД и њиховој умешаности у  терористичке акције како у Исламској Републици тако и у региону Блиског и Средњег Истока“.

        „Објављивање ових докумената збациће са Америке маску заштитника људских права и борца против тероризма“ - истакао је ирански врховни вођа.

        Ова изјава чула се одмах пошто су САД ибјавиле да је Иран умешан у заверу да се убије амбасадор Саудијске Арабије у Вашингтону. Техеран је одлучно одбацио ове оптужбе, назвавши их „невешто припремљеним шоуом“ који су САД смислиле да унесу раскол у исламско друштво и ослабе растући утицај Ирана у региону. 

        Сусрет Хамнеија са представницима студентске омладине Ирана је уприличен поводом 32 године од заузимања амбасаде САД у Техерану која се обележава 4. новембра. Тога дана 1979. године ирански револуционарни студентски покрет јуришао је на америчко дипломатско представништво у главном граду.

        Неколико десетина америчких грађана – дипломата и чланова њихових породица – постали су таоци и били су ослобођени тек након 444 дана.

        Од тада је зграда бивше америчке амбасаде, коју Иранци називају „шпијунским гнездом“, празна. Интересе САД у Техерану представља амбасада Швајцарске, а бивша зграда амбасаде САД је место где се регуларно одржавају антиамеричке манифестације. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари